De Faunabescherming stelt een beloning van 5.000,= beschikbaar voor tips die leiden tot opsporing en berechting van de schutter die rond 1 oktober de wolf GW1490m doodde.
Het doden van een wolf is een ernstig misdrijf dat in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een geldboete tot 21.750,=. In België is de strafmaat onlangs zelfs verhoogd tot vijf jaar gevangenisstraf of een boete tot 500.000,=.
Zowel de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging als LTO Nederland hebben er actief voor gepleit afschot van wolven mogelijk te maken en hebben op die wijze meegewerkt aan het criminaliseren van dit streng beschermde dier.
Volgens de Europese habitatrichtlijn is zelfs het verstoren van de wolf al strafbaar en is bescherming van het dier een minimale eis van Europees recht.
Ook verstoring van het leefgebied van de wolf is in strijd met de Europese beschermingsmaatregelen en het nu vergunde afschot van 80% van de edelherten en zwijnen op de Veluwe is daarmee lijnrecht in tegenspraak.
Het is ondenkbaar dat als het voedselaanbod van de wolf wordt gedecimeerd, men het dier toch niet zou verstoren.
Daarom wil De Faunabescherming dat de jacht op edelherten en zwijnen op de Veluwe per direct gestopt wordt, ook omdat de verstoring van leefgebied en natuurlijk voedselaanbod ervoor kan zorgen dat de Veluwse wolven hun vaste territorium verlaten en gaan zwerven in landbouwgebieden om daar te foerageren op landbouwhuisdieren, zoals schapen, die niet hun voorkeur hebben, maar wel slachtoffer kunnen worden als gevolg van de verstoring.
Tipgevers kunnen zich melden bij De Faunabescherming via info@faunabescherming.nl . Tips zullen vertrouwelijk behandeld worden en zo nodig gedeeld met de opsporingsinstanties.
Ook tips die via de politie worden aangemeld komen in aanmerking voor de beloning wanneer de tip herleidbaar is tot de tipgever.
De Faunabescherming heeft ervoor gekozen het tipgeld uit te loven omdat het in het afschot van de eerste wolf in Nederland een gevaarlijke precedentwerking ziet. Jagers zien de wolf als voedselconcurrent vanuit de gedachte dat de in het wild levende prooidieren hun particuliere eigendom zouden zijn. Dat is met nadruk niet het geval: de pers in Nederland zijn edelherten, zwijnen en andere in het wild levende dieren wettelijk omschreven als ‘res nullius’, met nadruk aan niemand toebehorend.
Tipgeldreglement opsporing wolvendoder:
1. Het tipgeld is uitgeloofd voor de Gouden Tip die leidt tot opsporing en onherroepelijke vervolging van de dader die wolf GW1490m doodde .
2. Het tipgeld bedraagt op dit moment maximaal 16.000 euro. Jagers en met de jacht verbonden personen zijn van deelname uitgesloten, zie ook artikel 7. De hoogte van het tipgeld is gelimiteerd tot maximaal de boete die de rechter onherroepelijk oplegt aan de dader, opdat het tipgeld nimmer als verdienmodel gezien zal kunnen worden.
3. Deelnemers kunnen informatie insturen naar info@faunabescherming.nl, eventueel vergezeld van een of meerdere foto’s.
4. Tips kunnen worden ingestuurd tot 1 januari 2022.
5. Bij meerdere tips, wordt het tipgeld verdeeld over de binnengekomen ‘gouden tips’, te beoordelen door het bestuur van de Faunabescherming.
6. De Faunabescherming heeft het recht ingezonden tips te delen met justitie en/of politie, desgevraagd anoniem.
7. Winnaars dienen schriftelijk te verklaren geen jager te zijn, nooit gejaagd te hebben en nooit te zullen gaan jagen. Zij zijn geen terreineigenaar die jachtrechten verpacht. Zij zijn op geen enkele andere wijze verbonden met de jacht of met jagers.
8. Doel van het uitgeloofde tipgeld is om het illegaal bejagen van de wolf te stoppen. Daders moeten weten dat ze niet vrijuit zullen gaan.
9. Deelnemers aan het verstrekken van tips doen dat voor eigen verantwoording, de Faunabescherming is niet aansprakelijk voor eventuele schendingen van gebiedsverboden en raadt die ook af.
10. Inzendingen zullen discreet behandeld worden, namen van inzenders en winnaar(s) blijven desgewenst geheim.