Geen zandverplaatsing Groene Strand Ameland
Voor zaterdag 8 mei stond op het Groene Strand van Ameland, ten Noorden van Ballum, een grootscheepse verplaatsing van vele tonnen zand gepland. Hierbij zou gebruik gemaakt worden van zwaar materieel. Het zand moest worden afgezet in een modderige geul, waardoor badgasten een betere toegang zouden krijgen tot de zee. Daarbij zouden de recreanten dan het Groene Strand moeten passeren.
Natura2000
Dat gebied valt onder Natura2000 en er broeden veel zeldzame en bedreigde vogels (strandplevier, bontbekplevier, dwergstern en zelfs lepelaars), soorten, waarvoor het gebied speciaal is aangewezen. Voor deze zeer verstorende werkzaamheden is door GS geen vergunning of ontheffing verleend. De werkzaamheden zijn in het verleden ook in sommige jaren uitgevoerd. Al in 2009 heeft het ministerie van LNV het Groene Strand en andere delen van het Natura2000 gebied aan de Noordzijde van Ameland in het voorjaar tot volstrekt verboden gebied verklaard. Een procedure daartegen heeft de gemeente Ameland bij de Raad van State verloren.
Badgasten belangrijker dan zeldzame broedvogels?
De gemeente Ameland en met name het dorp Ballum blijken recreatieve voorzieningen belangrijker te vinden dan de bescherming van een uniek natuurgebied. De Faunabescherming vreest zeer voor de gevolgen die deze illegale activiteit zal hebben voor dit unieke broedgebied.
Voorlopige voorziening
De Faunabescherming heeft de provincie Friesland zeer dringend gevraagd, voor 14.00 uur dinsdag 4 mei aan te geven dat zij handhavend zal optreden tegen deze aantasting van de Wet natuurbescherming. Dat heeft de provincie geweigerd.
Daarop hebben wij de rechtbank in Leeuwarden gevraagd een voorlopige voorziening te treffen. Het nemen van risico’s met zulke zeldzame en in een slechte staat van instandhouding verkerende broedvogels, in Natura2000 gebied, in de broedtijd, is volgens ons in strijd met de wet. De provincie heeft na overleg in 2011 toestemming gegeven voor deze werkzaamheden, onder voorwaarde dat iedere verandering in de werkwijze inhoudt dat er een vergunning moet worden aangevraagd. Dat is nooit gebeurd.
Snelle beslissing
Op vrijdag 7 mei hebben wij ’s ochtends ons verzoek bij de rechtbank Leeuwarden ingediend. Diezelfde middag bleek de rechter zich de zaak volkomen eigen gemaakt te hebben en deed direct uitspraak. Wij werden in alle opzichten in het gelijk gesteld. Hulde en respect voor deze snelle en accurate werkwijze van de rechtbank! Het is tenslotte een materie waarin zij bepaald niet gespecialiseerd zijn. De provincie dient een passende beoordeling te (laten) maken om vervolgens wel of niet een ontheffing te verlenen voor de werkzaamheden. Tegen deze eventuele ontheffing kan bezwaar gemaakt worden.
Kortom: dit jaar is de rust en de veiligheid van de broedvogels op het Groene Strand van Ameland gewaarborgd.
Harm Niesen