De stichting Faunabescherming werd op 17 mei 2022 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven in het gelijkgesteld toen zij opkwam tegen de weigering van de Minister om haar bezwaar in behandeling te nemen. Volgens de bestuursrechter was door de minister ten onrechte gesteld dat de Faunabescherming geen belang zou hebben bij het bestrijden van de subsidie voor het Kroondomein, waarbij de Koning vrijstelling was verleend van de openstellingsverplichting.
De Minister van Natuur en Stikstof moest het bezwaar opnieuw – en nu inhoudelijk – behandelen. Hoewel de bestuursrechter tijdens de zitting op 18 februari 2022 aan de juristen van de minister aangaf dat hij er van uit ging dat de Kroondrager aan de nieuwe behandeling van het bezwaar zou deelnemen, schitterde deze door afwezigheid op de hoorzitting die op 17 juni 2022 op het ministerie was georganiseerd. Alleen drie juristen die de minister vertegenwoordigden, traden op als ‘hoor-commissie’ en van een discussie met de vertegenwoordiger van de Kroondrager en met de ambtenaren die bij de subsidiebeschikking betrokken waren, was geen sprake.
Bezwaar ongegrond
Op 30 juni 2022 besliste de minister op het bezwaar. Het bezwaar van de Faunabescherming werd ongegrond verklaard. De minister oordeelde dat met de openstelling gedurende 8 maanden het recreatief medegebruik van natuurterreinen voldoende was gewaarborgd. Dat andere gesubsidieerden wel verplicht waren om het terrein open te stellen en maar één week per jaar hun terrein voor het publiek mochten sluiten, betekende volgens de minister niet dat de Kroondrager werd voorgetrokken. “Hiermee is tevens recht gedaan aan het Koninklijke jachtrecht wat als voorwaarde is opgenomen in de schenkingsakte van Kroondomein het Loo aan de Staat”, zo concludeerde de minister.
Nu Faunabescherming in beroep
De Faunabescherming heeft in beroep dat oordeel bestreden. Bovendien is aangevoerd dat de nieuwe behandeling van het bezwaar erop gericht was om de Kroondrager buiten schot te houden en om de zaak binnenskamers af te doen.
Hoewel de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid biedt om een onafhankelijke bezwaaradviescommissie in te stellen, heeft de minister ervoor gekozen om rechter in eigen zaak te spelen en alleen haar eigen juristen aan het werk te zetten om tot een inhoudelijke ongegrondverklaring te kunnen komen.
Van het organiseren van een echte hoorzitting waaraan alle partijen, dus ook de Kroondrager, onder leiding van onafhankelijke juristen zouden deelnemen, is kennelijk welbewust afgezien.
In beroep heeft de Faunabescherming nu gevraagd aan de bestuursrechter om te oordelen of de goede procesorde en de eis van een transparante behandeling wel toelieten dat de minister de zaak in eigen huis en zonder discussie met de Kroondrager mocht afhandelen. Daarbij is ook van belang dat in deze zaak er geen hoger beroep mogelijk is tegen de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, terwijl in andere subsidiezaken wel hoger beroep openstaat tegen een uitspraak van een rechtbank. Juist ook daarom had de minister volgens de Faunabescherming de bezwaarprocedure als een extra onafhankelijke juridische toetsing moeten organiseren. Bovendien is het een zaak die de hele bevolking aangaat en volledige openheid vereist.
Het belangrijkste dat de Faunabescherming in beroep aanvoert, is dat de minister niet bevoegd was om de betreffende subsidie te verlenen.
De minister geeft toe dat er geen subsidieregeling was opgesteld, maar beroept zich erop dat aan de begrotingswet voor het ministerie van Economische Zaken 2016 een wettelijke bevoegdheid kon worden ontleend. In die begrotingswet is inderdaad een budget voor ‘beheer Kroondomein’ opgenomen, maar er is uitdrukkelijk bepaald dat alleen subsidie kan worden verleend onder dezelfde voorwaarden als die van de provinciale subsidieverordening. De subsidie die door de minister verstrekt is, voldoet daaraan echter niet, zodat die niet gegrond kan worden op de begrotingswet.
De minister kan niet ontkennen dat in de provinciale subsidieverordening geen mogelijkheid wordt geboden om vrijstelling te verlenen van de openstellingsverplichting.
Ook heeft de minister niet weersproken dat het uitoefenen van de koninklijke jacht geen belang is dat op grond van de door hem toegepaste Kaderwet-EZ-subsidies mag worden behartigd. Op dat punt verwijt de Faunabescherming de minister misbruik van bevoegdheid.
Formeel puntje
Een formeel punt is ook nog dat – terwijl wordt erkend dat een subsidie alleen op aanvraag kan worden toegekend – de Kroondrager geen formele aanvraag had ingediend.
Kortom:
De Kroondrager is volgens de Faunabescherming weldegelijk bevoordeeld in verhouding tot andere gesubsidieerden. Op dat punt is het gelijkheidsbeginsel geschonden.
Een niet open procedure, onbevoegd handelen, misbruik van bevoegdheid en het in strijd met het gelijkheidsbeginsel toekennen van voordelen aan de Kroondrager: het zijn fundamentele klachten waarover de bestuursrechter zich nu moet buigen.
Lees ook het gehele beroepschrift.
Crowdfunding
Graag herhalen wij hier, dat voor het dekken van de kosten van deze rechtszaak een crowdfunding actie is gestart, en nog steeds loopt.
Help ons, en stort uw bijdrage via legalcrowd.eu. Dankuwel!