Ganzen en de politiek
Hieronder vindt u de e-mails en reacties die behoren bij het bericht Reacties op de e-mailactie tegen ganzenvergassing van 3 oktober 2011.
Hartelijk dank voor uw mail aan de SP over het vergassen van ganzen.
De SP heeft tegen het vergassen van ganzen gestemd in de Tweede Kamer. Overigens is het schieten van ganzen ook geen aanrader. Eén op de 4 volwassen ganzen in Nederland heeft hagel in het lijf door de jacht op de dieren. Dat staat in het rapport van onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit. 25 van de 99 onderzochte ganzen waren ooit doorzeefd, maar had de hagel overleefd. Dat lijkt ons geen diervriendelijke praktijk. Wij vinden dat er op nu naar alternatieven gekeken moet worden om te voorkomen dat ganzen massaal gedood worden. Ikzelf heb nog een motie ingediend om alternatieven voor afschot van ganzen te bestuderen (zoals de draad op zonne-energie van Cabwim en de laserstralen en het ultrasoon geluid van het Safe Mills-project). Deze motie is aangenomen, alleen VVD en CDA stemden tegen. Ook heb ik gestemd voor het handhaven van het verbod op het vergassen van ganzen.
Met vriendelijke groet,
Henk van Gerven
Kamerlid SP
Hartelijk dank voor uw mail aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. We waarderen het dat u opkomt voor de ganzen en zich verzet tegen dierenleed. Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over het voornemen van staatssecretaris Bleker, om wilde ganzen te vergassen.
GroenLinks steunt de motie van de Partij voor de Dieren, om tot 1 januari 2012 geen ganzen te vergassen. Wel vinden wij dat er een oplossing moet komen voor de problemen die nu spelen. Door te grote aantallen ganzen gaan oogsten verloren en verdwijnen zeldzame planten. Samen met de PvdA en D66 willen we dat het kabinet voor het einde van het jaar een diervriendelijk alternatief zoekt voor het tegengaan van de overlast van ganzen. Dierenwelzijn staat daarbij voorop.
Alleen het vergassen van ganzen verbieden, doet niets aan de negatieve gevolgen van het hele jaar jagen op ganzen. Ganzen verdienen bescherming tijdens de vogeltrek in de winter en tijdens het broedseizoen. Maar in de zomer komt de rest van de natuur in de knel door de ganzenoverlast. Een ganzenplaag is slecht voor de natuur, andere vogels, de economie en boeren. GroenLinks wil net als de PvdD, PvdA en D66 deze overlast zo diervriendelijk mogelijk tegengaan.
Op dit moment is de jacht op ganzen niet goed genoeg geregeld en zijn er te weinig regels rond het vergassen van ganzen en andere wilde dieren. Bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie willen wij een brief van staatssecretaris Henk Bleker met voorstellen hierover. Die vindt voor het einde van dit jaar plaats.
Nogmaals dank voor uw e-mail en betrokkenheid bij dit onderwerp.
Met vriendelijke groet,
Renee Oudenaarden
Publieksvoorlichting
Tweede Kamerfractie GroenLinks
Nu de ganzen enige uitstel van executie hebben gekregen wil ik nogmaals een reactie sturen op de automatisch gegenereerde mail over het vergassen van ganzen.
De problemen die er lijken te zijn wanneer het over ganzen gaat worden niet veroorzaakt door de ganzen, maar door mensen die ganzen willen afmaken. De genoemde problematiek is vergelijkbaar met de zogenaamde allochtonenproblematiek. We leven in een multiculti-samenleving en sommige vinden dat waardeloos, maar zo liggen de feiten, we hebben er maar mee te leven en als samenleving en politiek de verantwoordelijkheid te nemen. We hebben ganzen in Nederland en sommige vinden dat waardeloos, maar zo liggen de feiten, we hebben er maar mee te leven en als samenleving en politiek de verantwoordelijkheid te nemen.
Vergassen of afschieten is bij “last” geen oplossing. U heeft het over negatieve gevolgen van zogenaamd “veel” ganzen (het aantal auto’s in Nederland is ongeveer 10 keer groter) maar geen woord over de positieve kanten van al die ganzen. De opmerking “oogsten gaan verloren” is volstrekt overdreven. Slecht op enkele plekjes en zeer lokaal is sprake van verminderde meeropbrengst. Uitleg over deze laatste term: De productie in de landbouw is minimaal verdubbeld in slechts enkele decennia waarbij zo’n beetje alle natuur heeft moeten wijken. Bij zo’n totale verandering in een ecosysteem proberen planten en dieren te overleven en kansen te vinden. Gelukkig lijken ganzen dat te kunnen zodat er soms nog iets aan natuur te vinden is in die agrarische woestijnen. Al die ganzen samen vreten nog niet 1 promille van die meeropbrengst op die in de laatste decennia bereikt is.
En dat noemen jullie schade? Dat noemen jullie overlast??
Een beetje voorjaarsstorm veroorzaakt financieel tien keer meer schade aan de landbouw dan al die ganzen bij elkaar. Zoek het maar eens na. De natuur is in de knel door de agrarische industrie die Nederland grotendeels en in korte tijd vernield heeft; door de aanleg van duizenden kilometers snelwegen, door de bijna zeven miljoen auto’s die dagelijks tientallen miljoenen liters verbrandde diesel de atmosfeer in jagen, de bodemverontreiniging, kolencentrales, overbevissing, de duizenden jagers in Nederland die voor hun genot vossen kapot maken en met hun jeeps door de natuurgebieden raggen, bezig met het schuw maken van dieren zodat die daarna ook weer bang zijn van de recreanten, die er helemaal niet op uit waren dieren weg te pesten maar het gebied daarom niet in mogen terwijl de natuurbeheerders in het voorjaar wel door de rietvelden struinen om ganzennesten kapot te trappen.
De grootste schade van ganzen wordt veroorzaakt door de besluitloosheid ganzen gewoon volledig te beschermen waardoor er al decennia een eindeloos (betaald) vergadercircuit hierover bestaat. De kosten van dat vergadercircuit is vele malen hoger dan de financiële schade die door ganzen worden aangericht. Ook nu: reken het maar na!
Nederland als land waar kennis in de praktijk moet worden ingezet is hier niet toepassing. In een land waar momenteel iedereen moet bezuinigen geldt dat blijkbaar opeens niet wanneer het gaat om ganzenbestrijding of wanneer het gaat om het opheffen van dat zinloze vergadercircuit.
Het feit dat de terminologie en stemmingmakerij van dit kabinet momenteel door bijna alle politieke partijen en zelfs al door enkele natuurbeschermingsorganisaties is overgenomen: “schade, overlast, natuur in de knel, ganzenplaag, problemen, oogsten verloren, zeldzame planten verdwijnen”, doet mij het ergste vrezen.
Succes met het uitrekenen en vergelijken van de bovenstaande kostenplaatjes.
Vriendelijke groeten,
Michel Klemann