Jachtvrije grond, veelgestelde vragen
Waarom wil De Faunabescherming percelen grond aankopen?
Staatsbosbeheer doet voor een habbekrats kostbare natuur in de uitverkoop. De percelen liggen in veel gevallen centraal in jachtvelden. Als de jagers het eigendom verwerven kunnen ze gewoon doorgaan met jagen. Als De Faunabescherming met uw hulp cruciale delen van het jachtveld kan verwerven, kan dat letterlijk het einde betekenen van een aaneengesloten jachtgebied.
Waarom vraagt de Faunabescherming mij te helpen bij de aankoop van de percelen?
Met je adoptie neem je deel aan een sponsoring actie waardoor De Faunabescherming het stuk natuur kan verwerven. Met jouw hulp kunnen we de aankoop financieren en gaat De Faunabescherming de natuur zoveel mogelijk de natuur laten en jachtvrij verklaren.
Hoeveel moet ik betalen?
De Faunabescherming koopt de grond uit eigen fondsen aan. We geven iedereen de mogelijkheid ons te sponsoren bij de aankoop voor een bedrag per vierkante meter. U kan dus helemaal zelf bepalen hoeveel vierkante meter u wil sponsoren. Het bedrag per vierkante meter hangt af van de totale investering in het betreffende gebied gedeeld door het aantal vierkante meters. Staatsbosbeheer rekent per gebied een andere prijs. De Faunabescherming zal de prijs omslaan over alle in totaal aangekochte vierkante meters plus een opslag van een paar euro voor beheer, toezicht, heffingen en WOZ.
Kunnen jullie me garanderen dat de grond daadwerkelijk wordt aangekocht?
Eigenaren van aangrenzende gebieden of die een aansluitend gebied willen kopen, krijgen voorrang op een aangrenzend stuk grond. Anders gaat het naar de bieder die de hoogste prijs wil betalen. Aangezien het afwachten is of de grond waar we op bieden ook daadwerkelijk aan ons toegewezen wordt, is het dus niet zeker of we de grond ook daadwerkelijk kunnen verkrijgen.
Wat als ik alvast sponsor word en het lukt De Faunabescherming onverhoopt niet de natuurgebieden aan te kopen?
Mocht het gebeuren dat De Faunabescherming geen grond toegewezen krijgt, kan de sponsor het door hem of haar toegezegde geld terug krijgen of desgewenst aan De Faunabescherming doneren. We zullen ervoor zorgen dat je de keuze hiervoor ook al aan kan geven wanneer u het bedrag van uw sponsoring bevestigt.
Word ik eigenaar van mijn aangekochte vierkante meter(s) natuur?
De adoptie van één of meer vierkante meters natuur heeft een symbolische betekenis. U bent sponsor, niet de eigenaar. Juist doordat er geen “tegenprestatie” geleverd wordt, is de adoptie fiscaal aftrekbaar en blijft het beheer van het gebied in één hand. De Faunabescherming kan het natuurgebied op termijn onder strikte voorwaarden overdragen of verpachten aan een natuurbeherende organisatie, wanneer dat in het belang van de doelstelling is: het in stand houden van natuur waarin niet gejaagd wordt. Als eigenaar van de natuurgebieden verplicht De Faunabescherming zich zorg te dragen voor het beheer van de door u gesponsorde vierkante meters.
Hoe kan ik de vierkante meters uitkiezen?
Op dit moment moet De Faunabescherming nog gaan bieden op de door Staatsbosbeheer aangeboden kavels. De inschrijving sluit op 31 augustus 2019. Eind september zal een notaris bekend maken welke percelen aan De Faunabescherming zijn gegund. Na die datum zullen we de sponsoren in de gelegenheid stellen om hun gesponsorde vierkante meters grond ook aan een specifieke locatie op een perceel te koppelen.
Hoe kan ik fiscaal aantrekkelijk jachtvrije grond adopteren?
Indien u 100 m2 jachtvrije grond of meer wilt adopteren, kunt u dat ook structureel en fiscaal aantrekkelijk doen via een periodieke gift. Daarmee legt u vast dat u gedurende minimaal 5 jaar een vast bedrag schenkt. Hierdoor worden deze giften ook volledig aftrekbaar van de belasting, zonder minimum of maximum. Afhankelijk van uw inkomen betaalt de belastingdienst een derde tot de helft van uw gift terug. Zo betaalt de fiscus mee aan uw aankoop.
Zelfs na je leven kunt u iets terugdoen voor de in het wild levende dieren, door De Faunabescherming op te nemen in je testament met een legaat of een erfstelling. Lees meer over schenken via een periodieke gift, legaat of erfstelling.
Kan ik de gesponsorde jachtvrije grond een naam geven?
Als beschermvrouwe/heer kunt u uw naam verbinden aan een stukje jachtvrije natuur. Dat zal pas gebeuren nadat bekend is welke kavels door De Faunabescherming zijn aangekocht.
We stellen u dan in de gelegenheid om de door u gesponsorde vierkante meter(s) een naam van uw keuze te geven. U kunt er ook voor kiezen om deze naam zichtbaar te laten zijn op de website, zodat iedereen het door u geadopteerde stukje jachtvrije natuur kan vinden. De naam van het door u geadopteerde stukje grond zal bovendien prijken op het certificaat.
Kan ik de sponsoring van vierkante meters natuur ook cadeau geven?
Dat kan!
Dat zal bij het specificeren van de door u geadopteerde vierkante meter(s) grond een keuzemogelijkheid zijn. Bij dit cadeau kun u ook een gedrukt exemplaar van het certificaat ontvangen voor 5 euro extra. U krijgt altijd het certificaat per e-mail toegestuurd, maar een gedrukt exemplaar is extra leuk om cadeau te doen!
Kan ik ook doneren zonder jachtvrije grond te kopen?
Dat kan uiteraard. Ga naar de pagina doneer of naar de pagina donateur worden van De Faunabescherming.
Kan ik de natuurgebieden bezoeken?
Sommige stukken jachtvrije grond zullen niet via openbare paden of wegen te bereiken zijn. Andere liggen gewoon aan de openbare weg.
Waarin verschilt het natuurbeheer door De Faunabescherming van dat van andere natuurbeheerders?
In door ons aangekochte natuur zullen we geen jacht toestaan. Verder zullen natuurlijke processen zoveel mogelijk de ruimte krijgen. Het natuurbeheer beperkt zich dus tot het wegnemen van verstorende invloeden van buitenaf en het in oorspronkelijke staat brengen van het gebied.