‘Faunabeheerders’ beschrijven onverbloemd hun plezierjacht op vossen

Het lijfblad van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) De Nederlandse Jager van 20 januari 2011 nummer 2, doet er niet moeilijk over. Twaalf bladzijden lang wordt beschreven hoe schadelijk vossen zijn en welke verschillende jachtmethoden de jager het meest pleziert én de grootste tableaux (meeste dode dieren) opleveren.

Januari, februari is de paartijd van vossen en wanneer het droog weer is, en de vossen weer buiten hun hol komen is een grote drijfjacht zeer effectief, aldus het blad. De (KNJV) Wild Beheer Eenheid (jagersvereniging) Boxmeer doet in dit nummer verslag van een drijfjacht in de gemeentebossen van Vierlingsbeek (Noord-Brabant) waaraan 60 jagers, 20 drijvers en drie hondenteams die de vossen uit hun holen moeten jagen, meededen. Op foto’s is te zien dat het gezelschap in felgekleurde hesjes is gestoken. Zoals dat gebruikelijk is bij de drukjacht op wilde zwijnen bij de Oosterburen, vertelt het verhaal. Ook de honden hebben fel gekleurde kleertjes aan, zodat ze niet per ongeluk door hun baasjes overhoop worden geschoten. En het blijft niet bij deze ene onaanvaardbare massale verstoring in de natuur. Volgens het verhaal volgen binnenkort nog twee drijfjachten.

Ook de (KNJV) Wild Beheer Eenheid Land van Altena (gebied boven de Bergsche Maas in Noord-Brabant) heeft volgens het verhaal meer oog gekregen voor vossenbeheer. De vossencoördinatoren tonen aan de keukentafel een schriftje waarin de resultaten van tientallen lichtbakacties staan opgetekend, waaronder lengte en geslacht van geschoten vossen. Dat zijn volgens de coördinatoren belangrijke gegevens voor toekomstige ontheffingen van de provincie Noord-Brabant.

Een derde in deze Nederlandse Jager beschreven vossenjacht speelde zich af aan de rand van het Veluwemassief. Een drijfjacht met gasten uit Friesland en Zuid-Holland, waarvan er twee nog nooit een vos hadden geschoten en anderen niet gewend waren aan de dichte bebossing. Maar omdat de jachtheer al weken van te voren vossen had gelokt met lokvoer, kon één van de jagers zelfs een doublet (twee) vossen vlak achter elkaar schieten. “Tijd voor hut, haard en borrel”.

Tot slot werd de Vereniging van Preparateurs gevraagd om een prijslijst voor het opzetten van vossen te leveren. De kosten zijn verschillend, omdat je ze in verschillende houdingen kan opzetten en variëren van 250 tot 400 euro. Een kop en hals trofee kost tussen 150 en 250 euro. Een bijzondere houding met een open bek kost meer. Een staart kost tussen de 40 en 60 euro. De pels als haardkleedje varieert van 75 tot 200 euro.

De Faunabescherming heeft hieronder op een rijtje gezet welke jachtmethoden op vossen nu in de praktijk worden gebruikt:

Drijfjacht – jagers met geweren en drijvers met stokken jagen vossen uit hun schuilplaats, waarbij grote gebieden worden uitgekamd met algehele verstoring van alle dieren.

Jagen met de lichtbak – schijnwerpers met een extreme lichtopbrengst tot wel 1200 meter met afstandsbediening van binnenuit, worden op het dak van de auto worden geplaatst om vossen te schieten die in de lichtbundel verschijnen.
Met deze lichtbakken wordt ’s avonds en ‘s nachts in het jachtgebied rondgereden. Zo worden in het hele land duizenden kilometers verreden met een enorme verstoring in het buitengebied tot gevolg.
Ook kunnen schijnwerpers op een telescoopvizier worden gebruikt of infrarood filters worden toegevoegd. Op begraafplaatsen en sportterreinen worden handschijnwerpers gebruikt.

Vossenlokfluit – deze fluit wordt door jagers gebruikt om vossen te lokken. De fluit bootst een konijn na die in nood zit en schreeuwt. De vos komt er op af en wordt beschoten.

Kunstbouw – de jager koopt een van plastic gemaakte kist met uitgangen die hij zelf kan afsluiten. Als de vos in de kist zit, wordt deze afgesloten en de vos gedood.

Spoorsneeuw – als er sneeuw ligt, gaan jagers op pad om gemakkelijk sporen te kunnen volgen die naar schuilplaatsen van vossen leiden.

Kastval – kastvallen, waarin aas is gelegd worden op strategische plekken neergezet. Loopt de vos in de val en eet hij van het aas, dan drukt hij een mechanisme naar beneden waardoor de kooi wordt afgesloten. Ook andere dieren kunnen hier in terecht komen. Dieren die in een kastval worden gevangen, worden doodgeslagen.

Aardhonden – teckels worden het hol van de vos ingestuurd. Wanneer er een vos in het hol zit, ontstaat er een gevecht tussen hond en vos. Dat kan lang duren. Doel is om de vos uit het hol te jagen, waar jagers klaar staan om het doodsbenauwde vluchtende dier te beschieten. Niet zelden raakt de hond ook gewond.

Jagen tijdens de oogst – jagers posteren zich rondom een perceel dat geoogst wordt met een oogstmachine. Vossen maar ook andere dieren verschuilen zich in het perceel, totdat de oogstmachine het laatste stukje dekking wegmaait. Voor jagers is dat prijsschieten.

Uitgraven van holen – wanneer er jonge vossen in de holen aanwezig zijn, graven jagers deze holen uit, soms zelfs met graafmachines, en slaan de jonge vossen dood.

Kastval voor vossen met daarin een kat
Kastval voor vossen met daarin een kat

Pin It on Pinterest