De Faunabescherming protesteert met een lawaai-aktie tegen de zwijnenjacht op de Veluwe en eist een verbod op bijvoeren. De Faunabescherming wil, symbolisch, de dieren dieper het bos injagen, zodat de jagers ze niet meer kunnen vinden.
Deze keer klagen de jagers over corona-wandelaars in de bossen op de Veluwe, waardoor de zwijnen naar dieper gelegen stukken in het bos verdwijnen. Hierdoor zijn de jagers niet in staat om het vereiste afschot van wilde zwijnen te realiseren.
Bijvoeren
Jagers lokken op zeer grote schaal herten, reeën en zwijnen naar plekken nabij een hoogzit of een jachthut door er voer neer te leggen. Niet een handje mais, zoals enkele dagen voor het tellen van het wild of zogenaamd noodzakelijk afschot is toegestaan, maar kruiwagens vol met mais, aardappels, appels enzovoorts. Het blijft momenteel vaak gewoon liggen, omdat er ruimschoots ander voedsel voorhanden is in de bossen van de Veluwe.
Streefstand
Het Faunabeheerplan hanteert een streefstand van de verschillende diersoorten, zoals 1500 wilde zwijnen aan het eind van de winter. Om die streefstand te bereiken moeten ruim 6000 zwijnen worden afgeschoten deze winter, en de jagers zijn bang dat ze deze doelstelling niet kunnen halen. De corona-wandelaars krijgen daar nu de schuld van.
Maar als de dieren dieper het bos in gaan en niet bijgevoerd worden (met het bijvoederen worden ze veelal toch naar plekken gelokt die dichter bij wegen liggen), dan zijn ze geen gevaar voor het verkeer, richten ze geen schade aan aan de landbouw en is er geen enkele reden om ze af te schieten.
Wie bepaalt er eigenlijk dat er ruimte is voor maar 1500 wilde zwijnen op de Veluwe? Terwijl er in het natuurgedeelte van de Veluwe ook 14 duizend mensen wonen. Stop met de waanzin van de doelstanden of streefstanden, die door de Faunabeheereenheid, de jagers zelf dus, worden vastgesteld en geen enkele wetenschappelijke grondslag hebben.
Met de actie op 11 december jaagde De Faunabescherming – symbolisch – de dieren dieper het bos in, zodat de jagers ze niet meer kunnen vinden.
Verder vraagt De Faunabescherming om een totaalverbod op het bijvoederen van in het wild levende dieren.
Zie ook artikel met video in het AD of in de Stentor.