Ingezonden brief voorzitter n.a.v. artikel in Trouw
Geachte Redactie,
Onderstaande brief is bedoeld als reactie op het artikel in uw krant van 26 maart, “Schiet zomerganzen af als ze broeden”.
Remko Bakker uit Nijmegen wil zomerganzen bestrijden op dezelfde manier als waarop muskusratten worden bestreden. Kennelijk ruikt hij geld. Aan de muskusrattenbestrijding wordt per jaar zo’n 30 miljoen euro uitgegeven, zonder dat er van een wetenschappelijk aantoonbaar nut sprake is. Overeenkomsten zijn er wel. Net als bij muskusratten wordt de zogenaamde overlast door ganzen zwaar overdreven, is er de laatste 50 jaar nergens een ernstig probleem opgetreden en is eventuele plaatselijke overlast goedkoper en effectiever op te lossen. Alleen bij Schiphol is sprake van echte overlast en de oplossing daarvoor, geen graan telen in de Haarlemmermeer, is al jaren bekend.
Van schade aan natuur of landbouw is niet noemenswaard sprake en het kan bovendien met een goedkoop verplaatsbaar rastertje worden voorkomen. Net als bij de muskusrattenbestrijding zal het bestrijden van ganzen, op welke manier dan ook, nooit meer dan een zeer tijdelijk effect hebben. Hooguit een maand of drie. Het is onmogelijk honderdduizenden ganzen te doden, maar zelfs als dat wel zou lukken: het is slechts een deel van de in West-Europa aanwezige aantallen, de ganzen broeden in onoverzichtelijke en kwetsbare natuurgebieden en de overgebleven jonge ganzen hebben een grotere overlevingskans. Elke vorm van bestrijding is een zinloze exercitie, het doet helemaal niets aan de oorzaak van het grote aantal zomerganzen.
Die oorzaak ligt in de manier waarop wij zelf het landschap hebben ingericht. Uiterwaarden, weidegebieden, vooroevers, nieuwe natte natuur, overal zijn de laatste jaren moerasachtige landschappen gemaakt die ideaal zijn voor broedende ganzen. Alle natuurbeheerders werken er aan mee, want moeras is goedkoop in onderhoud. En dus krijgen we broedende ganzen. Het is pure volksverlakkerij het voor te stellen alsof dat met bestrijding is op te lossen. Jarenlang zijn er miljoenen winterganzen geschoten en zijn er vele tientallen miljoenen euro’s uitgekeerd als schadevergoeding. En er zijn meer winterganzen dan ooit.
Namens De Faunabescherming,
Harm Niesen, voorzitter.