Argus 2014-1: Redactioneel
Terug naar de inhoud
Auteur: Nettie Dekker
De Faunabescherming gaat regionaal op Twitter! Inmiddels zijn er twee regionale accounts in de lucht, @fb_limburg en @fb_overijssel, be‘mand’ door enthousiaste vrijwilligers. Het kan even duren voor we een twitteraar hebben in alle provincies, maar de kop is eraf en daar zijn we ontzettend blij om.
Een grotere vrijwilligerspoule is cruciaal, want er is ongelofelijk veel werk te verzetten! Als we alleen al naar de provincie Noord-Holland kijken, heeft deze tot 2019 ontheffingen verleend voor:
- het afschieten van vossen met geweer en kunstlicht (u weet wel, wat verboden is onder Europese wetgeving en door de Raad van State, maar door staatssecretaris Dijksma toch mogelijk is gemaakt onder het mom van weidevogelbescherming);
- het schieten van hazen en wilde eenden voor alle maanden dat er niet op ze gejaagd mag worden;
- het schieten van gaaien en eksters wegens schade aan fruit; en
- het doden van meerkoeten vanwege schade aan gras en graan voor een gedeelte van het jaar en van knobbelzwanen gedurende het hele jaar.
Als De Faunabescherming niet voor deze dieren opkomt, kunnen jagers de komende vijf jaar ongestoord hun gang gaan. Terwijl er in de maatschappij een groeiend besef is dat dieren meer ruimte moeten krijgen en meer respect verdienen, geven provincies en de staatssecretaris jagers carte blanche. Het blijft onbegrijpelijk dat een klein deel van de bevolking toestemming krijgt om ongecontroleerd en in het wilde weg wilde dieren te doden. Geen enkele instantie of overheid houdt toezicht op wat deze mensen in het veld uitspoken. Zelfs al stemt iedereen tijdens de provinciale verkiezingen in maart 2015 op de Partij voor de Dieren, zijn deze faunabeheerplannen nog niet zomaar van tafel te krijgen (wat uiteraard geen reden is om niet op een diervriendelijke partij te stemmen!).
Gelukkig gloort er een sprankje hoop voor sommige dieren. In het Deelerwoud is 2000 hectare jachtvrij gemaakt; daar lopen nu de eerste biggetjes rond die veilig zijn voor plezierjagers. In de Oostvaardersplassen zijn de dieren – ondanks grote druk vanuit de politiek en jagerslobby – nog steeds grotendeels verschoond van menselijke inmenging. De uitkomsten van de Groot Wild Enquête van Natuurmonumenten geven deze organisatie meer draagvlak om ‘lerend’ te gaan beheren, dus zonder dat er een hobbyjager aan te pas komt.
Ook op ander vlak zijn er glimmertjes hoop. In enkele waterschappen is bijvoorbeeld een veldproef gestart waarbij ingezet wordt op preventie en niet op het doden van muskusratten. Hopelijk kunnen we in de volgende Argus hier al wat eerste uitkomsten over melden.
Rest mij om u veel leesplezier te wensen! Suggesties en opmerkingen voor het verbeteren van Argus blijven welkom.