Bijna 6000 wilde zwijnen worden afgeschoten

still uit video in het bezit van De Faunabescherming, Epe De Hertenkamp, 2019-09-02: Wilde zwijnen worden door het Geldersch Landschap bijgevoerd.

Bij Omroep Gelderland een korte video waarin de jagers beargumenteren waarom er bijna 6000 Wilde zwijnen op de Veluwe moeten worden afgeschoten, teneinde de “streefstand” van 1500 te bereiken. Iets wat ieder jaar niet lukt, waardoor het voor jagers ongelimiteerd afschieten is, zelfs buiten het jachtseizoen.

De Faunabescherming is het hier natuurlijk niet mee eens, en Harry Voss krijgt in de video kort de gelegenheid om te reageren.

Iets uitgebreider: wie bepaalt wat de “streefstand” moet zijn? Dat doen sinds jaar en dag de jagers, zonder wetenschappelijke basis. In het wild levende dieren hebben zelf een optimale “stand”, die uiteraard veel hoger ligt dan die streefstand van 1500. Met een hoger aantal dieren is per dier minder voedsel beschikbaar, en dat leidt tot minder geboortes in het voorjaar. Zo gaat dat in de natuur. Maar de jagers weigeren natuurlijk om deze natuurlijke gang van zaken te accepteren en te respecteren. Hun “streefstand” is zodanig laag dat er ieder voorjaar weer een optimale aanwas van biggetjes plaatsvindt. Zodat het jachtcircus, pardon het noodzakelijke afschot, in het najaar weer door kan gaan.

Gevaar voor het verkeer? Geven grotere groepen zwijnen meer gevaar voor het verkeer dan een kleinere kudde die constant wordt opgejaagd door de jagers? En is een lagere snelheid op plekken waar veel dieren worden aangereden niet een veel betere maatregel?

Schade aan het bos? Vast, maar ook meer natuurlijke processen.

Schade aan de landbouw? Is dat wel een valide reden om dieren te doden? En moet je wel mais willen telen in een gebied waar de Wilde zwijnen vrij leven?

Het is een voortslepende discussie, die helaas nog steeds in het nadeel van de dieren wordt beslecht.

Nog enkele opmerkingen n.a.v. het item van Omroep Gelderland:

  • De opname van het zwijn die een tuin in Heerde inloopt, nou ja, een versteende oprit, veel schade kan daar niet zijn aangericht, was het resultaat van maai-werkzaamheden. Het dier werd opzettelijk uit het perceel verdreven, en stak in paniek de weg over. Daar kon dus mooi een filmpje van worden gemaakt, dat vervolgens te pas en te onpas is vertoond.
  • De jagers klagen over het bijvoeren door toeristen. Jagers, en ook de beheerders van het Geldersch Landschap, voeren nog veel en veel en veel meer bij. De Faunabescherming heeft daar in toenemende mate documentatie van op haar site jachthutten.nl, zoals vooral bij Hattem.
  • En tenslotte: moeten jagers zich opwerpen als toppredator? Zijn natuurlijke processen zonder roofdieren niet mogelijk? De Faunabescherming denkt van wel.

Pin It on Pinterest