De Edelherten in de Oostvaardersplassen
U herinnert het zich vast nog wel. In november 2018 heeft De Faunabescherming, met anderen, twee maal een korte juridische procedure gevoerd bij de rechtbank in Lelystad. Beide “voorlopige voorzieningen” hadden tot doel het dreigende afschot van duizenden Edelherten te voorkomen. Bij de eerste procedure stond het volgens ons volstrekt onvoldoende onderbouwde afschotplan zelf centraal. Helaas durfde de rechter ons geen gelijk te geven. Met als gevolg dat er in de winter van 2018-19 inderdaad duizenden zijn geschoten.
Broedgebied Zeearend
Ook in de tweede procedure kregen we geen gelijk: daarin stelden wij dat de Oostvaardersplassen van cruciaal belang zijn als broedgebied voor de Zeearend. Vanaf het allereerste broedgeval in 2006 hebben ze er steeds gebroed en zijn zij de bron voor alle andere Zeearenden in ons land. De broedparen zijn zeer verstoringsgevoelig en zoeken al heel vroeg in het jaar hun broedplaats uit. Het schieten van herten zou volgens onze overtuiging de Zeearenden ernstig verstoren. En hoewel we dat met massa’s literatuur konden aantonen, durfde ook hier de rechter ons geen gelijk te geven.
Bodemprocedure november 2019
Na een voorlopige voorziening volgt er maanden later nog de bodemprocedure, waarbij niet één, maar drie rechters zich echt in de zaak verdiepen. In november 2019 volgde de voor ons gunstige uitspraak: de onderbouwing van het afschot was wetenschappelijk veel te mager en het afschot werd direct verboden. Jammer genoeg voor een korte periode. Op 31 december liep de omstreden ontheffing van de provincie helaas af.
Geniep
Behoorlijk in het geniep had de provincie al in september 2019 een nieuwe ontheffing geproduceerd en deze alleen in de regionale media gepubliceerd. Wij waren daar niet op tijd van op de hoogte, met als gevolg dat de termijn van 6 weken, waarbinnen we bezwaar hadden kunnen aantekenen, al verlopen was. We hebben op vele manieren geprobeerd de rechtbank ervan te overtuigen dat wij als belanghebbende bij een nieuwe vovo betrokken wilden worden, maar dat lukte niet. Dierbaar Flevoland was er wel van op de hoogte en heeft op 3 februari gelijk gekregen in de voorlopige voorziening tegen deze nieuwe ontheffing. Dat lag wel voor de hand: de provincie moet bij een nieuwe ontheffing rekening houden met de uitspraak van de rechter. Een ontheffing uit september kan vanzelfsprekend geen rekening houden met een uitspraak van twee maanden later.
Hoger beroep en de Zeearend
Deze winter zal er dus niet meer geschoten worden. Tot na de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State en daar zijn wij gelukkig wél weer volledig van de partij. De Zeearend heeft inmiddels ondubbelzinnig ons gelijk aangetoond. In 2019 vond door het afschot voor het eerst geen broedgeval plaats. Nu er deze hele winter geen afschot plaats vindt, is er weer een paar aanwezig en aan het baltsen! Het lijkt verstandig om nogmaals naar de rechter te stappen, om ook over de mogelijke verstoring van de Zeearenden een uitspraak te krijgen. Voor het geval we geen gelijk krijgen bij de Raad van State en er volgende winter toch weer Edelherten worden geschoten. Waarom vindt de provincie, en Staatsbosbeheer, eigenlijk dat ze geschoten moeten worden? In de eerste plaats: na alle acties van de afgelopen jaren, paarden gedeporteerd, herten geschoten, zijn er nog maar zo weinig over dat er voorlopig geen gevaar voor verhongering dreigt. Het achterliggende doel van de operaties is eigenlijk “natuurherstel”.
Hoezo natuurherstel?
Wat de laatste jaren een grote grasvlakte zonder veel bomen en struiken was, moet weer veranderen in een vooral voor vogelsoorten aantrekkelijker gebied. Omdat de grote hoeveelheden grazers de oorzaak zijn van het huidige landschap, moeten hun aantallen dus heel sterk teruggebracht worden. Maar hier maken de door provincie en SBB geraadpleegde ecologen een domme, heel vaak voorkomende fout. Het door hen gewenste landschap komt helemaal niet terug, nu er veel minder grote grazers zijn. In plaats daarvan is de grote grasvlakte nu veranderd in een onafzienbaar distelveld. Waar maar heel weinig in te beleven valt voor welke diersoort dan ook. Alleen leuk voor puttertjes.