Wolven in Noorwegen
Wij Nederlanders beschouwen onszelf als welvarend en beschaafd, zo zeer zelfs dat er nauwelijks landen in de wereld zijn die ons wat dat betreft overtreffen. Misschien met uitzondering van de Scandinavische landen, die zijn nóg welvarender en – dus – waarschijnlijk nóg beschaafder. De Faunabescherming heeft altijd gevonden, dat de mate van beschaving van een land onder andere heel goed kan worden afgemeten aan de manier waarop een land jacht toestaat. Of liever: waarop jacht niet wordt toegestaan. Dan scoren de Scandinaviërs buitengewoon laag. Denemarken heeft de grootste dichtheid aan jagers van de hele wereld. Meer dan Malta bijvoorbeeld. Jacht op steltlopers is gewoon, aalscholvers worden met uitroeiing bedreigd.
Wolven in Noorwegen, Zweden en Finland
Maar Noorwegen, Zweden en Finland doen feitelijk niet voor Denemarken onder. Hoogstens 30 wolven leven er in Noorwegen, een land met een lengte van zo’n 3000 km. Je kan dus rustig vaststellen, dat de wolf er in een zeer slechte staat van instandhouding verkeert. Niettemin moeten er wolven geschoten worden, zogenaamd om vee te beschermen. Meer dan 11.000 jagers hebben zich ingeschreven om wolven te mogen schieten, welgeteld 16 exemplaren van de 30, meer dan de helft dus.
Bruine beer en veelvraat
Voor de bruine beer in Noorwegen gelden vrijwel gelijke getallen en hetzelfde geldt voor de zeldzame veelvraat. Hiervan mogen er zelfs 141 geschoten worden. Drie prachtige soorten, zeldzaam in alle Scandinavische landen en van uitzonderlijk belang voor het hele ecosysteem, waar 11.000 idiote wellustelingen op worden losgelaten.
Beschaving
Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat zoiets plaats vindt in één van de meest beschaafde landen ter wereld? Waarom komt de bevolking niet in opstand en worden jagers in het algemeen en deze 11.000 in het bijzonder niet voor jaren in het cachot gestopt? Dit zijn moordenaars, er is geen ander woord voor. En laten we vooral niet in de waan verkeren dat Nederlandse jagers beter zijn. Zij zouden hun Noorse vrienden maar wat graag terzijde staan.
Harm Niesen