Argus 2014-1: Hoekse huiskraaien
Terug naar de inhoud
Hoe stil de provincie Zuid-Holland en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zich ook houden, de actievoerders in Hoek van Holland geven de strijd voor ‘hun’ huiskraaien niet op. Duke Faunabeheer heeft een aantal vogels weten te schieten, waaronder nogal wat bijvangst in de vorm van kauwtjes.
Hoewel De Faunabescherming geen juridische middelen meer heeft om het besluit om de huiskraaien uit te roeien, te bestrijden, blijft ze de actievoerders steunen. Het artikel ‘Hoek van Holland in actie: “Stop de kraaienmoord”’ resulteerde in vele e-mails van bezorgde burgers richting de provincie Zuid-Holland. Deze schoof alle reacties terzijde en stuurde een standaardmailtje met een doorverwijzing naar de NVWA. Deze verwees op haar beurt door naar de uitspraak van de Raad van State. Ook de staatssecretaris wil van geen verantwoordelijkheid weten. Zij verwijst in haar beantwoording van Kamervragen van de Partij voor de Dieren terug naar de provincie. Een typisch geval van het kastje naar de muur.
Beperking
Terwijl de Raad van State het in zijn uitspraak heeft over een beperking van het aantal huiskraaien, zegt Arie den Hertog van Duke Faunabeheer de opdracht te hebben gekregen de populatie volledig uit te roeien. Een lastige opdracht, zo blijkt uit een recent artikel ‘Kraaienjagers vogelvrij verklaard’ in de Nieuwe Revue. ‘De vogels zijn hem voortdurend te slim af en woedende actievoerders doen er alles aan om het schietwerk onmogelijk te maken’, schrijft journalist Jordi Kloos, die Den Hertog volgde naar de kustplaats. Den Hertog hoopte voor het broedseizoen klaar te zijn, maar dat zit er niet meer in. Volgens kraaienliefhebbers ter plaatse vliegen er nog zo’n 14 huiskraaien rond, al zijn ze moeilijker te vinden dan voordat Duke de jacht begon. De actievoerders kunnen uit het gedrag van de huiskraaien precies zien wanneer Duke het dorp binnenrijdt. ‘Het lijkt alsof ze ook de invalswegen in de gaten houden’, weet Sabine Rietkerk, een van de actievoerders. Den Hertog weet het ook: ‘Die beesten zijn zo uitgekookt. Ze herkennen mijn bus en weten precies op welke afstand ze moeten blijven om niet geraakt te worden. Ik ben op dit moment gewoon een speeltje van de vogels, ze lachen me in mijn gezicht uit. Maar ik ga door totdat ik ze allemaal heb’, geeft een gefrustreerde jager toe aan de Nieuwe Revue.
Vendetta
Het lijkt er meer en meer op dat het een persoonlijke vendetta is van de heer Den Hertog tegen een groepje huiskraaien en de overheid kijkt toe en grijpt niet in, terwijl het doel ‘beperking van de populatie’ allang is bereikt. Sterker: niemand wil verantwoordelijkheid nemen voor het besluit een kleine kolonie vogels uit te laten roeien, die nog nooit enige overlast heeft veroorzaakt. Van verdringing is geen spraken. Integendeel. De huiskraaien leven samen met groepen kauwen en andere inheemse vogels.
Meer artikelen over dit onderwerp zijn te vinden op de site. Een samenvatting van het ‘huiskraaiendossier’ is te vinden in Argus 2013 nr. 2.
Teleurstellende staatssecretaris
Wie nog hoop had op een verbetering voor de in het wild levende dieren met de komst van een staatssecretaris van PvdA-huize, na het afbraakbeleid van het CDA in de tientallen jaren hiervoor , heeft inmiddels kunnen concluderen dat deze dieren net zo slecht af zijn bij de PvdA, in de persoon van Sharon Dijksma. Ze is doof voor alle bezwaren en ze legt uitspraken van de Raad van State zonder aarzeling naast zich neer. Uit Kamerbrief na Kamerbrief blijkt dat de uitkomst, dieren schieten of op andere manieren verdelgen, al bij voorbaat vaststaat. Zo houdt ze ruimte voor het afschieten van zwerfkatten, terwijl een Kamermeerderheid een motie aannam om dit te verbieden (zie ook verderop in dit nummer). En ze heeft een sluipweg gevonden om de nachtelijke jacht met behulp van geluidsdempers en kunstlicht weer mogelijk te maken. Dit terwijl het op grond van de Benelux-Overeenkomst, bevestigd door de Raad van State onder alle omstandigheden verboden is.