Ierse mosselen niet meer welkom in Oosterschelde
Verlies aan biodiversiteit is één van de grootste gevaren die de wereld bedreigen. Om de biodiversiteit te beschermen moet er bijvoorbeeld alles aan worden gedaan om te voorkomen dat niet-inheemse dier- of plantensoorten zich in de vrije natuur kunnen vestigen. Daartoe heeft de minister van LNV een speciaal exotenbeleid ontwikkeld. En aangezien het buitengewoon moeilijk tot onmogelijk is om een eenmaal gevestigde niet-inheemse soort (exoot) weer weg te krijgen, is het beleid gericht op preventie.
Ierse mosselen en oesters
De Oosterschelde is een internationaal erkend natuurgebied waar wij buitengewoon zuinig op moeten zijn. Het is dan ook verbijsterend dat het ministerie van LNV de afgelopen jaren telkens weer toestemming heeft verleend om schelpdieren uit de wateren rondom Ierland te importeren om deze vervolgens ‘uit te zaaien’ in de Oosterschelde. Deze uitgezaaide mosselen en oesters worden vervolgens na korte tijd opnieuw opgevist en dan verkocht als ‘Zeeuwse mosselen en oesters’. Het is algemeen bekend dat juist in de wateren rondom Ierland veel van elders afkomstige exotische dier- en plantensoorten voorkomen. Bovendien zijn niet alle dier- en plantensoorten in bijvoorbeeld de Ierse Zee inheems in de Oosterschelde. Ook is algemeen bekend dat juist met dergelijke schelpdiertransporten heel makkelijk allerlei dier- en plantensoorten op en in de schelpen kunnen meeliften. Het verlenen van toestemming voor dergelijke transporten staat dan ook haaks op het eigen preventiebeleid van het ministerie.
Bezwaar gegrond
De Faunabescherming maakt inmiddels al enkele jaren bezwaar tegen deze vergunningen. Het ministerie bleek tot nu toe weinig oor te hebben voor onze zorgen. Tot nu toe. Groot was onze verbazing toen wij afgelopen week de nieuwste beslissing op ons bezwaar ontvingen. De minister heeft ons bezwaar gegrond verklaard. Zij is er nu eindelijk ook achter dat het uitzaaien van schelpdieren van elders een onacceptabel risico met zich meebrengt op het importeren van een ongewenste exoot. In haar beslissing heeft zij bepaald dat er geen vergunning meer zal worden verleend voor het importeren van Ierse mosselen en oesters om in de Oosterschelde te worden losgelaten. De Faunabescherming is buitengewoon verheugd over deze plotselinge ommezwaai van het ministerie. Nu gaat het er echter nog wel om dit besluit te handhaven. Begin dit jaar werden er nog schelpdieren geïmporteerd en in de Oosterschelde uitgestort die afkomstig waren van de oostkust van Denemarken, waarvoor door het ministerie geen vergunning was verleend.