Het is altijd prettig, om achteraf volledig gelijk te krijgen. Maar het heeft in dit geval wel honderden korhoenders het leven gekost. En het heeft ongetwijfeld heel veel geld gekost.
Import
In het oorspronkelijke plan zouden gedurende 10 jaar jaarlijks 100 gekweekte korhoenders op de Hoge Veluwe (HV) worden uitgezet. De oorsprong van deze vogels is een vage mengeling van korhoenders uit alle delen van Europa, maar vooral uit Scandinavië. Deze vogels wijken sterk af van de oorspronkelijke West-Europese laaglandvorm, zoals die voorkwam in België, Nederland, Duitsland en Denemarken. Het uiterlijk is anders, de eieren verschillen in grootte, het darmstelsel is anders en het belangrijkste: ze zijn gefokt op overleven in gevangenschap. Met antibiotica en zonder besef van natuurlijke vijanden als vos en havik. Dergelijke vogels loslaten in de natuur en dan veronderstellen dat zij daar kunnen overleven terwijl de echte Nederlandse korhoenders, volledig gewend en geselecteerd op overleven in onze omstandigheden, het niet redden, is belachelijk en getuigt van een volledig gebrek aan ecologisch inzicht. Als mensen als Nico de Haan en Ruben Smit zich lenen voor dit project zegt dat meer over hun marketing-strategie dan over hun ecologische kennis.
Tjeenk Willink
Wij hebben deze mislukking vanaf het eerste begin voorspeld. De rechtbank in Amsterdam stelde ons ook in het gelijk en verbood dit project. Echter, geheel toevallig op dezelfde dag dat de vice-voorzitter van de Raad van State (Tjeenk Willink) commissaris werd bij de Hoge Veluwe, besloot de Raad van State, zonder daar ook maar één zinnig argument voor aan te dragen, dat het project toch door mocht gaan. Gelukkig is dit project mislukt.
Niet ook in Salland s.v.p.
Maar daarmee is de kous niet af. Nota bene twee Alterra-deskundigen, die ons steunden en tegen de “vervuiling” van Salland met nep-korhoenders waren, proberen nu iets soortgelijks: het uitzetten van in het wild gevangen Zweedse korhoenders in Salland is net zo dom en kansloos. Commerciële belangen van natuurbureautjes bepalen steeds meer het beleid in Nederland.
Inheemse korhoenders
Hieronder twee foto’s van inheemse korhoenders uit Salland: