Reactie van Gedeputeerde Bond op damhertenmailing en antwoord daarop
Diverse mensen die een protestmail zonden aan gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland hebben intussen een reactie ontvangen. Hieronder wordt de tekst daarvan weergegeven plus de tegenreactie van De Faunabescherming.
Reactie Jaap Bond
Geachte heer/mevrouw,
Bedankt voor uw mail. Het is goed om te merken dat de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen niet alleen bij politieke bestuurders de aandacht hebben. U vraagt ons om het beheer van deze hertenpopulatie achterwege te laten.
De situatie met de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is inmiddels zo dat er ons inziens moet worden ingegrepen. De afgelopen vijf jaar is de populatie bijna verdriedubbeld, van 400 naar meer dan 1.000 damherten en dit aantal zal, als er niet ingegrepen wordt, steeds verder toenemen. Deze dieren gaan op zoek naar voedsel, ook buiten de duinen. Hiervoor moeten ze de weg oversteken wat regelmatig tot ongevallen leidt. Naast blikschade aan vervoermiddelen lopen deze ongevallen ook voor de dieren soms noodlottig af. Inmiddels heeft zich onlangs het eerste verkeersongeval met menselijk letsel voorgedaan. Naast de onveilige verkeerssituaties die de damherten veroorzaken, zijn zij ook verantwoordelijk voor schade aan akkers van bollenboeren en tuinen van omwonenden. In 2009 is er meer dan € 41.000 aan schade getaxeerd. Deze schades worden uit publieke middelen gecompenseerd.
Omdat de provincie bij het beheer van de damherten niet over één nacht ijs wil gaan, heeft het (onafhankelijke) onderzoeksbureau Alterra onderzoek gedaan naar alternatieve vormen van beheer, zoals anticonceptie of het inzetten van natuurlijke vijanden in het gebied. Geen van deze alternatieve opties bleek haalbaar. Het plaatsen van hekken langs de drukke wegen om het duingebied is goed, maar niet afdoende. Plannen om de gehele Amsterdamse Waterleidingduinen af te sluiten met 2,5 meter hoge hekken gaan regelrecht in tegen het Europese beleid om versnippering van natuur tegen te gaan. Bovendien los je met het plaatsen van hekwerk het probleem van de toenemende hertenpopulatie niet op. Als provincie geven wij de gemeente Amsterdam, die als eigenaar van het gebied verantwoordelijk is voor het beheer van de damhertenpopulatie, nog een beperkte tijd om daadwerkelijk tot beheer over te gaan. Laat Amsterdam ons echter weten dat zij niet tot beheer over zullen gaan, dan zal de provincie te zijner tijd haar verantwoordelijkheid nemen.
Wij hopen dat u begrip heeft voor onze overwegingen en het bijbehorende besluit.
Met vriendelijke groet,
Jaap BondGedeputeerde Flora en Fauna
Provincie Noord-Holland
Tegenreactie van De Faunabescherming:
Geachte heer Bond,
Op basis van uw reactie concluderen wij dat u helemaal niet luistert naar wat tegenstanders van de jacht in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) te zeggen hebben.
U suggereert dat de populatie van damherten “steeds verder zal toenemen”. Dit is een onbewezen stelling. Veel waarschijnlijker is het dat het aantal dieren uiteindelijk stabiliseert, afhankelijk van de draagkracht van het gebied. En het is al vele malen gebleken dat afschot alleen een zeer tijdelijke populatievermindering tot gevolg heeft. Binnen de kortste keren zijn de opengevallen plaatsen weer ingenomen.
U stelt dat zich onlangs het eerste verkeersongeval met menselijk letsel heeft voorgedaan. Wij wijzen erop dat dit ongeluk plaatsvond op de Duinlustweg, op kilometers afstand van de AWD. Als er al sprake was van een damhert, dan was het een exemplaar dat helemaal niet afkomstig was uit de AWD. Afschot in het gebied zal alleen maar leiden tot meer onrust en vluchtgedrag onder de dieren, waardoor verkeersonveilige situaties juist in de hand worden gewerkt. Hertendeskundige de heer Groot Bruinderink (Alterra) stelt overigens: “Er is nog nooit een verband aangetoond tussen de populatieomvang en het aantal verkeersongevallen. Er spelen veel meer factoren een rol. We moeten ons daarom vooral richten op andere maatregelen om ongelukken te voorkomen, o.a. voorlichting en educatie.”
In uw brief wordt gesproken over de schade aan omliggende bollenvelden en tuinen, die uit algemene middelen betaald moet worden. Niet alleen is dit een betrekkelijk gering bedrag, maar er wordt niet vermeld wat de kosten zullen zijn van de maatregelen die de provincie denkt te nemen om het aantal damherten te verminderen. Schade aan tuinen vormt bovendien geen wettelijke basis om damherten af te schieten. Veel bewoners die klagen over schade hebben een tuin die grenst aan het natuurgebied, maar willen zelf geen hek rondom hun tuin. Ze voeren zelfs procedures tegen de plaatsing van hekken door Waternet. Het plaatsen van hekken is echter een maatregel die zeer effectief is.
Wij gaan er van uit dat u als verantwoordelijk gedeputeerde voor recreatie veel belang hecht aan een grote belevingswaarde van natuur voor mensen. De recreatieve waarde van de AWD is heel groot. Het gaat om een gebied waar de kans om wild te zien veel groter is dan elders in de provincie Noord-Holland. En dat vlakbij de grote stad! Deze meerwaarde gaat verloren als er gejaagd gaat worden.
Gezien het voorgaande verzoeken wij nogmaals dringend om niet over te gaan tot het afschieten van damherten, maar om te kiezen voor maatregelen die werkelijk effectief zijn zoals snelheidsbeperkingen en het plaatsen van hekken.
Vriendelijke groeten,
Pauline de Jong,
secretaris De Faunabescherming.
De Faunabescherming gaat door met de mail-actie voor de damherten. U kunt dus nog steeds protestmails aan Jaap Bond en ondersteuningsmails aan Maarten van Poelgeest sturen via de actiepagina.