Digitale nieuwsbrief no. 23 – februari 2014
Vechten tegen de bierkaai?
Een enkele keer bekruipt ons wel eens een zekere moedeloosheid. Wij vechten al jaren tegen de manier waarop men hier in Nederland wilde dieren denkt te moeten behandelen. Het valt als vrijwilligersorganisatie niet mee om een vuist te maken tegen het geweld van de georganiseerde lobby’s van jagers en boeren en hun belangenorganisaties. Daarbij weet elk verenigingsbestuur hoe moeilijk het vandaag de dag is om nieuwe enthousiaste vrijwilligers te rekruteren. Goede wil is er zeker, maar menigeen ontbreekt het aan tijd. Dat terwijl het aantal media waarop organisaties actief moeten en willen zijn sterk is toegenomen.
Maar er is hoop! Juist via de sociale media, met name Twitter, komen we geregeld mensen “tegen”, die ons volgen en trouw onze tweets doorsturen naar hun eigen achterban. Dit zijn vaak mensen uit de regio, die onze zaak een warm hart toedragen, maar geen behoefte hebben aan vergaderingen ergens op een centraal punt. Daar komt bij dat sinds de invoering van de Flora- en faunawet het faunabeheer wordt geregeld op provinciaal niveau. Vandaar dat we nu zijn begonnen met het opzetten van regionale groepjes die het nieuws in hun buurt in de gaten houden, aan ons doorgeven en op hun eigen manier verspreiden. Zo is er sinds kort een Twitter account @fb_overijssel. En hopelijk volgen er spoedig meer!
NB: Op deze lijst kunt u, zonder ingelogd te zijn bij Twitter, alle berichten van De Faunabescherming èn de regionale twitteraar(s) volgen.
De ene exoot is de andere niet
Helaas hebben al onze pogingen om de huiskraaien in Hoek van Holland te beschermen niets uitgehaald. De vaste handlanger van iedereen die dieren wil uitroeien, Duke Faunabeheer, is begonnen met het vangen en doden van het kleine groepje volstrekt onschuldige vogels, die lang geleden zijn meegelift met een schip en zich niet verspreiden of excessief vermenigvuldigen.
Het is daarom uiterst merkwaardig dat het verschijnen van een groepje sneeuwuilen alleen tot grote opwinding bij vogelaars heeft geleid. Niemand zal het in zijn hoofd halen om deze prachtige dieren, bekend van de Harry Potter-films, een strobreed in de weg te leggen. En ook van de heisa rond de kaapverdische mus is niets meer vernomen. Waarom dan alle machthebbers, tot aan de Raad van State toe, het nodig vinden om de huiskraaien uit te roeien zal eeuwig een raadsel blijven.
Persbericht huiskraaien
Exoten welkom / niet welkom
Duke Faunabeheer mag huiskraai uitroeien
De prachtige foto van huiskraaien op het welkomstbord is ons belangeloos ter beschikking gesteld door Garry Bakker.
Voorzichtig de goede kant op
Gelukkig is niet alles kommer en kwel in faunaland. De vele juridische procedures die wij in de loop van de tijd hebben aangespannen hebben ook wel eens succes, al is het op een onverwachte manier. Zo heeft Staatsbosbeheer op 21 januari het afschot van konijnen in het duingebied van Terschelling gestopt. Op 22 januari zou de rechtbank een verzoek van De Faunabescherming om het afschot te verbieden behandelen. Toeval???
En in Friesland is er eindelijk een afdeling van de Vogelwachten, die in Grouw, tot de conclusie gekomen dat het eerste legsel van kieviten gespaard zou moeten blijven om de stand van deze vogel weer op peil te krijgen. Niet alle collega’s waren het daarmee eens, helaas. Maar na al onze verloren procedures om het eieren roven te laten verbieden is het toch een positief geluid.
Goed nieuws voor de Friese kieviten
Staatsbosbeheer verbiedt doden konijnen Terschelling
Mars tegen “Canned Hunting”
“Canned Hunting” is het fokken van tamme leeuwen die dan vervolgens voor veel geld door rijke toeristen mogen worden doodgeschoten. De trofee gaat met de “dappere” jager mee naar huis. Een aantal Zuid-Afrikaanse dierenactivisten organiseert op 15 maart 2014 een wereldwijde mars tegen de “canned” leeuwenjacht. In diverse steden worden op die dag marsen georganiseerd. Warm aanbevolen!
“Canned Hunting”: tamme leeuwen schieten