Afgelopen dinsdag werden in het TV-programma De Wereld Draait Door enkele houtsnippen opgegeten. Let wet, het gaat hier om zeldzame en volledig beschermde vogels. En aangezien er geen houtsnippenfokkerijen bestaan, kwamen deze vogels ongetwijfeld uit de vrije natuur. Hieronder volgt ons commentaar.
Prachtige vogel
Houtsnip op het menu… Tja, alleen de kijkcijfers tellen. Liever een berg kritiek dan geen aandacht. Waarom laat een tv-programma met duidelijk plezier op prime-time dingen zien die ieder weldenkend mens buitengewoon schandelijk vindt? Houtsnippen zijn prachtige vogels, zeldzaam en overal in Europa sterk achteruit gaand. Voor de voedselvoorziening van de mensheid uiteraard van geen enkele betekenis. Ieder beschaafd land heeft de jacht op deze vogels dan ook min of meer recent afgeschaft. Maar geschoten worden ze desondanks nog steeds. En de Nederlandse wetgeving staat toe, dat legaal in andere landen geschoten dieren hier worden ingevoerd en geconsumeerd.
Snippenjacht
Nog niet zo heel lang geleden was het in Nederland ook heel gewoon. Dat alle snippen werden geschoten, wel te verstaan. Watersnippen alleen omdat ze zigzaggend wegvliegen. Moeilijk te raken, puur om de sport, de geschoten vogels – en eventuele bokjes of zelfs poelsnippen – werden daarna weggegooid. De domme kok refereerde aan de zigzagvlucht, maar wist niet dat het daarbij om een watersnip gaat. Bokje en poelsnip waren legaal bejaagbaar, omdat niemand van een jager mag verwachten dat hij ze van watersnippen kan onderscheiden. De Bols Snippenclub gaf iedere jager die met z’n dubbelloops 2 snippen in een keer schoot, ieder jaar een gratis fles jenever.
Handel helaas toegestaan
Helaas zijn ze waarschijnlijk dus niet in overtreding geweest: dieren die in Nederland niet geschoten mogen worden, mogen wel worden ingevoerd en gegeten. Een wildgroothandel als Hanos importeert gewoon dode Schotse sneeuwhoenders en korhoenders. In Frankrijk zijn er nog steeds twee jachtseizoenen voor houtsnippen: in de herfst en in het voorjaar tijdens de balts! En het is zeer onwaarschijnlijk dat hieraan binnen afzienbare tijd een eind wordt gemaakt. Europese wetgeving veranderen is lastig en vol risico’s, vrijwillig zullen de Fransen er wel niet aan beginnen.
De Faunabescherming gaat de staatssecretaris en de Tweede Kamer dringend verzoeken de import van in Nederland beschermde diersoorten voor de consumptie te verbieden. Controle op de werkelijke herkomst van de dieren is immers nauwelijks uitvoerbaar.
Naast vele anderen heeft ook de redactie van het programma Vroege Vogels (eveneens van de Vara) met afschuw gereageerd.
Vroege Vogels: Verbaasd, verontrust en verontwaardigd