De damherten in de Waterleidingduinen
Van diverse kanten hebben wij meldingen gekregen over sterfte van damherten in de AWD. Nu de hekken geplaatst zijn en de dieren niet meer bij het voedsel buiten het gebied kunnen komen, blijkt dat diverse dieren de winter niet zullen overleven. Hieronder de reactie van De Faunabescherming:
Er werd de laatste jaren voortdurend geklaagd over het feit dat damherten schade aan landbouwgewassen aanrichten en gevaarlijke wegen oversteken. De oplossing die de provincie daarvoor wilde inzetten, was afschot van een bepaald aantal damherten. Daar zijn wij sterk tegen, aangezien dat geen enkele oplossing zal bieden. Zolang de landbouwgronden en de gevaarlijke wegen niet fysiek onbereikbaar worden gemaakt voor de damherten, zullen deze dieren daar blijven komen. Ondanks het afschot van een bepaald aantal dieren. De overgebleven herten zullen niet begrijpen dat ze niet welkom zijn bij de boeren.
Het effect van de hekken
Wij zijn het er dan ook mee eens dat er op cruciale plaatsen hekken waren en zijn geplaatst, om op die manier landbouwschade te voorkomen en te voorkomen dat damherten op gevaarlijke, onoverzichtelijke plaatsen waar hard wordt gereden, wegen oversteken.
Het effect daarvan is uiteraard dat de dieren door de hekken worden tegengehouden bepaalde plaatsen te bereiken. Zeker de dieren die gewend waren om regelmatig ‘mee te eten’ op de omliggende landerijen en die nu door hekken worden tegengehouden, zullen zich tot andere voedselbronnen moeten richten. Voor de dieren is de plaatsing van de hekken een ingrijpende gebeurtenis en het is aan de mens in deze overgangssituatie de situatie ter plaatse en de gevolgen te beoordelen en waar nodig in te grijpen.
De andere kant uit kijken vinden wij volstrekt ongepast. Uit de berichten en de foto’s blijkt duidelijk dat de consequentie is dat er mogelijk meer dieren zullen sterven dan normaal zouden zijn gestorven in dit gebied. De winter is altijd een moeilijke tijd voor planteneters. Dat is de periode dat de zwakste exemplaren het het zwaarst hebben en onder deze dieren de meeste sterfte zal optreden. Het is waarschijnlijk dat door het plaatsen van hekken, er nu meer damherten dan anders zijn gestorven of nog zullen sterven. Het is dan ook aan de beheerder om onnodig dierenleed te voorkomen bij een dergelijke grote ingreep in de omgeving. Dat betekent namelijk dat de populatie damherten zich aan de nieuwe situatie zal moeten aanpassen en dat heeft tijd nodig.
Bijvoeren geen oplossing
Men geeft aan dat er regelmatig damherten gezien worden die zeer verzwakt zijn of stervend. En men geeft ook aan dat omwonenden deze dieren proberen bij te voeren. Dat laatste zal het probleem niet oplossen. Door bijvoeren zullen dieren die stervend zijn niet kunnen worden gered. Het bijvoeren levert op de lange duur bovendien een groter probleem op. Door het bijvoeren wordt de draagkracht van het gebied kunstmatig verhoogd (wat ook het geval was door de bereikbaarheid van de omliggende landbouwpercelen) en zullen dus meer dieren de winter overleven dan het geval zou zijn als er niet zou zijn bijgevoerd.
Dat betekent dat het probleem volgend jaar alleen maar groter wordt, aangezien er dan nog meer dieren aanwezig zullen zijn waarvoor in de winter onvoldoende mogelijkheden in het gebied aanwezig zijn. Dat betekent dat er volgend jaar nog meer zou moeten worden bijgevoerd.
Conclusie
Wij zijn wel van mening dat de dieren, waarvan duidelijk is dat zij de winter niet zullen overleven, uit hun lijden zouden moeten worden verlost. Ook in de Oostvaardersplassen wordt dit beleid gevoerd. Daar bepaalt de natuur welke dieren zullen sterven en deze ernstige verzwakte dieren worden vervolgens met het geweer ‘geëuthanaseerd’. Gesteld wordt dat de beheerders van de Waterleidingduinen alleen gewonde damherten mogen afschieten. Wij zullen er bij hen op aandringen om ook op te treden bij dieren die door andere oorzaken stervend zijn.