De “natuurwet” nader bekeken
In het vorige bericht was al in het kort te lezen wat de nieuwe natuurwet voor wilde dieren teweeg zal brengen. Het doel van deze nieuwe wet is volgens de staatssecretaris dat er meer evenwicht wordt gebracht tussen ecologie en economie. “Mensen moeten natuur niet als probleem gaan zien, maar er een prettig gevoel bij hebben”, aldus Bleker. Dat klinkt onschuldig, maar uit het wetsontwerp blijkt wat hij hier werkelijk mee bedoelt. Deze wet biedt vooral ruim baan aan economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Dat betekent dat particulieren en bedrijven straks zelf mogen bepalen of hun handelingen schadelijk zijn voor de natuur of niet.
Uitbreiding jacht
De jacht krijgt alle ruimte. Er mag voortaan op nog meer dieren worden gejaagd. Naast de wilde eend, houtduif, fazant, konijn en haas worden ook de grauwe gans, kolgans, smient, damhert, edelhert, ree en wild zwijn tot prooi van plezierjagers gemaakt. Volgens de staatssecretaris gaat het om diersoorten die in Nederland in groten getale voorkomen en dus niet door de jacht zullen uitsterven. Bovendien zijn ze eetbaar.
Minder landbouwschade?
De staatssecretaris verwacht dat hierdoor de omvang van de landbouwschade zal worden beperkt. Hij denkt namelijk dat de jagers ervoor zullen zorgen dat er niet ‘teveel’ ganzen, herten en zwijnen komen. Hij wil kennelijk niet begrijpen dat het zo niet werkt. In het verleden zijn diersoorten als jachtwild aanwezen, waarvan jagers ongelimiteerd konden ‘oogsten’. Er werd niet voor niets gesproken over plezier- of oogstjacht. Het ging namelijk om soorten die grote verliezen kunnen compenseren dankzij hun snelle voortplanting en grote aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor de nu extra aangewezen diersoorten. Deze soorten zullen niet worden uitgeroeid, maar belangrijker is dat jacht geen enkele invloed heeft op de aantallen. Elk geschoten dier wordt namelijk vervangen door een nieuw. Dat betekent dus ook dat jacht zeker niet zal leiden tot beperking van de landbouwschade.
Minder schadevergoeding!
Misschien bedoelt Bleker eigenlijk dat niet de werkelijke landbouwschade afneemt, maar dat de overheid voortaan veel minder schadevergoedingen hoeft te gaan uitkeren. Tot nu toe kunnen boeren namelijk aanspraak maken op een vergoeding als er sprake is van landbouwschade die wordt aangericht door diersoorten die niet mogen worden bejaagd. Een uitbreiding van de lijst met bejaagbare dieren, betekent dus minder schadevergoedingen. De uitbreiding van de wildlijst is dus vooral een cadeautje voor de jagers. Afgezien van de dieren zullen vooral de boeren hier de dupe van zijn.
Bleker heeft zijn eigen jagerslobby
Het was overigens te verwachten dat Bleker de jagers volledig tegemoet zou komen met deze nieuwe wet. In een interview in ‘De Nederlandse Jager’ geeft hij aan dat jacht volgens hem bij het plattelandsleven hoort. Zowel zijn ex-schoonvader als zijn eigen zoon jagen. Volgens hem staat jagen synoniem voor ‘op een fatsoenlijke manier met de natuur omgaan’. Wie regelmatig onze berichtgeving volgt, zal weten dat niets minder waar is.
Dierenwelzijn alleen voor cavia’s?
Het is dan ook geen wonder dat het uitgangspunt van de Flora- en faunawet, te weten dat dieren in principe met rust worden gelaten en er alleen wordt ingegrepen als dat nodig is vanwege belangrijke schade of gevaar voor de openbare veiligheid, geheel wordt losgelaten. De regeringspartijen en met name gedoogpartner PVV beweren weliswaar voortdurend dat zij het dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan, maar dan gaat het kennelijk alleen om het welzijn van aaibare gezelschapsdieren. In het wild levende dieren zijn volgens hen alleen bedoeld om tot nut voor de mens te dienen. Zij moeten zichzelf maar zien te redden.
Lichtpuntje
Een klein lichtpuntje is dat nu ook andere organisaties op het gebied van dierenbescherming door beginnen te krijgen dat ze van deze regering niets te verwachten hebben. Daardoor zal het gemakkelijker zijn om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen om een gecoördineerd protest te laten horen.