Ierse mosselen alsnog niet welkom
De Raad van State heeft de nieuwe vergunning voor het uitzaaien van Ierse mosselen in de Oosterschelde geschorst.
Wat vooraf ging
Op 14 juni j.l. meldden wij nog dat de minister van Visserij volledig terecht had besloten om de vergunning voor het uitzaaien van mosselen en oesters afkomstig uit Ierland en Engeland in te trekken. Zij vond het risico op de insleep van een ongewenste exoot te groot. Het is bekend dat er in de wateren van Ierland en Engeland veel soorten voorkomen, die niet aanwezig zijn in de Oosterschelde. Het loslaten van dergelijke soorten in dit natuurgebied kan grote gevolgen hebben. Het is van tevoren heel moeilijk in te schatten wat de effecten zullen zijn, maar vanwege het voorzorgsbeginsel dient elke mogelijke invoer van niet-inheemse soorten te worden voorkomen. Een eenmaal gevestigde exoot is niet meer weg te krijgen.
Nieuwe vergunning
Tot onze verbijstering is de demissionaire minister van Visserij onder zware druk van de mosselimporteurs eind augustus op dit besluit teruggekomen. Zij verleende alsnog opnieuw vergunning om schelpdieren afkomstig uit de wateren rond Ierland en Engeland uit te zaaien in de Oosterschelde. Haar argument daarvoor was dat er door middel van steekproeven zou worden gekeken of er geen schadelijke schelpdieren zouden meeliften. En als dergelijke schadelijke soorten zouden worden aangetroffen, dan zou direct actie worden ondernomen.
Onze bezwaren
Uiteraard hebben wij hier direct beroep tegen aangetekend bij de Raad van State en gevraagd om de vergunning te schorsen. Ons argument daarvoor was dat de minister met deze vergunning bewust het risico neemt dat er niet-inheemse soorten in de Oosterschelde terecht zullen komen. Deze vergunning verbiedt namelijk alleen het importeren van schelpdieren uit gebieden waar exoten voorkomen waarvan al bekend is dat deze schadelijk zijn. De import vanuit gebieden met exoten, waarvan nog niet is aangetoond dat ze schadelijke effecten hebben, wordt gewoon toegestaan.
Bovendien komen de maatregelen in het geval van schadelijke exoten meestal te laat. Door middel van steekproeven wordt bekeken welke soorten aanwezig zijn. De resultaten van deze steekproeven worden in de meeste gevallen pas bekend als de schelpdieren al in de Oosterschelde zijn losgelaten. De bepaling dat de schelpdieren in dat geval weer moeten worden opgevist, is een wassen neus. Het is onmogelijk om alle uitgezaaide mosselen weer op te vissen, laat staan dat alle meegelifte andere soorten blijven wachten tot ze weer worden opgevist.
Raad van State
De Raad van State heeft vandaag laten weten het met ons eens te zijn en heeft de vergunning geschorst. De vergunning is strijdig met het eigen beleid van de minister. In de beslissing stelde de Raad van State dat met deze vergunning de introductie van niet-inheemse soorten niet wordt voorkomen en dat daarmee dus het risico bestaat dat er onomkeerbare schade aan de Oosterschelde wordt toegebracht.