Argus 2013-2: Redactioneel
Terug naar de inhoud
Meerdere lezers lieten ons weten dat ze de nieuwe opmaak van Argus geslaagd vinden. Hartelijk dank voor de complimenten! Het gaf een extra motivatie om dit nummer nog mooier en interessanter te maken.
Het is een turbulente tijd geweest in Faunaland. ‘We’ hadden een wolf. Heel even in ieder geval. Het dier hield zelfs de gemoederen in de Tweede Kamer bezig. En nog voordat er een levend exemplaar was gespot, werd er al om het hardst geroepen om afschot. Dat voorspelt ook niet veel goeds voor de wilde kat, die al met enige regelmaat onze zuidgrens oversluipt.
We hadden onze handen weer vol de laatste maanden. We stonden in de rechtszaal om de provincie te overtuigen dat afschot van de huiskraaien in Hoek van Holland niet mag plaatsvinden. We startten een petitie om het afschot van honderden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen te voorkomen. En samen met andere organisaties stonden we voor de Stopera om de wethouder en raadsleden op andere gedachten te brengen.
De jagers lieten zich ook niet onbetuigd en wisten tijdens de komkommertijd meerdere verslaggevers en journalisten te verleiden om eens te komen kijken hoe ‘noodzakelijk’ de jacht wel niet is. Maar ook de tegenstanders zaten niet stil. Task Force Jachtmisstanden maakte filmpjes over hoe het eraan toegaat tijdens de ganzenjacht en een video over een aangeschoten en mishandelde gems veroorzaakte veel ophef. Zo veel dat YouTube het verwijderde.
De slachtingen onder ganzen in de wijde omtrek van Schiphol, wekte zelfs verontwaardiging in het buitenland. Een bezorgde Italiaan startte een petitie tegen de vergassingen. De gans was met afstand weer de meest vervolgde diersoort. Gedeputeerden in Brabant dromen van velden vol koelcellen, waarin vers ganzenvlees ter plekke efficiënt ‘geoogst’ en verwerkt kan worden. Met daarnaast een mobiele fabriek waarin het dons en de veren direct verpakt kan worden voor Ikea en andere grootafnemers.
Het probleem dat er helemaal geen animo is voor grote hoeveelheden met hagel doorzeefd ganzenvlees is slechts van tijdelijke aard, vinden de jagers. Wildbeheereenheid Hoeksche Waard looft 1 euro per vers ganzenlijk uit en is druk doende om de regionale horeca te interesseren voor dit meest mishandelde stukje wild. Met een subsidie van het Faunafonds (dus met uw en mijn belastinggeld) mag de jachtsector onderzoeken hoe de afzet van ganzenvlees verbeterd kan worden.
Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook: meer dan 100.000 mensen bezochten in de premièreweek de film De Nieuwe Wildernis; de film werd daarmee Goud. Nederlanders zijn dus wel degelijk geïnteresseerd in de natuur en in het bijzonder in de dieren die daarin leven. Al zijn de Oostvaardersplassen uniek omdat het een jachtvrij gebied is. Hopelijk gaat het lukken om ook de Amsterdamse Waterleidingduinen jachtvrij te houden. Een nieuw filmideetje?
Terug naar de inhoud