Digitale nieuwsbrief no. 10 – augustus 2010
Beoogd kabinet slecht voor dieren
Een rechts kabinet zal het dierenwelzijn niet bevorderen, dat is wel duidelijk. VVD en CDA hebben niets met dieren (tenzij als jachtbuit, bontjas of delicatesse), de PVV heeft wel een aantal diervriendelijke standpunten, maar zal die ongetwijfeld prijsgeven voor andere concessies. De Faunabescherming heeft desalniettemin de informateur twee brieven gestuurd. Eén om te pleiten voor een apart ministerie voor Natuur, dus niet zo als nu een ondergeschoven kindje bij Landbouw. De andere om te protesteren tegen een mogelijke verruiming van de jacht in natuurgebieden.
[06-08-2010] Brief aan de informateur over jacht in natuurgebieden
[10-08-2010] Advies De Faunabescherming: apart ministerie voor natuur
Ruim baan voor koninklijke jachtpartijen
De jagermeester van Het Loo heeft even uitgerekend (hoe?) dat er op het Kroondomein plaats is voor 250 tot 300 edelherten, 240 wilde zwijnen en 400 tot 500 reeën. Voor damherten, muntjaks en moeflons is helemaal geen plaats. Demissionair minister Gerda Verburg heeft daarom onmiddellijk toestemming gegeven om al het “overtollige” wild maar af te schieten, eventueel d.m.v. drukjacht, het kleine broertje van de verboden drijfjacht. Voor de koninklijke familie en hun deftige gasten belooft het een mooi jachtseizoen te worden.
[06-08-2010] Herten en zwijnen op Het Loo weer vogelvrij
Verkeersveiligheid voor rechters geen argument voor schieten
Als jagers niet kunnen aantonen dat de jacht op hun geliefde prooidieren zoals reeën en damherten nodig is om landbouwschade te voorkomen, voeren ze geregeld het argument aan dat schieten noodzakelijk is voor de verkeersveiligheid. Gelukkig onderkennen rechters steeds vaker dat dit argument geen hout snijdt. Er zijn allerlei andere maatregelen die meer effect hebben, terwijl door het opjagen van de dieren verkeersongelukken juist waarschijnlijker worden.
[14-07-2010] Ook afschot damherten niet vanzelfsprekend
[13-06-2010] Afschot reeën niet vanzelfsprekend
De Faunabescherming nu ook te volgen op Twitter!
De Faunabescherming wil donateurs en andere betrokkenen graag goed informeren, daarom geven we een tijdschrift, Argus, uit en een knipselkrant voor de actualiteiten. Daarnaast wordt het belang ingezien van digitale informatievoorziening, waarvan deze nieuwsbrief een voorbeeld is. En nu is De Faunabescherming ook te volgen op Twitter. Wie zich opgeeft als volger hoeft niet bang te zijn om overstelpt te worden met “tweets”, we sturen maar vrij incidenteel een bericht de wereld in en “retweeten” met mate berichten van verwante organisaties.
De Faunabescherming op Twitter
De Vogelbescherming slaat alarm over roofvogels als huisdier
Er worden steeds meer roofvogelshows gegeven door allerlei organisaties die hiermee graag publiek willen trekken. Over roofvogelshows valt al veel negatiefs te vermelden, iedereen mag het doen en er is geen enkele waarborg dat de dieren goed behandeld worden. Bovendien krijgen mensen (en kinderen) het idee dat het leuk is om een roofvogel als huisdier te houden, hoewel deze dieren hiervoor totaal ongeschikt zijn. De Vogelbescherming slaat alarm en er is een petitie geopend om het houden van inheemse roofvogels te verbieden.
Aantal roofvogels als huisdier neemt schrikbarend toe
Petitie voor een verbod op het houden van inheemse roofvogels