Argus 2013-2: Huiskraaien en ander kort nieuws
Terug naar de inhoud
Zijn de huiskraaien in Hoek van Holland exoten of niet? Dat is de centrale vraag waar de bodemprocedure die De Faunabescherming aanspande, om draait. De kraaien zijn niet uit gevangenschap ontsnapt, maar op eigen kracht in Nederland ‘geland’. Ze zijn meegelift op schepen uit Azië, het continent waar de vogel oorspronkelijk vandaan komt. Deze manier van verspreiding is zeker niet uniek: de soort heeft zo ook andere havensteden in Afrika en Australië gekoloniseerd.
De Faunabescherming is van mening dat de 20 tot 25 kraaien in Hoek van Holland niet als exoten kunnen worden aangemerkt en daarom niet uitgeroeid mogen worden. De groep breidt zich niet uit, verspreidt zich niet over Nederland. In de ongeveer twintig jaar dat ze hier leven, hebben ze geen schade of overlast gegeven. Ze leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid en er is geen enkel bewijs dat ze concurrentie vormen voor andere, inheemse, kraaiachtigen of andere diersoorten.
Tot de Raad van State uitspraak in de zaak doet, mag de provincie Zuid-Holland de dieren niet laten vangen of doden. De zaak dient naar verwachting half november. Wordt vervolgd.
In memoriam
Een faunabeschermer stuurde ons deze foto van jonge vossen bij een vossenburg ten westen van Epe. Kort na het nemen van de foto roeide de plaatselijke jager Vosselman het nest met vosjes uit: ‘Utisongedierte!’
Heb een hart. Red een hert.
Met deze slogan startte De Faunabescherming een petitie tegen het afschieten van honderden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De petitie werd na een gezamenlijke demonstratie met Piep Vandaag en de Dierenbescherming Amsterdam aangeboden aan het College.
Terug naar de inhoud