Ganzenvergassing goedgekeurd door ondeskundigen
Uit ooggetuigenverslagen van de afgelopen week blijkt dat er op dit moment grauwe ganzen worden gevangen en vergast op 25 km afstand van Schiphol. In het Noordhollands Dagblad van 7 juni wordt de verantwoordelijke gedeputeerde Jaap Bond aangehaald, die stelt dat hiervoor toestemming is gegeven omdat Waterland en Zaanstreek in de aanvliegroutes van Schiphol zouden liggen. De vliegtuigen op die afstand van de luchthaven vliegen echter op dermate grote hoogtes dat er geen sprake is van enig aanvaringsgevaar. Pas vlakbij Schiphol zijn de vliegtuigen laag genoeg om de baan van eventueel overvliegende ganzen te kruisen.
Bij de rechtbank heeft De Faunabescherming naar voren gebracht dat het vangen van ganzen op die afstand van de luchthaven op geen enkele manier bijdraagt aan de vliegveiligheid. Dit wordt bevestigd door het convenant over het reduceren van het risico op vogelaanvaringen, dat onlangs is gesloten, waarin sprake is van een veiligheidszone van maximaal 13 km rondom de luchthaven. Het is dus volstrekt duidelijk dat de heer Bond absoluut geen idee heeft waar hij over praat.
In hetzelfde artikel wordt de secretaris van de Faunabeheereenheid aangehaald, die stelt dat alle ophef over het vergassen onnodig is, aangezien alles door de rechter is getoetst en akkoord bevonden. Ook dat is onjuist. De rechter is in de uitspraak helemaal niet ingegaan op de omvang van het gebied waarbinnen de ganzen mogen worden gevangen. Dit zal pas in de bezwaarfase worden getoetst. Bovendien is de rechter er van uitgegaan dat de ontheffing door de provincie goed zou zijn onderbouwd. Inmiddels blijkt uit berichten van Landschap Noord-Holland dat het gebied waarin de ganzen mogen worden gevangen “natuurlijk veel te groot is”. Volgens deze organisatie heeft de provincie de aanvraag niet goed gelezen en per abuis een veel te groot gebied aangewezen in relatie tot de vliegveiligheid.
Dat zowel de provincie als de Faunabeheereenheid absoluut niet ter zake kundig zijn, blijkt ook uit het feit dat de provincie op verzoek van de Faunabeheereenheid blindelings toestemming heeft verleend om Nijlganzen te vangen en te vergassen. Nijlganzen verliezen tijdens de rui, anders dan grauwe ganzen, hun vliegvermogen niet. Het is dus helemaal niet mogelijk om deze ganzen te vangen!
Foto: Ganzenbescherming