Op grond van de Flora- en faunawet zijn alle vogelsoorten in Nederland beschermd. Dat betekent dat vogels in principe volledig met rust moeten worden gelaten en dat het dus verboden is vogels te doden of te verwonden. In deze wet wordt de mogelijkheid geboden om een uitzondering te maken op deze bescherming. Vogels mogen bijvoorbeeld worden geschoten als zij belangrijke schade aan gewassen dreigen aan te richten. Er moeten dan wel eerst alternatieve middelen worden ingezet om deze schade te voorkomen of te beperken.De minister van Landbouw heeft bepaald dat zwarte kraaien belangrijke schade aan gewassen kunnen aanrichten en heeft deze vogels daarom op de landelijke vrijstellingslijst geplaatst. Ook daarbij is een voorwaarde dat er pas geschoten mag worden als de eventuele schade niet op een andere manier kan worden voorkomen. Er moet dus op enige manier een relatie zijn met gewasschade.
Kraaiendag
De Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) staat volgens eigen zeggen voor een deskundige en weidelijke uitoefening van duurzame jacht en faunabeheer en bevordert een respectvol handelen van haar leden ten opzichte van mens en dier. Zij verstaan daar kennelijk heel andere dingen onder dan hun doelstelling doet vermoeden. Op 12 juni 2010 heeft de NOJG regio Noord-Holland een zogenaamde kraaiendag georganiseerd. Daarbij werden alle jagers opgeroepen om in deze regio zwarte kraaien te komen schieten. Het doel van deze dag was expliciet ‘om zoveel mogelijk kraaien te schieten’. Dit heeft uiteraard helemaal niets meer te maken schadebestrijding, laat staan met respectvol handelen jegens dieren. Het gaat om pure plezierjacht en dan ook nog eens tijdens het broedseizoen. Waarnemers van onze organisatie constateerden een uitgelaten stemming onder deze zelfverklaarde ‘faunabeheerders’.
Conclusie
De Faunabescherming constateert keer op keer dat deze zogenaamde ‘beschermingswet’ voortdurend door jagers wordt misbruikt om hun hobby ongehinderd uit te oefenen. Helaas komen ze daar ook telkens weer mee weg. Het wordt tijd dat de Flora- en faunawet wordt teruggebracht tot de basis, waarbij bescherming weer echt centraal komt te staan en waarbij het maken van inbreuk op deze bescherming tot werkelijke uitzonderingen wordt beperkt.
Kansen voor een nieuw kabinet!