Bos bij Veerse Meer: zorgen over broedvogels door Mountainbike-route

Schelphoekbos nabij Wolphaartsdijk aan het Veerse Meer

In dit kleine bos zitten veel broedvogels, waaronder kleine zangvogels. Niet zo bijzonder misschien, maar Zeeland is niet gezegend met veel bos. Vandaar dat deze 20 ha bos volgens twee lokale natuurbeschermers gekoesterd zou moeten worden.

Schelphoekbos Veerse Meer nabij Wolphaartsdijk

Frans Elenbaas uit Wolphaartsdijk en Willem den Engelsman uit Oud-Sabbinge maken zich zorgen om het Moutainbike-parcours dat recent in dit bosje is aangelegd. Niet alleen zorgt dit voor gevaarlijke situaties, tussen fietsers en wandelaars, ook van de natuur in dit gebied blijft bijna niets over. Broedvogels kunnen het wel schudden en reeën worden ook verstoord in hun leefgebied.

Op 4 maart, nog voor de uitbraak van de Corona pandemie, vond een wandeling in het gebied plaats met deze bezorgde burgers, twee boswachters van Staatsbosbeheer (SBB), die dit bos beheren en een politieagent. Een vertegenwoordiger van De Faunabeschermer en enkele vertegenwoordigers uit de lokale (provinciale) politiek en een journalist van de PZC waren ook uitgenodigd. Helaas werd het al deze mensen door SBB verboden om aan deze wandeling deel te nemen. Daarna brak de Corona-crisis uit en was geen nader bezoek aan het gebied mogelijk.

Ook in nabijgelegen bosgebied “De Piet”, ook SBB, is veel gekapt

Ook in het nabijgelegen bosgebied “De Piet”, ook bij SBB in beheer, is flinkt gekapt en zijn paden vernield. Langs de hele kustlijn van het Veerse meer wordt/is het leefgebied voor dieren, broedvogels, maar ook reeën en damherten, zie hieronder, geminimaliseerd, door bebouwing, recreatie, en sportactiviteiten. SBB speelt hier een grote rol in.

Damhert in natuurgebied De Piet, Veerse Meer

De grieven zijn simpel: door een dergelijke mountainbike route wordt dit kleine bosgebied ernstig verstoord. Zoals onderstaande plekken waar vogels broeden:

Nest van bonte specht
Buizerdnest, 1 jong grootgebracht in 2019

broedplaats kiekendief, rietland in het westelijk deel van het gebiedü
Bosschage met nestgelegenheid is helaas al weg

Wij vragen bij deze aan Staatsbosbeheer om de Mountainbike-route te sluiten en de natuur in het bos “De Schelphoek” weer de kans te geven die het verdient.

Zie ook artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant van 13 maart 2020232 en de Bevelandse Bode van 1 april 2020233.231

Pin It on Pinterest