Ganzen afschieten helpt niet een beetje, maar helemaal niks

Grauwe gans, foto: Harm Niesen

Op 10 juni verscheen in het Noordhollands Dagblad een artikel onder de titel “samen op zoek naar kansen voor verwaarden dode ganzen”. De subtitel is zo mogelijk nog idioter: “De gans als boegbeeld van circulaire economie”. Zolang het doden van ganzen (in het wild) is verboden, of dat in elk geval zou moeten zijn, is “verwaarden” van deze ganzen, laat staan deel uitmaken van een “circulaire economie” te bespottelijk voor woorden.

In onderstaande ingezonden brief, op 12 juni geplaatst in het Noordhollands Dagblad, motiveert Harm Niesen zijn standpunt, tevens dat van De Faunabescherming:

Zeker, er zijn veel meer ganzen in Nederland dan zo’n 50 jaar geleden. En het hele jaar, dat was in die tijd helemaal ondenkbaar. Boeren klagen over “schade” aan hun gewassen, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek al heel lang bekend is, dat die niet noemenswaard is. Toch keert een organisatie als BIJ12, sterk verbonden met de boeren, jaarlijks vele miljoenen uit. Maar wel onder voorwaarde, dat jagers de ganzen hebben bestreden.

Bestrijden is in principe niet toegestaan

Dat is in principe niet toegestaan, alle wilde ganzensoorten zijn strikt beschermd. Uitsluitend als de ganzen een groot economisch of verkeerstechnisch probleem vormen en er geen geweldloze oplossing voorhanden is, kan de provincie een ontheffing verlenen om de ganzen te schieten. Onder één belangrijke voorwaarde: er moet een doel gesteld worden en dat doel moet binnen redelijke termijn gehaald worden. En nergens in Nederland wordt dat doel ook maar in de verste verte benaderd. Dat doel is: terug naar de aantallen ganzen in 2005. Na 20 jaar schieten van jaarlijks minstens 300.000 ganzen, het vergassen van duizenden ganzen en het onklaar maken van duizenden nesten, zijn de aantallen ganzen nergens afgenomen. Integendeel.

Bestrijding helpt niet, is nutteloos en dus onwettig

Alle volstrekt ondeskundige betrokkenen, boeren, jagers, koks, provinciale politici en ambtenaren en zelfs natuurorganisaties kunnen dat niet begrijpen. Heel vreemd eigenlijk, want de praktijk van bestrijding staat bol van de voorbeelden van de nutteloosheid daarvan. Bestrijding helpt niet een beetje, het helpt helemaal niets. Terwijl de schade die in de natuurgebieden, waar de ganzen zich ophouden, ongelofelijk groot is. Het zoeken van nesten, het vergassen en het schieten vindt plaats in het broedseizoen, in gebieden waarin uiterst kwetsbare soorten als waterral, bruine kiekendief, roerdomp, watersnip en grutto broeden.

Juridische procedure in Noord-Holland

De Faunabescherming heeft nu een juridische procedure lopen tegen de bestrijding van ganzen in Noord-Holland. De rechtbank heeft een onafhankelijke deskundigen organisatie om advies gevraagd; die is het volkomen eens met ons. Oftewel: het bestrijden van de beschermde ganzen is een illegale, nutteloze en zeer schadelijke bezigheid.

Harm Niesen namens De Faunabescherming
Bergen

Pin It on Pinterest