Gevaar voor damherten nog lang niet geweken
Ondanks enthousiaste reacties vanuit de Dierenbescherming Amsterdam zijn de damherten in de Waterleidingduinen hun leven nog helemaal niet zeker. Want wat is het geval? De gemeenteraad van Amsterdam heeft de wethouder enkele randvoorwaarden meegegeven, waaronder de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mogen worden beheerd (lees = geschoten). Dat belooft niet veel goeds.
Aangenomen motie
Tijdens de raadsvergadering op 11 september werd de motie van Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, SP en Red Amsterdam, waarin werd gevraagd om in de Amsterdamse Waterleidingduinen alleen reactief beheer (uitsluitend schieten van zwakke en stervende damherten) toe te passen, niet gesteund door de PvdA. Dat betekende dat deze motie geen meerderheid haalde en werd verworpen. De PvdA diende zelf een motie in die met een zeer krappe meerderheid werd aangenomen. In deze motie wordt weliswaar aangegeven dat de gemeenteraad in het verleden de voorkeur heeft uitgesproken voor reactief beheer, maar wordt proactief afschot (schieten van gezonde damherten) niet uitgesloten. De motie geeft alleen enkele randvoorwaarden mee, zoals dat er “geen plezierjacht en geen drijfjacht mag plaatsvinden” en dat Waternet (beheerder van het gebied) wordt opgeroepen om “in overleg te treden met de beheerders van de Oostvaardersplassen om van de ervaringen in dat gebied te leren”.
Toekomst
Wij vrezen dat de wethouder deze vage motie zal aangrijpen om toch haar zin door te drijven om in dit unieke natuurgebied over te gaan tot proactieve jacht op basis van tellingen, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt op de Veluwe. Dit zal, net zoals op de Veluwe, leiden tot schuwe, onzichtbare herten en zal tevens leiden tot veel stress en leed bij deze dieren. De recente reactie van Waternet op onze oproep om de damherten zoveel mogelijk met rust te laten, belooft ook niet veel goeds. Hierin wordt aangekondigd dat de gewonde of lijdende dieren zullen worden gedood, maar daarnaast zal “de populatie geleidelijk worden teruggebracht tot een aanvaardbare omvang”. En als de beoordeling van wat “aanvaardbaar” is wordt overgelaten aan jagers en hun geestverwanten staat de uitkomst bij voorbaat vast.