Complete chaos in wildbeheereenheid van jachtdorp Deurne
Deze week publiceerde het Eindhovens Dagblad twee artikelen (artikel 1 en artikel 2) over de chaos die is ontstaan in de Wildbeheereenheid Deurne (WBE). Op zichzelf niets nieuws, want de plaatselijke jagersclub aldaar komt regelmatig negatief in het nieuws (misstanden met betrekking tot bijvoeren en misstanden met betrekking tot fazanten). Het is al jaren duidelijk dat deze geradicaliseerde jagersclub allen handelt vanuit eigenbelang en plezier beleven over de rug van weerloze dieren.
Een drietal leden van de club deed een boekje open over de toestand binnen deze WBE aan enkele sympathisanten van De Faunabescherming. Wij realiseren ons dat ook deze klokkenluiders een in onze ogen kwalijke hobby hebben, maar alleen op deze manier kan de buitenwereld kennisnemen van dit soort praktijken. Hieronder volgt een korte uiteenzetting.
Kwalijk gedrag
Voorzitter B. gaat opnieuw in het openbaar de mist in. Al vaker is het voorgevallen dat deze persoon onwaarheden via de media naar buiten bracht met betrekking tot de ontevredenheid in zijn club. Een optreden bij Omroep Brabant wekte alom verbazing en onthutsing. Zo deugde er bijvoorbeeld niets van de reactie op het bijvoeren van reeën en de bedreigingen aan het adres van natuurfotograaf Harry Kuijpers. Dit heeft onder een deel van de leden grote wrevel gewekt tegen deze man. Maar het gaat nog veel verder. Ook de jachtpraktijken die de voorzitter erop nahoudt, waaronder dure jachtsafari’s naar Afrika, zijn bij een groot aantal leden een doorn in het oog. Zij zijn van mening dat dit onverenigbaar is met de term ‘wildbeheer’ waarvoor hij dient te staan. Ook zijn sarcastische houding ten opzichte van de overige leden en de pers zetten kwaad bloed binnen de organisatie. De man waant zich onschendbaar.
Het gedrag van bestuurslid V. roept ook al jaren vraagtekens op bij diverse leden. Het onbehouwen gedrag, zijn uitlatingen tegen recreanten in het bosgebied van Deurne, zijn reacties tegen natuurliefhebbers en zijn reactie op de bedreiging van een natuurfotograaf deden het bestuur besluiten dat hij moest vertrekken. Dit besluit bleek de aanzet tot een ware rel. Ook zijn optreden bij Omroep Brabant in 2013, toen het doodknuppelen van jonge vossen aan de orde kwam, werd hem niet in dank afgenomen door andere bestuursleden. Al jaren is het kommer en kwel binnen de organisatie. Toen een bestuurslid dit openbaarde en V. daarachter kwam, was de oorlog compleet. Ook daarover loog voorzitter B. in de pers.
Rol gemeente
Als klap op de vuurpijl heerst er ook grote onenigheid over de praktijken van een ander bestuurslid, die leden van de WBE tegen hoge prijzen laat schieten op het aanwezige wild van zijn jachtresort in Duitsland. Hierbij is het uitnodigen van een ambtenaar van de gemeente Deurne op zijn resort een pijnlijke integriteitskwestie. Deze ambtenaar, die belast is met het jachtdossier in Deurne, werd tijdens het volgen van zijn jachtcursus gefêteerd door het bestreffende bestuurslid. Nog altijd is het onduidelijk of de cursus betaald is door de ambtenaar zelf, de WBE of het de gemeente. Het drietal leden, dat anoniem wil blijven, twijfelt sterk aan de objectiviteit van zowel de ambtenaar als aan die van het WBE-bestuurslid. Het zou in de ontstane situatie verstandig zijn als de gemeente een andere ambtenaar voor het jachtdossier aanstelt.
Dan zijn er nog het aantal illegale activiteiten in het werkgebied van WBE Deurne, waaronder het illegaal plaatsen van hoogzitten, het op grote schaal bijvoeren van wild, het uitzetten van fazanten en de hele problematiek van de wilde zwijnen in de Peel. Over dit laatste gaan er in natuurbeschermingskringen al jaren geruchten rond, dat deze zwijnen zijn uitgezet en losgelaten door een voormalig bestuurslid en zijn combinatie, om de jacht in de Peel terug te krijgen. Dit alles is een doorn in het oog van het klokkenluidende drietal. De tegenstellingen binnen de club zijn enorm, de chaos is compleet en de anarchie heerst. Er liggen daarom diverse verzoeken bij het College van B&W in Deurne, waaronder van De Faunabescherming, om de jacht stil te leggen op de gemeentegronden. Het is volledig onverantwoord om onder deze bestuurlijke chaos nog enige vorm van jacht toe te staan. Volgens de drie leden van deze jagersclub is er ook geen perspectief op enig herstel binnen een club die zo publiekelijk zo genadeloos aan de schandpaal wordt genageld.
Het demissionaire bestuur doet er alles aan om de vuile was binnenskamers te houden, maar dit lukt niet meer door de grote verdeeldheid, ook binnen dit bestuur. Het is nu aan de gemeente Deurne adequaat te anticiperen op de ontstane situatie nu de veiligheid van de burgers en dieren in het bos- en buitengebied niet meer kan worden gegarandeerd.