Een brief aan de burgemeester
In de Zandvoortse Courant van deze week stond een artikel met de titel ‘Geen effectieve maatregelen voor overlast damherten’. Sinds er in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) op damherten wordt geschoten, verblijven er steeds meer van deze dieren binnen de bebouwde kom van Zandvoort. Zij kunnen het natuurgebied eenvoudig verlaten bij het hek dat aan de kustzijde ophoudt, en weigeren terug het gebied in te gaan, waar zij dat voorheen wel deden. Er zijn voldoende pragmatische oplossingen om de verkeersveiligheid te bevorderen en overlast van damherten in het dorp tegen te gaan, maar de gemeente Zandvoort blijkt niet bereid te zijn om hier aan mee te werken. Vanwaar deze terughoudendheid? Het is nu wachten op ongelukken. Henk Brongers schreef een brief aan burgemeester en wethouders van Zandvoort om zijn ongenoegen hierover te uiten.
Aan Burgemeester en wethouders van Zandvoort en overige belangstellenden,
Met belangstelling en enige verbazing heb ik in de Zandvoortse Courant een artikel gelezen met als titel “Geen effectieve maatregelen voor overlast damherten” en wil hierop naar u toe reageren. Mijn reactie zal zich beperken tot de omsluiting van het gebied en niet op het afschot, omdat dit niet onder uw verantwoordelijkheid valt, maar onder die van Waternet en dus die van de gemeente Amsterdam.
In het bewuste artikel geeft u een tweetal argumenten waarom het volledig omsluiten voor u geen optie is. Het eerste argument dat herten dan nieuwe voedselgebieden gaan zoeken, is absoluut niet waar. De roedels damherten hebben een vast woonverblijf en zullen deze NIET verlaten. Wel vindt er vaak een overlapping plaats tussen en met andere roedels. Een bewijs in deze is het plaatsen van het hek enkele jaren geleden aan de Zandvoortseweg. Nadat dit hek was geplaatst, zijn er honderden damherten doodgegaan, omdat ze niet meer naar hun voedselgebied konden gaan en binnen de AWD geen ander voedselgebied opzochten.
Het volgende door u gebruikte argument is het verbinden met andere natuurgebieden. Deze keuze zal door niemand, ook niet door ondergetekende, worden tegengesproken. Binnen de EHS (Ecologisch Hoofd Structuur) wordt hierover gesproken. Maar dit hoeft niet, zoals door u voorgesteld, een open verbinding van honderden meters te zijn. Net zoals het ecoduct (natuurbrug) in Bentveld is een afstand van minimaal 25 meter ruim voldoende om deze verbinding te realiseren. Het is wel de bedoeling dat de verbinding rechtstreeks in contact staat met het beoogde andere gebied, zonder dat de overstekende dieren hier van kunnen afwijken, zodat ze geen kans krijgen om op plekken te komen waar ze niet gewenst zijn.
Daarnaast praat u over verkeersveiligheid en verkeersveilige maatregelen, zoals het plaatsen van verkeersborden etc. Het plaatsen van borden ziet u niet zitten, omdat de weggebruikers zich toch niet aan de regels zullen houden. Persoonlijk vind ik deze mening nogal beledigend naar uw inwoners toe, want het komt bij mij over alsof uw bewoners de regels “aan hun laars lappen”. Ik kan me voorstellen dat u niet uw hele gemeente vol wilt zetten met borden. Graag wil ik u een alternatief voorstellen, en dat is aan het begin van alle toegangswegen een groot geel bord te plaatsen, met bv deze tekst: “Pas op herten in Zandvoort, matig uw snelheid. Adviessnelheid 30km/uur)”. Geen ongelukken in het dorp klopt denk ik wel. Vanaf 2015 zijn er geen ongevallen geweest. Dat is echter niet uw verdienste, maar deze eer komt volledig toe aan Willem van der Sloot. Vanaf 2015 tot en met heden staat hij voor dag en dauw op om zoveel als mogelijk de herten binnen de gemeentegrenzen terug naar de duinen te brengen. Dit doet hij onbezoldigd en velen zien hem als verkeersregelaar, handhaver, hertenherder. Dit alles om de veiligheid van de inwoners en dieren te waarborgen. In plaats van hem tegen te werken zou een lintje of beloning van uw kant meer op zijn plaats zijn. Persoonlijk heb ik Willem van der Sloot al geadviseerd om te stoppen met deze nobele daad en gezamenlijk te wachten tot het eerste ernstige ongeluk binnen de bebouwde kom plaats gaat vinden. Uiteraard hoop ik ook niet dat er hier persoonlijke letsel uitkomt, maar ben er van overtuigd dat u als gemeente hier aansprakelijk voor wordt gesteld, omdat hier sprake is van oorzaak en gevolg. De OORZAAK moet worden gevonden in het feit dat u om duistere redenen weigert om een hek te plaatsen en daardoor het GEVOLG is, dat de damherten uw gemeente binnen kunnen lopen.
Zoals eerdergenoemd praat ik bewust niet over afschot, omdat dit buiten uw bevoegdheden ligt. Hier zal ik Waternet en de gemeente Amsterdam nog over benaderen. Ik verwacht het niet, maar hoop wel op een reactie van uw kant.
Met vriendelijke groet,
Henk Brongers