Uitslag verkiezingen – goed voor de natuur of niet?
Met de verkiezingen van 12 september is het politieke landschap volkomen veranderd. Het is nog te vroeg om te bepalen of dit goed of slecht nieuws is voor de natuur en de dieren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat staatssecretaris Bleker terugkomt op zijn post, daar zal niemand een traan om laten. De VVD, die de grootste partij is geworden, is een uitgesproken jagerspartij. Het is te hopen dat Diederik Samsom, met zijn groene achtergrond, daartegen voldoende weerstand kan bieden.
De natuurorganisaties hebben in de verkiezingstijd niet stilgezeten. De Dierencoalitie heeft een Dierenkieswijzer gelanceerd en een Dierenverkiezingsdebat georganiseerd. De Partij voor de Dieren heeft actief campagne gevoerd, wat helaas net niet de derde zetel heeft opgeleverd. En De Faunabescherming heeft een filmpje over de ganzenkwestie op YouTube gezet, dat door duizenden mensen is bekeken. De Dierencoalitie pleit nu voor een aparte staatssecretaris voor Dierenwelzijn en Natuur. En de voorgestelde nieuwe natuurwet moet “natuurlijk” van tafel!
[29-09-2012] Dierencoalitie pleit voor staatssecretaris Dierenwelzijn en Natuur
[26-08-2012] Raad van State zeer kritisch over nieuwe natuurwet
[21-08-2012] Het Grote DierenVerkiezingsdebat 2012
[20-08-2012] Geef de dieren een stem! Dierenkieswijzer nu online
[13-07-2012] Met één pennenstreek
In sommige provincies zijn dieren beter af dan in andere
Eén van de problemen van de Flora- en faunawet was dat bijna alle beslissingen over jacht en natuur in handen kwamen van de provincies. Zelfs in een klein land als het onze zijn er grote verschillen in mentaliteit tussen de verschillende provincies. Groningen krijgt een compliment over een proef met diervriendelijke ganzenbestrijding, maar provincies als Gelderland en Limburg hebben een voorkeur voor “beheer met het geweer”. Een klein lichtpuntje is dat in Gelderland De Faunabescherming nu betrokken wordt bij de besprekingen, maar het zal veel moeite kosten om een de vastgeroeste denkwijzen te veranderen en de macht uit handen van de jagersclubs te krijgen. Noord-Holland doet helaas weinig moeite om de omgeving van Schiphol voor ganzen onaantrekkelijker te maken. En in Limburg moeten ze hun huiswerk overdoen als het gaat om het schieten van brandganzen.
[27-09-2012] Jagers-provincie Limburg moet beter nadenken
[18-09-2012] Update dossier ganzen Schiphol
[10-09-2012] Kadernota Faunabeleid provincie Gelderland
[07-09-2012] Groningen start diervriendelijke ganzenproef
Successen voor De Faunabescherming, maar misstanden houden aan
Wij willen onszelf niet op de borst slaan, maar gelukkig – voor de dieren – hebben we een paar succesvolle acties achter de rug. De gemeente Epe heeft aangekondigd niet meer in de bebouwde kom op wilde zwijnen te laten schieten. Er zullen, met een financiële bijdrage van de provincie, rasters worden aangelegd. De damherten in het Noord-Hollandse duingebied mogen voorlopig niet geschoten worden, de vergunning is geschorst.
Dat geeft ons moed om verder te gaan. Dat dat hard nodig is blijkt wel uit de meldingen die ons vanuit diverse plaatsen van het land bereiken. Er wordt weer lustig op los geknald door onze nobele “natuurbeheerders”!
[14-09-2012] Gemeente Epe op de goede weg
[05-09-2012] Weer veel nieuwe meldingen van misstanden
[06-08-2012] Damherten Noord-Holland voorlopig veilig
De Faunabescherming en de sociale media
Deze nieuwsbrief was de eerste stap van De Faunabescherming op het gebied van digitale informatievoorziening. Sinds vorig jaar zijn wij ook actief op Twitter, waar we een paar weken geleden de 1000e volger (@bosmier) met een kleine attentie konden verwelkomen. We gaan vol goede moed op weg naar de 2000e! Sinds een paar maanden is ook een Facebook pagina opgetuigd, en naast commentaar hebben we daar al meer dan 200 fans kunnen noteren.
De Facebook pagina van De Faunabescherming
De tweets van De Faunabescherming