De laatste weken viel ons al op, dat boeren in Drenthe in toenemende mate klagen over overlast door dassen. In de pers en de sociale media werd gesproken over een dassenexplosie in Drenthe; er zouden meer dan 5000 dassen zijn. Het is duidelijk dat dit niet klopt, aangezien er nu landelijk zo’n 5500 dassen leven. Overdrijven is ook een vak.
(Gewas)schade
De maïsteler, melkveehouder en campingeigenaar J. Moes, tevens fractievoorzitter van de VVD in zijn gemeente, riep een aantal weken geleden op Twitter dat ‘de overlast door dassen totaal uit de hand ging lopen en het de hoogste tijd is voor afschot van de te grote populatie’. Melkveehouder H. Oosterhuis meldt dat ‘de schade de spuigaten uitloopt’ en ‘het geweld van de dassen moet stoppen; maïs is te kostbaar’. Wat een uitspraken!
Dassen eten van de maïs en dat geeft enige schade. Maar voor de das is dit ‘bonusvoedsel’; zij leven van veel meer dan alleen maar maïs en de schade is in de regel beperkt. Moeten we dit geweld noemen? Daarbij is het vaak niet eens zeker dat eventuele schade door dassen is veroorzaakt. En als er dassenschade is, wordt deze 100% vergoed. In september van dit jaar waren er in Drenthe nog maar 8 meldingen van schade. De das heeft echter een slechte naam onder boeren, hetgeen leidt tot ongenuanceerde berichten in de pers. Samenleven met de natuur is kennelijk voor sommigen een zware opgave.
Op 16 september jl. verscheen op RTV Drenthe een bericht over schade op de begraafplaats in Dwingeloo, gemeente Westerveld. Dassen zouden er graven beschadigen. Wethouder H. Geertsma zegt in het korte interview dat hij zich net ‘een boer’ voelt waar de gewassen te gronde gaan. Hij zegt dat de begraafplaats eigenlijk zou moeten worden omrasterd, maar daar zijn hoge kosten aan verbonden. Nu staat er alleen nog een heg. En – jawel – direct aan de andere kant van de heg begint een maïsveld. Het lijkt ons dat de gemeente Westerveld haar verantwoordelijkheid moet nemen om deze begraafplaats afdoende te beschermen tegen mogelijke overlast van mens en dier.
Gedeputeerde H. Jumelet van het CDA berichtte op Twitter dat, gezien de ernst en de gevoeligheid voor nabestaanden, zeer snel ontheffing was verleend om de dassen te verjagen. Maïsteler J. Moes waardeerde dit maar kon het niet laten te vermelden dat hij er een dubbel gevoel bij had, gezien zijn eigen schade aan het gewas. De gedeputeerde haastte zich te antwoorden dat vanaf 1 januari 2017 bij serieuze schade aan gewas er geen ontheffing meer nodig is om de dassen te verjagen en/of te verstoren. Hij spoort de boeren aan om schade te melden om de omvang inzichtelijk te maken. “Ontheffingen komen pas als we weten wat er precies aan de hand is”, geeft hij aan.
Misstanden
Wij vinden dit een heel enge uitspraak, omdat het zeer lastig is om objectieve gegevens te verkrijgen en in de toekomst dus de subjectieve klagers een belangrijke rol gaan spelen bij de beoordeling van ontheffing aanvragen. Het staat lijnrecht tegenover de zorgvuldige en jarenlange bescherming om de das van de ondergang te redden.
In Friesland schreven CDA en VVD in het begin van dit jaar dat er een sterke toename was van het aantal dassen. Men zou er geen gazon meer overhouden. Gelukkig verwees het college van GS dit verhaal naar het rijk der fabelen. De populatie was stabiel gebleven.
De nieuwe Natuurwet betekent voor de das een verslechtering ten opzichte van de huidige wet. Wij krijgen het akelige gevoel dat men alvast een voorproefje wenst te nemen. En niet alleen in het noorden van het land. Bij Das&Boom komen de laatste tijd uit het hele land meldingen binnen over ernstige misstanden. “Oude moordmethodes worden weer uit de kast gehaald; zoals strikken, gas, klemmen en geweer”. Er is een meldpunt en mensen worden opgeroepen alert te zijn op misstanden en deze direct te melden.
Email: info@dasenboom.nl Tel: 024-684 22 94 Voor dringende situaties 24 per dag bereikbaar.
Op NPO Radio1 gaf Jaap Dirkmaat een verhelderend, maar ook verontrustend interview.
Het herstel van de dassenpopulatie is nog niet voltooid; bescherming blijft noodzakelijk.
Vanzelfsprekend zullen wij de ontwikkelingen hieromtrent nauwgezet volgen!