Argus 2014-1: Ljipaaisykjen
Terug naar de inhoud
‘Wij kunnen als bestuur niet verdedigen dat bij een teruglopende kievitstand elk jaar nog zo’n 6000 eieren worden geraapt. En dat de eerste leg toch verloren gaat zoals men vaak zegt, betwijfelen wij’, zei voorzitter Wiepke Hooghiemster van Fûgelwacht Grou in de onlinekrant De Grouster.
Omdat het aantal kieviten blijft afnemen, zijn we blij dat er nu ook in Friesland mensen zijn die inzien dat het rapen van kievitseieren niet meer van deze tijd is. De provincie Friesland gaf in 2013 een vergunning af voor drie jaar eieren rapen. Daarvoor verleende de provincie een vergunning voor vijf jaar. Ook daartegen tekende De Faunabescherming bezwaar en beroep aan.
Vrije val
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State erkende toen dat de broedpopulatie van de kievit afneemt maar nog niet in gevaar is. SOVON vogelonderzoek zag in 2012 een sterke terugval in het aantal vogels en spreekt zelfs van een vrije val. Sinds 1990 nam de populatie jaarlijks met gemiddeld 2 procent af en vanaf 2008 zelfs met 6 procent. SOVON constateerde in 2012 voor heel Nederland een dramatische daling van 18 procent ten opzichte van 2011.
Geen bescherming
Het blijft onbegrijpelijk dat de provincie Friesland ondanks dit soort alarmerende berichten op dezelfde voet doorgaat en raapvergunningen blijft verlenen. Op grond van de Vogelrichtlijn rust op Nederland een zware verplichting om de kievit te beschermen. De provincie zou in het belang van het behoud van deze weidevogel de folklore onmiddellijk opzij moeten zetten.
Het artikel over Fûgelwacht Grou is te vinden op www.degrouster.nl. Video’s over het onderwerp zijn te bekijken op de site van Omrop Fryslân (resp. www.omropfryslan.nl/nijs/grou-ophalde-mei-aaisykjen#video en www.omropfryslan.nl/nijs/algra-it-aaisykjen-giet-troch).