Duke Faunabeheer mag huiskraai uitroeien
Ondanks al onze inspanningen heeft de Raad van State geoordeeld dat de huiskraai mag worden uitgeroeid. Omdat het een exoot is, die schade kan toebrengen aan andere diersoorten, visserij, landbouw en vee. En omdat ze geluidoverlast veroorzaken en uitwerpselen verspreiden, aldus de provincie Zuid-Holland. Ons pleidooi om op z’n minst te wachten tot er zich iets van dien aard zou hebben voorgedaan, maakte kennelijk geen indruk.
Herkomst
Sinds 1994 komt een klein aantal huiskraaien in ons land voor. Waarschijnlijk zijn ze met een schip meegelift en zo in Hoek van Holland terechtgekomen. Een volkomen natuurlijke manier van verspreiding voor deze soort, waardoor de huiskraai naar onze overtuiging niet als een “exoot” kan worden beschouwd. Vele diersoorten hebben zich op afgelegen eilanden kunnen vestigen door mee te liften op drijvende boomstammen en dergelijke. Niemand zal de leguanen en Darwinvinken op de Galagapos-eilanden als exoten willen bestempelen, laat staan dat iemand ze zou willen uitroeien.
Status
Aanvankelijk werd de huiskraai in ons land ook met rust gelaten en stond hij zelfs op de lijst van beschermde inheemse soorten. Het ministerie van Economische Zaken beweert nu, dat dat per ongeluk is gebeurd en heeft de soort pijlsnel van die lijst verwijderd. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor de nu startende uitroeiingscampagne. Ondanks het feit dat de huiskraaien aan niemand en niets schade toebrengen en door het publiek in Hoek van Holland hogelijk worden gewaardeerd.
Aantallen en schade
Het maximale aantal vogels schommelt al jaren rond zo’n 24 vogels. Van groei, laat staan van exponentiële groei, is dus geen sprake. Buiten Hoek van Holland worden zelden huiskraaien waargenomen en als dat gebeurt, is dat steeds tijdelijk. De vrees voor de eerder genoemde vormen van overlast is naar onze mening volledig onterecht. Het gaat daarbij steeds om voorbeelden in tropische landen, waar, in tegenstelling tot de Nederlandse situatie, geen andere kraaiachtigen voorkomen. In ons land moeten de huiskraaien concurreren met een stuk of vijf andere kraaiachtigen.
Bestrijding onnodig
Er is geen enkele reden om op dit moment de huiskraai te gaan bestrijden. Zelfs als er op termijn wel sprake zou zijn van schade, dan is er nog tijd genoeg om maatregelen te nemen. Er is dus geen enkele reden om niet met de bestrijding te wachten, totdat zich daadwerkelijke problemen voordoen of totdat de populatie huiskraaien daadwerkelijk sterk gaat groeien. Het argument, dat er nu moet worden opgetreden omdat het bij een groter aantal vogels veel moeilijker wordt om op te treden, mist iedere grond. De 24 vogels van nu zijn er volgend jaar niet in één klap 100. Als er zich tekenen van sterke groei voordoen, is het vroeg genoeg voor een definitief besluit. Zo heeft het echter niet mogen zijn.