Crowdfunding voor rechtszaak tegen onterechte miljoenensubsidie Kroondomein het Loo
De Faunabescherming is een rechtszaak begonnen om de onterecht verleende miljoenensubsidie aan de koning voor Kroondomein het Loo terug te vorderen. De initiële kosten van de procedure worden geraamd op Eur 12.000. Via een crowdfundingactie van LegalCrowd wordt het publiek betrokken bij deze procedure.
Koning Willem Alexander heeft in de afgelopen 5 jaar, voor 4,7 miljoen euro subsidie gekregen voor het Kroondomein. Hoewel het natuurgebied daarvoor tenminste 358 dagen per jaar opengesteld had moeten zijn voor het publiek, sloot de Koning het gebied in strijd met de regels ieder jaar af van 15 september tot 25 december om ongestoord te kunnen jagen.
Reden om het publiek te betrekken bij deze procedure is dat het Kroondomein in 1959 door Wilhelmina geschonken is aan het Nederlandse volk. Zowel de onterecht verleende miljoenensubsidie als de sluiting van het Kroondomein dupeert de Nederlandse bevolking en verdient om die reden een oordeel van de rechter.
Het kabinet stuurde jarenlang omfloerste antwoorden in antwoord op vragen vanuit de volksvertegenwoordiging over de sluiting van het Kroondomein. Daarin werden zaken als ‘persoonlijke levenssfeer’, ‘eigenstandige afwegingen’, etc. aangehaald, terwijl er voorbijgegaan werd aan het feit dat er nadrukkelijk werd afgeweken van de wettelijke regels die voorschrijven dat een gebied alleen voor subsidie in aanmerking kan komen wanneer het tenminste 358 dagen per jaar opengesteld is voor het publiek. Bovendien is bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de wet gelimiteerd tot maximaal 1 hectare.
De afwijking van de openstellingsverplichting van minimaal 358 dagen per jaar had niets met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de Koning te maken, maar was ‘vanwege de Koninklijke jacht’ opgenomen in de subsidiebeschikking.
De Faunabescherming eist dat de Koning de onterecht verkregen subsidie over de afgelopen 5 jaar onmiddellijk terugstort.
In de kabinetsbrief die minister Schouten van LNV er over op 8 september 2021 naar de Kamer stuurde, zegt ze dat de subsidieverlening voortaan overeenkomstig de daartoe geldende wettelijke regels zal plaatsvinden. Daarmee erkent het kabinet impliciet dat de lopende subsidie in strijd met de geldende wet- en regelgeving verstrekt is.
Niko Koffeman (voorzitter Faunabescherming) : “De jachtpartijen met koninklijke jachtgasten zijn niet alleen niet meer van deze tijd, maar ook nadrukkelijk in strijd met de wettelijke voorwaarden voor het ontvangen van de beheerssubsidie. Enige zelfbeheersing zou de koning sieren.”
De Faunabescherming op dit moment een rechtszaak om de onterecht verleende subsidie terug te vorderen. De initiële kosten voor rechtsbijstand worden geraamd op Eur 12.000.
De Faunabescherming laat zich in deze procedure bijstaan door o.m. prof. mr. Peter Nicolaï.
De ontvangen bijdragen gaan in hun geheel naar het bekostigen van de gerechtelijke procedure. Mochten de ingezamelde bedragen de kosten van de procedure overstijgen dan krijgen donateurs de keuze of hun bijdrage toegevoegd kan worden aan de juridische reserves voor andere (rechts)zaken die De Faunabescherming voert om de rechten van in het wild levende dieren te waarborgen of terugstorting naar rato van het resterende bedrag. De Faunabescherming voert met grote regelmaat met succes gerechtelijke procedures tegen onterechte afschotvergunningen die Provincies, gemeenten en de landelijke overheid verstrekken aan jagers.
LegalCrowd
De Faunabescherming organiseert de crowdfunding voor de procedure rond de terug te vorderen subsidie via LegalCrowd.eu, een nieuw platform op het gebied van juridische fondsenwerving.
LegalCrowd is een intiatief van UVA rechtenstudenten Joost Jansen en Gabriel Poltorak en is het eerste in zijn soort in Nederland.
Giften voor de crowdfundingscampagne zijn fiscaal aftrekbaar omdat Stichting de Faunabescherming een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling is.