Damherten Haringvreter voorlopig veilig
De Faunabescherming is blij en opgelucht dat Staatsbosbeheer dit jaar geen damherten meer mag doden op het eiland Haringvreter in het Veerse Meer. Achter de schermen is twee weken keihard gewerkt om de toestemming om vijf jaar lang een derde van de populatie herten af te schieten aan te vechten. En met succes!
De zaak draaide vooral om de status van de dieren. De damherten op de Haringvreter stammen af van dieren die daar ooit naartoe zijn gehaald als vleesdieren. De toenmalige eigenaar heeft destijds de meeste herten verwijderd, maar enkele wisten te ontsnappen. De huidige populatie stamt van die dieren af. ‘Gehouden dieren’ vond de provincie Zeeland en verleende toestemming voor afschot met een vergunning van de Natuurbeschermingswet, maar zonder ontheffing van de Flora- en faunawet.
Beschermde dieren
Onbegrijpelijk vond De Faunabescherming: de populatie van nu leeft volledig zelfstandig in het natuurgebied, zonder enige hulp van mensen. Het schieten van beschermde dieren mag alleen met een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet. Eventueel afschot van de dieren zou dus onrechtmatig zijn. Er volgde een handhavingsverzoek aan de provincie.
Aangifte
Toen op 4 februari bleek dat Staatsbosbeheer een onbekend aantal herten had gedood, deed De Faunabescherming ook aangifte bij de politie en de officier van justitie en stuurde een dringend verzoek aan Staatsbosbeheer om het schieten onmiddellijk te staken. Er volgde een nieuw handhavingsverzoek aan de provincie.
Wilde dieren
Uiteindelijk bleek de beslissing over deze kwestie bij het ministerie van Economische Zaken te liggen. Op dinsdag 10 februari kwam het verlossende woord. Het ministerie is het met De Faunabescherming eens: de damherten op de Haringvreter zijn geen gehouden dieren en mogen daarom niet zonder ontheffing worden gedood.
Wordt vervolgd
Helaas hebben we niet alle damherten kunnen redden, maar de resterende dieren hoeven voorlopig niet te vrezen voor hun leven. In ieder geval niet totdat provincie en Staatsbosbeheer weten hoe ze met deze dieren willen omgaan. Het spreekt voor zich dat De Faunabescherming een eventuele ontheffing onder de Flora- en faunawet zal aanvechten.
Gerelateerd bericht: Binnenkort bloedbad op Haringvreter