Elk jaar is het weer raak. Rond deze tijd, als de graanvelden worden geoogst, regent het bij ons klachten over jacht op houtduiven. De vogels komen op de graankorrels af die op de kale, geoogste velden zijn achtergebleven. Buurtbewoners melden dat jagers op dergelijke percelen vanuit schuilhutjes tientallen houtduiven uit de lucht knallen. Ze gebruiken zelfs (plastic) lokduiven om er zoveel mogelijk te kunnen schieten.
De jacht op de houtduif is geopend vanaf 15 oktober tot en met 31 januari daaropvolgend. Toch staat de Flora- en faunawet ook dit prijsschieten gewoon toe. In de wet is namelijk een clausule opgenomen dat dieren die op landelijke de vrijstellingslijst staan, zoals de houtduif, maar ook konijn, kauw en zwarte kraai, overal het gehele jaar mogen worden bestreden door of namens grondgebruikers. Een voorwaarde daarbij is wel dat er sprake moet zijn van belangrijk schade aan landbouwgewassen. Uiteraard is er op geoogste percelen geen sprake van schade, maar ook daar heeft de wetgever rekening mee gehouden. In de wet is namelijk bepaald dat het mag gaan om belangrijke schade ‘ergens in de omgeving’ en zelfs om schade ‘die volgend jaar wordt verwacht’. Dat betekent dus in feite een volledige vogelvrijverklaring van deze in theorie volledig beschermde diersoorten.
Jagers beweren altijd dat ze zeer zorgvuldig handelen en dat zij vooral bezig zijn met schadebestrijding. Dat de jagers bij voorkeur op de geoogste percelen schieten en niet op de percelen, waar de gewassen nog op aanwezig zijn en er dus eventueel schade te verwachten is, is overigens logisch. De boeren willen dat niet. Zij willen niet dat de jagers of hun honden dwars door het oogstrijpe gewas stampen om de geschoten duiven op te halen. Daaruit blijkt ook dat er in dergelijke gewassen kennelijk geen sprake is van daadwerkelijke schade door houtduiven of andere dieren.
Wat het schieten van houtduiven in deze periode van het jaar extra wreed maakt, is het feit dat deze vogels nu nog volop aan het broeden zijn. De broedtijd loopt tot in november, wat de kans dus heel groot maakt dat de jongen van de geschoten duiven op de nesten verkommeren.
Foto’s: Richard Verbree (www.richards-fotos.nl)