Argus 1990 – 1999
Hieronder een deel van de Argussen die in de jaren 1990 – 1999 zijn uitgekomen. Let op: de reeks is nog niet compleet, er wordt aan gewerkt!
(terug naar Argus 1980 – 1989)
Argus 1990-1
Download Argus 1990-1 (pdf 879.9 kb)
Inhoud:
3 H. Niesen: Naar een moreel en wetenschappelijk faunabeheer Het misbruik van de term ‘faunabeheer’ moet nu maar eens afgelopen zijn. Ambtenaren van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, muskusrattenvangers en jagers moeten zich maar gewoon fauna-bestrijders of -exploitanten noemen.
4 Agenda Achteraf Een nieuwe rubriek in Argus, waarin enkele hoogtepunten worden belicht uit de agenda van het dagelijks bestuur van SKF. Het is de bedoeling om u vanaf nu door middel van deze rubriek op de hoogte te houden van de aktiviteiten van het bestuur.
4 Van de redaktie Wijzigingen in het redaktieteam.
5 E. Knegtering: Juridische klucht rond afschot rotganzen nadert ontknoping Al jaren is SKF in de weer om het verlenen van afschotvergunningen voor rotganzen door het ministerie van Landbouw, (Natuurbeheer) en Visserij tegen te gaan. Er werden meerdere arob-procedures gestart. In februari kwam de laatste zaak voor bij de Raad van State
11 R. de Beer: Aktie ”Stop de plezierjacht in Echt” Eind vorig jaar voerde SKF Limburg campagne tegen de plezierjacht in de gemeente Echt. Dit met het oog op de verlenging van het pachtkontrakt voor jagers op gronden van de gemeente Echt.
12 H.P. Gallacher: Interview met Remco Daalder: “Jacht staat vernieuwing in de weg” Hugh Gallacher is op zoek naar de mens achter Remco Daalder. Remco Daalder was vijfjaar lang eindredakteur van Argus. Met het vorige nummer nam hij afscheid.
14 F. Hess: Mijn trofee… ook een Brabantse sprokkel Jagersidylle met een onverwacht einde. Vrij naar een rubriek in De Nederlandse Jager.
16 H.P. Gallacher: Jacht als oogstpret In de serie over de argumenten van de jager is nu de ‘economische’ argumentatie aan de beurt. Ook daar valt wel weer het een en ander tegen in te brengen.
18 Van ’t front SKF-donateur opgebracht
19 Kort nieuws met onder meer graskarpers, muizenpopulaties in wegbermen en de Noordzee- fauna.
24 Achterpagina Vroege Vogels & de jacht in Oost-Europa
Argus 1990-2
Download Argus 1990-2 (pdf 791.8 kb)
Inhoud:
3 H. Niesen: Naar een moreel en wetenschappelijk faunabeheer Nederland slaat een modderfiguur: zij is door het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen veroordeeld in verband met de EG-Vogelrichtlijn.
4 H.W. de Nie: De uitbreiding van de steenmarter zet door In Nijmegen wordt al jaren onderzoek gedaan naar de leefwijze van steenmarters in de stad. Henrik de Nie interviewde ‘het brein’ achter dit onderzoek, dr. S. Broekhuizen van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer.
7 H.P. Gallacher: Jagen als buitengewone vorm van geluk In het laatste verhaal in de serie Jagersargumentaties wordt een Spaanse filosoof bij de horens gevat. Ook wordt u de mogelijkheid geboden om vast in te schrijven op het boek waarin de verhalen worden gebundeld.
10 R. de Beer en H. van der Keur: Wilde hoenderachtigen in Nederland In dit verslag van het gelijknamige symposium worden zin en onzin omtrent hoenderachtigen op een rijtje gezet.
14 T.J. Verstrael: Jacht Kop van Schouwen voorlopig verboden Dankzij de Stichting Duinbehoud en de Vogelbescherming, die met succes een jachtvergunning aanvochten, blijft het voorlopig rustig in dit natuurmonument.
16 J.H.M. Eulderink: Gemeenten over vossenjacht Het valt nogal mee met het ‘vossenprobleem’ in het westen van ons land, blijkt uit reacties van gemeenten in de kuststrook op een brief van SKF.
17 Kort nieuws met onder meer de Meinweg, Frans en Italiaans vakantienieuws, TRAFFIC, muskusratten en het verslag van een kaderdag van SKF.
21 Agenda Achteraf
24 Uit ‘t hart: Zwanenjacht
Argus 1990-3
Download Argus 1990-3 (pdf 1.1 mb)
Inhoud:
3 H. Niesen: Naar een moreel en wetenschappelijk verantwoord faunabeheer Het effect van de rotganzen-zaak.
5 H.W. de Nie: Antropologische studie naar het Groene Gilde in Nederland Een blik op het proefschrift van Heidi Dahles, waarin de jagerswereld wordt beschouwd in haar vele facetten.
8 J.L. Mulder: Flitsende konijnenvanger van het duin: de hermelijn Deel 1 van de tweedelige serie over de hermelijn. In dit deel komt zijn voedsel, voortplanting en populatiedichtheid aan bod.
11 J.H.M. Eulderink: Feiten omtrent de brulkikker Vormt de brulkikker nu echt zo’n bedreiging voor onze inheemse amfibieën? In het rapport van de Fauna Inlichtingen Centrale worden de feiten op een rijtje gezet.
13 T.J. Verstrael, G.J. de Bruijn en W.J. ter Keurs: Loslopend pluimvee heeft meest van roofdieren te duchten Dit is slechts één van de conclusies van het enquête-onderzoek naar de schade door roofdieren aan huisdieren. In dit verhaal worden de resultaten van het onderzoek samengevat.
16 A.P. de Jong: (Uit ’t hart) Rasterjacht Middachten naar hoogste bieder Op de Veluwe barst het van de hekken die de vrije doorgang voor het wild belemmeren. Dat vergemakkelijkt het afschot. In Middachten werd door een boze jager een hek gesloopt. Even later werd SKF beschuldigd …
18 Kort nieuws met onder meer zeehonden en eksterkastvallen.
21 Agenda Achteraf
24 Boekbespreking
Argus 1990-4
Download Argus 1990-4 (pdf 773.9 kb)
Inhoud:
3 Commentaar NBP
4 Goudvink legaal in volière?
7 Het verdwenen van de hermelijn uit het duin
10 Schipperen met de schepping
12 Loodbelasting
13 Jachtbeleid
15 15 jaar SKF
17 Kort nieuws
20 Op dezelfde lijn
22 Argus international
22 Regionieuws
23 Boekbespreking
Argus 1991-1-2
Download Argus 1991-1-2 (pdf 1.0 mb)
Inhoud:
4 H. Niesen:Het einde van de jacht Valt plezierjacht in onze tijd vanuit moreel oogpunt nog te tolereren?
6 H. Niesen:Samenwerking tussen jagers en natuurbrschermers? Om financiële redenen wil de overheid het onmogelijke: het inschakelen van natuurvernielers bij natuurbescherming.
8 H. Niesen:Gouden Kraai voor provincie Noord-Holland Doorbraak in overheidsbeleid geëerd met Gouden Kraai, maar gouden kansen worden lang niet altijd aangegrepen!
12 R. Akkermans en H. Pluijmakers:Rabiësbestrijding ondergeschikt aan wensen jagers Vossevaccinatie in Limburg en hoe de jagers de kans krijgen de effectiviteit daarvan te ondermijnen.
15 W. Voortman:Vissers verwoesten mosselbanken De mosselvissers in de Waddenzee willen de eidereend het gelag laten betalen voor hun ecologisch wanbeheer.
18 H. Stockmann:Jachtwet: spelregels voor de jachtsport I Het eerste artikel uit een reeks waarin de Jachtwet wordt toegelicht en argumenten worden aangereikt waarmee men jagers en jachtgezinde autoriteiten van repliek kan dienen.
23 W. Voortman:Beschermingsbepalingen in Nederland Welke wilde dieren zijn wild en welke zijn (desondanks?) beschermd of juist niet, en waarom is dat zo? – een wegwijzer door het labyrint van de wetgeving.
30 S. Lippens en L. Nauta:De SBNL in opmars Het monsterkindje van de KNJV, en hoe de moeder zich achter de dochter verschuilt met het geweer in de aanslag.
32 H. W. de Nie:De Ganzennota Het ganzengeeltje, immorele jagerskletskoek over verstandige benutting, schadepreventie – krijgen wij ooit een verantwoord ganzenbeleid?
33 A.P. de Jong en H. W. de Nie:Van oud lood en nieuw ijzer In 1993 wordt loodhagel vervangen door staalhagel. Moeten we daar blij mee zijn?
35 W. Voortman:NAVO-prikkeldraad Hoe gevaarlijk is ‘scheermesjesdraad’ voor vogels.
36 W. Voortman:Help de huiszwaluw De dramatische achteruitgang van een populaire vogelsoort moet een halt worden töegeroepen.
38 Uit het hart Jagersmentaliteit.
40 Kort nieuws Lynx, zwanen, vleermuizen, bevrijdingsecologie.
43 Op dezelfde lijn Apenhandel.
44 Van het front Meeuwen.
46 Boekbespreking
48 Plus en min
Argus 1991-3
Download Argus 1991-3 (pdf 916.1 kb)
Inhoud:
3 Uit het hart Afscheid van Rie Boeve, die gaat én blijft.
4 H. Niesen:Meeuwen en ‘wise use’ Verstandige benutting’ van de Noordzee door vissers: halen wat je halen kunt en ‘na ons de zondvloed’. Op het land is van het toepassen van het ‘wise use’-principe niets beters te verwachten.
5 R. de Beer:Toekomst van de Nederlandse hoenderachtigen Vooral patrijs en korhoen krijgen momenteel veel aandacht, maar hoe staan alle vier onze hoendersoorten er voor?
10 R. Stockmann, A.P. de Jong & J.B. de Bruin:Game Fair 1991 Een overzicht van wat er op de tweejaarlijkse ‘game fair’ te zien is, en wat daar mis mee is – en van de SKF- activiteiten rond deze jagerskermis.
14 A.P. de jong:Van de prins geen kwaad Hoe is het gesteld met de verantwoordelijkheidszin van de firma’s die sponsorgeld in zo’n Game Fair stoppen?
16 H. Stockmann:Wildbeheer I Iet Ministerie van Land- bouw, Nog wat en Verders grossiert hoofdzakelijk in nieuwe afdelingen. De jagers duiken weg onder sluiknamen. Welke weerslag heeft dit alles op het beheer van de wilde fauna?
20 R. de Beer:Jacht in de Extremadura Eeuwenoud landschap overgeleverd aan jagersbelangen, en hoe ver dat van ons bed is.
23 Kort nieuws Ongewervelden, wildviaducten, landschap.
26 Van het front Wanbeheer op de Meinweg, kraaievangkooien, meeuwen.
29 Oproep Steun Spaanse actie voor de tortel.
30 Regionieuws Eendejacht.
31 Boekbespreking
32 Plus en min Bijlage Index op de jaargangen 1986-1990
Argus 1991-4
Download Argus 1991-4 (pdf 683.2 kb)
Inhoud:
3 H. Niesen: Nota Jacht en wildbeheer Voorlopig is er nog geen Flora- en faunawet, wel deze nota, die het beleid voor de komende jaren uitstippelt. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn er twee soorten fauna: dieren en dieren waarop men schiet. Is er toch iets positiefs te melden?
4 H. Niesen: ‘Wise USe’ …. ‘Jagen’ doet geen jager meer; hij ‘beheert’ – zeker als hij met de buitenwacht spreekt. Graag bedient hij zich ook van andere camouflagetermen, die hij desgewenst uit onverdachte bronnen kaapt.
6 A.P. de Jong: Uitverkoop in het nieuwe land? Het Rijk trekt de handen af van Z.-Flevoland en geeft de gemeenten daardoor te veel hooi op de vork. Op het gebied van faunabeheer zijn de jagersorganisaties maar al te zeer bereid de gemeenten te ‘ontlasten’. SKF ziet kwade tendensen.
11 H. Stockmann: Jachtwet: spelregels voor de jachtsport II Het tweede artikel in de reeks over de Jachtwet: het genot van het spel in binnen- en buitenland, en de dubieuze rol van overheidsdienaren.
14 Opkomst
Jaarvergadering SKF 1991
16 In gesprek met Lucienne van Ek
18 Van het front Nota Goed rentmeesterschap, Sponsor uit de droom
19 Kort nieuws Dassen
20 Op dezelfde lijn Bestrijding overlast
21 Boekbespreking
22 Plus en min
23 Oproep
Argus 1992-1
Download Argus 1992-1 (pdf 710.2 kb)
Inhoud:
3 H. Niesen: Muskusratten Een dier op een ‘verkeerde’ plek, met een verkeerde naam, verkeerd beoordeeld en dus verkeerd benaderd. De hoogste tijd dat er een en ander verkeert.
4 H. Niesen: Natuurliefhebbers, let op uw zaak De georganiseerde natuurbescherming moet haar kansen benutten voordat de Nota Jacht en Wildbeheer de Tweede Kamer is gepasseerd.
4 Van het front Zwijnen Meinweggebied nagenoeg uitgeroeid. Op de bres voor de smienten.
8 A.P. de jong: Principes, pret en pegulanten De KNVJ geeft graag een wetenschappelijk en ideëel kleurtje aan het vermakelijk doodschieten van wilde fauna en presenteert de jager als een zijn revier grondig kennende ‘beheerder’. Strookt dit met het verschijnsel jachtreizen: in den vreemde schieten op vaak bedreigde diersoorten?
12 H. stockmann: Jachtwet: spelregels voor de jachtsport III In de reeks over de Jachtwet ditmaal de jacht- en hulpmiddelen, de daarvoor geldende regels èn de praktijk van het gebruik.
16 Uit het hart Christendom en dierenrechten.
18 Aankondiging SKF-nota ‘Jacht op grondeigendommen van gemeenten, en op gronden die in beheer zijn bij een beheerslichaam.
19 w. Voortman: Beschermingsbepalingen in Nederland II Recente ontwikkelingen en de problematiek rond soorten en ondersoorten.
21 Kort nieuws De bescherming van Waddenzee en Noordzee
22 R. de Beer: Indringers, gasten of huisgenoten? Problemen en criteria bij de benadering van exoten.
23 Oproep Red de beren van de Aspe!
24 Boekbespreking
Argus 1992-2
Download Argus 1992-2 (pdf 743.2 kb)
Inhoud:
3 H. Niesen: Obstakel De bovenproportionele invoed van de jagerij op het natuurbeheer en de rol daarin van het verkeerd begrepen eigenbelang van de landbouw.
4 H. Niesen: Kieviten doen maar De kievit heeft nog nooit gelezen of gehoord wat ‘vogelbeschermingswachten’ (lees: ‘nestplunderaars’) hem voorschrijven, en moddert maar wat aan – met succes! Kunnen wij daar iets van opsteken.
4 H. Niesen: Plan Goudplevier Waarom kan men een op zich genomen loffelijk initiatief van Natuurmonumenten niet zonder voorbehoud steunen?
5 R. de Beer ee.v.a.: Congres Verantwoord Faunabeleid Uitgebreide impressies van het grote congres van 4 april 1992, opgetekend door de voltallige redactie, gevolgd door een bericht over de aanbieding van het samenvattend congresverslag aan de Tweede Kamer.
16 H. Stockmann: Jachtwet: spelregels voor de jachtsport IV Ligt de jacht ooit stil? Wordt men gemakkelijk gebrevetteerd jager? Welk gedrag kan men van zo’n jager verwachten?
19 R. Absil: Roofvogels nog steeds mikpunt van jagers In arren moede organiseerde de Werkgroep Roofvogels Noord- en Oost-Nederland (WRNON) een symposium over het onderwerp ‘Roofvogelvervolging’. Hoewel ‘iedereen’ weet van de jagershoed en de rand, kwam de georganiseerde jacht alleen met brave verhaaltjes. Van de overheid valt ook weinig heil te verwachten.
22 Van het front KNVJ-nota Goed rentmeesterschap (II)
23 Kort nieuws Nieuwe laagveenmoerassen en (her)introducties.
24 Boekbespreking
Argus 1992-3
Download Argus 1992-3 (pdf 910.3 kb)
Inhoud:
3 Ethisch Manifest Plaatsbepaling en permanent discussiestuk van de Stichting Kritisch Faunabeheer: aanbevolen aan ieder voor wie natuurbeheer een gewetenszaak is.
4 H. Niesen: Natuur en beheer Al is de oorspronkelijke natuur verdwenen, de natuurlijke processen van de vrije natuur bestaan nog. Om deze een kans te geven moeten beheershandelingen, voorzover die nodig zijn, niet behoren tot het domein van natuuruitbaters.
5 W. Voortman: Beschermingsbepalingen in Nederland III Tam wild, wild wild, niemands tamme zwanen, opmerkelijke gerechtelijke uitspraken en de opzettelijke verdraaiing daarvan – er komt allerlei bijzonders in Nederland voor, maar bepaalde dingen eten we hier niet.
8 A.C. Ebben: ‘Grondslagen van het jachtbedrijf’ Een als ‘visie voor de jaren ’90’ van onze eeuw gepresenteerd KNJV-rapport is juist op het gebied van visie mankerende: het lijdt nl. ernstig aan ‘nogmaals’.
11 Oproep De op de privatisering van Staatsbosbeheer volgende veranderingen in het terreinbeheer van deze grootgrondbezitter vervullen SKF met grote zorg. – Uw hulp wordt ingeroepen om zoveel mogelijk feitenmateriaal boven water te krijgen.
12 Uit het hart Een felle aanklacht en een vermanende stem.
16 Van het front Tegenslag in de strijd om een jachtvrij natuurreservaat Deurnse Peel.
18 Kort nieuws Vossen, visserij en houtrillen.
20 H. Stockmann: Speltermen voor de jachtsport Een aasjager verdient geen breuk en ook geen blom. Bij het doodblazen moet hij zich maar stilletjes achter de andere geweren verschuilen. Als hij z’n leven niet betert, wordt hij nog gedegradeerd tot klopper.
21 Argumentum Tjib, de leeuwentemmer.
22 Boekbespreking
Argus 1992-4
Download Argus 1992-4 (pdf 3.0 mb)
Inhoud:
3 H. Niesen: De mens achter de jager Zijn er bepaalde eigenschappen of deformaties die men kan verwachten in de persoonlijkheidsstructuur van iedere jager aan te treffen? Zo ja, welke (dis)kwalificaties zijn hiervan het gevolg?
4 R. Boeve: ‘Het leven wordt duurder../ Mededeling van de penningmeester betreffende minimum- bijdragen voor 1993.
4 C. Smeenk & M. Addink: De bruinvis nader onderzocht De oorzaken van de achteruitgang van de bruinvis zijn niet bekend. In laboratoriumomstandigheden zijn bruinvissen niet met succes te onderzoeken. Welk onderzoek vindt de komende tijd plaats aan in zee levende dieren? – Zie ook de oproep.
8 J. Ferwerda: De lotgevallen van de otter in Nederland I Zo’n halve eeuw geleden was de otter een ‘schadelijk gedierte’, dat bestreden diende te worden. Hoe hebben we hem inmiddels tot de grens van uitsterven gedreven?
12 T. Verstrael m.m.v. J. Eulderink: Op de bres voor takahe, kakapo en lotgenoten Het optreden van de mens in Nieuw-Zeeland is een schoolvoorbeeld van flora – en faunavervalsing, waar alle Nederlandse natuurmishande- ling bij in het niet verzinkt. Toch kan het zijn nut hebben de situaties in beide landen eens naast elkaar te leggen.
17 A.J. Cnoop Koopmans: Mag de natuur zelf even? Gedachten, bij een vergadering van de Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert, over het beleid t.a.v. van de nieuwe hertenpopulatie in het Oostvaardersplassengebied.
19 Opkomst Jaarvergadering SKF 1992.
20 Van het front De populatie Meinwegzwijnen voorlopig veiliggesteld. Zoeken naar een oplossing voor de dieren van het Sluftermeer op de Maasvlakte.
21 Kort nieuws De nieuwe Stichting Knobbelzwanen- Platform (SKP). – Zie ook de oproep.
22 Op dezelfde lijn De NJN en natuurbescherming.
23 Boekbespreking
Argus 1993-1
Download Argus 1993-1 (pdf 746.8 kb)
Inhoud:
4 H. Niesen: De allerlaatste kans Staatssecretaris Gabor heeft zijn nota Jacht en wildbeheer aan de Tweede Kamer aangeboden. De Jachtwet, de Vogelwet en de Natuurbeschermingswet zijn net door de Kamer. De Flora- en faunawet komt eraan. – Als de volksvertegenwoordiging nu niet wakker wordt en Gabors fouten corrigeert, zitten we tot diep in de volgende eeuw met de brokken.
4 Van het front Struisvogelpolitiek bij LNV. ‘Redelijke doeleinden’ bij het toestaan van jacht. Het Laatste Kievitsei.
9 J. Ferwerda: De lotgevallen van de otter in Nederland II (Slot) Er wordt wat afgesjouwd met en om de otter. Hebben wij er echter wel genoeg voor over om het beest een reële kans in de Nederlandse natuur te geven?
13 H. Stockmann: Jachtwet: spelregels voor de jachtsport V (Slot) Warnet: ingewikkelde regels voor de speelterreinen en wie daar hun gang mogen gaan, en gouden kansen om die regels ook nog eens officieel onverbindend te verklaren. – Wilt u toch nog eens proberen ergens een stokje voor te steken?
18 A.H.C. Bruins Slot: VZZ viert natte verjaardag De Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdier- bescherming vierde haar veertigste verjaardag met een belangwekkende studiedag gewijd aan de problematiek van zoogdieren in natte gebieden. – Een verslag met accenten op de versnippering van leefgebieden en het wel en wee van onze zeehonden.
20 A.J. Cnoop Koopmans: Financieel jaarverslag Jachtfonds 1990 Korte studie van dit meest recente (!) jaarstuk die belangwekkende feiten aan het licht brengt. Ook blijkt er voldoende reden voor voorstellen om tot verbetering van de huidige praktijk van wildschadevergoedingen te komen.
22 Op dezelfde lijn Vogelbescherming Nederland in actie tegen de handel in tropische vogels.
22 Kort nieuws Milieuverwoestende schelpenvissers een nimmer eindigende plaag voor zeevogels. Voorlopig succes op de Maasvlakte.
23 Nieuwe uitgave SKF Het Vossenboekje – Bestellen!
23 Argumentum Het instinct.
Argus 1993-2
Download Argus 1993-2 (pdf 1.0 mb)
Inhoud:
3 R. en H. Stockmann: game fair 1993 Impressie van een weekend met de ‘groene mannetjes’ en hun plannen om de aarde te veroveren of plat te schieten
6 dreigbrief Jagers schrijven hun ‘natuurlijke’ agressie van zich af
7 Leo van den Bergh: nijlgans Onderzoek naar het wel en wee in Nederland van de exotische Nijlgans
10 Ton Ebben: gemeenten en jacht Het eerste deel over de gemeentelijke invulling en uitvoering van beleid op het gebied van natuurbeheer
12 Anita Hajee: ziften Over de inzet van natuur- en milieubeschermingsorganisaties en de politiek door een verontruste betrokkene
14 H. Niesen: van het front De Grauwe Gans, Procedures tegen de vanzelfsprekendheid waarmee jachtvergunningen worden afgegeven
16 H. Niesen: knjv-rapport De rammelende redeneringen van een belangenvereniging die de publieke opinie tegen zich weet
17 Pauline de Jong: kooivogels Vogelhouders willen uitbreiding van het aantal in gevangenschap te houden soorten zangvogels terwijl controle nu al faalt
19 Rita Stockmann: reeën ‘Natuurlijk’ schieten voor ze onvoorzichtig oversteken
20 kort nieuws Het Congresverslag, Uitnodiging, Eekhoornjaar
21 argumentum De Nederlandse klager, Huisdieren
23 diversen Afkortingen
Argus 1993-3
Download Argus 1993-3 (pdf 1.1 mb)
Inhoud:
3 H. Niesen: de nieuwe flora- en faunawet Het ontwerp van de nieuwe Flora- en Faunawet voldoet bij lange na niet aan de verwachtingen. Harm Niesen geeft een overzicht van inhoud en kritiekpunten.
6 Piet de Jong: belgië De Ardennen zijn een bijna en geliefd oord voor de Nederlandse natuurliefhebber. Een bezoek kan echter op een nachtmerrie uitlopen.
8 Erwin J.O. Kompanje: cave canem Over vossen en honden, vooroordelen en hondsdolheid. Rabiës (noot van de redactie).
11 Ton Ebben: gemeenten en jacht Het tweede deel over de gemeentelijke invulling, uitvoering en beleid op het gebied van natuurbeheer.
12 de korverskooi De overdracht van het beheer van de eendenkooi op Texel door Staatsbosbeheer aan een wildbeheereenheid stuit op verzet. Hoe bezuinigingen een uniek gebied dreigen te vernielen.
14 Pauline de Jong: overpopulatie van jachtopzieners Het binnenhof gaf afgelopen maand een aardig beeld van overpopulatie. Honderden jachtopzieners (duidelijk bijgevoerd) en enkele SKF- konijntjes.
15 Pauline de Jong: tuchtrecht voor jagers Amateurs meten zich de air van een beroepsgroep aan. Een verslag van een krampachtige poging tot imagoverbetering.
19 Roelof de Beer: landbouw(weten)schap Argumenten rondom de jachtproblematiek.
20 diversen Afkortingen.
21 boekbespreking Nimrod’s dilemma.
22 argumentum Democratie.
Argus 1993-4
Download Argus 1993-4 (pdf 1.0 mb)
Inhoud:
3 zwaan kleef aan Een verslag van de succesvolle SKF-actie tegen de jacht op knobbelzwanen.
6 zwanezang Een reden voor extra aandacht aan zwanejacht. Dagelijks leed onder knobbelzwanen en de reactie van de overheid.
7 Harm Niesen: naar een …De Tweede Kamer en verantwoord faunabeheer: De eigen wil van volksvertegenwoordiging.
8 Gerard Ellenbroek: jaarvergadering 1993 Een verslag.
12 de recyclebare ledenwerving Oproep aan donateurs om nieuwe donateurs te werven.
12 Ton Ebben: gemeenten en jacht Het derde en laatste deel uit de rondgang langs lokale bestuurders.
13 Ton Ebben: gouden kraai Een persoonlijk rapport over de gemeente Apeldoorn.
15 Pauline de Jong: vallen en klemmen Zin en onzin van vangmethodes.
18 Gerard Ellenbroek: jacht op watervogels De Wieden: Natuurmonument of jagersparadijs.
20 A.J. Cnoop Koopmans: edelherten De Oostvaardersplassen en de hertenpopulatie.
22 Har Pluijmakers: jacht op vossen in zuid-limburg Hoe jagers met name de gevaccineerde exemplaren te pakken nemen.
23 argumentum De groene misleiding.
23 de beheerjager Een kerstgedachte.
Argus 1994-1
Download Argus 1994-1 (pdf 738.0 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: zin en onzin in den haag Over politiek en faunabeheer.
4 Irma Wijnhoff: herintroductie van dagvlinders Verslag van de terugkeer in Nederland van het Pimpernelblauwtje en het Donker pimpernelblauwtje.
10 Pauline de Jong: muskusrat Schade, bestrijding en koren op de molen van de bontindustrie.
11 verkiezingsmatrix Overzicht van de standpunten van de politieke partijen op het gebied van dierenwelzijn. Toets uw voorkeur aan de partijprogramma’s.
14 Rita Stockmann: ‘hij zal alle middelen aanwenden’ Rita bevond zich in de vuurlinie bij een drijfjacht op het landgoed ‘van een bekende Nederlander’.
19 Amsterdam handhaaft bescherming vos Mede door de inzet van Kritisch Faunabeheer wordt de vos in Amsterdam niet bejaagd.
20 boekbesprekingen De Ecologische atlas van de Nederlandse roofvogels en de Groene geschiedenis van Nederland.
22 Anita Hajee: once upon a time… Nieuw verworven grond is niet altijd geschikt voor een moestuintje.
23 korte mededelingen Oproep, België en Heteren.
23 bont voor dieren
Argus 1994-2
Download Argus 1994-2 (pdf 906.4 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: vossen in noord- holland Hetze tegen vossen strekt zich uit tot duingebied.
5 Piet de Jong: misselijk makende vondst Doodslaan van jonge vosjes brengt jagerswereld in beroering.
7 Piet de Jong: faunabeleid en politiek Politieke programma’s nader onderzocht door Platform Verantwoord Faunabeleid.
9 Pauline de Jong: wildbeheereenheden Wildbeheereenheden voldoen niet aan democratische grondbeginselen.
12 Jan Bouterse: zwaluwen in de polder Een vogelliefhebber op bezoek bij een Wildbeheereenheid.
15 Heinz Stockmann: de economie van de jacht Hoeveel draagt jacht bij aan het behoud en herstel van de natuur.
16 prijzen De Moyra Stava Morena-prijs 1994 en Dubbele bekroning ledenwerfcampagne SKF.
18 mededelingen Vrees voor wildvlees en Vervolg van de waterlandse ganzenjacht…
19 boekbesprekingen Ministerie in crises en Toestand in natuur 2.
22 natste nieuws Jacht op rotganzen is weer verboden.
23 jachtkalender Overzicht van opening en sluiting van de jacht.
Argus 1994-3
Download Argus 1994-3 (pdf 963.9 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: soortbescherming Over de consequenties van soortbescherming.
5 Roelof de Beer: ecologie en waddenzee Het delicate evenwicht in de Waddenzee.
9 Piet de Jong: ‘wise use’ De term suggereert een verstandig gebruik van …. De toepassing betekent echter vaak het verbruik van fauna.
11 A.J. Cnoop Koopmans: het jachtfonds Schade, bestrijding en uitkeringen. Bespreking van de jaarverslagen 1991 en 1992 van het Jachtfonds.
15 Rita Stockmann en Pauline de Jong: bedreigde roofvogels misbruikt voor circusnummer Over de wetten en de praktijk betreffende roofvogels.
18 A.J. Cnoop Koopmans: jaarvergadering van het noordhollands landschap A.J. Cnoop Koopmans woonde de jaarvergadering in juni jl. bij, waar tevens het jaarverslag over 1993 besproken werd.
20 Piet de Jong: ecologie en rentmeesterschap Bespreking van de studiebijeenkomst met de nadruk op terugkoppelings- mechanismen en beheer in praktijk.
23 kort nieuws Uitspraak in zaak babyvosjes en nog meer vossenhaat.
Argus 1994-4
Download Argus 1994-4 (pdf 930.3 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: kooivogels Onverwacht is niet altijd leuk zoals de uitbreiding van het aantal soorten kooivogels en het systeem van gesloten voetringen.
4 A.J. Cnoop Koopmans: op weg naar een nieuwe flora- en faunawet Over de (politieke) tussenstand in de Kamer.
6 Har Pluijmakers: rouwkost Over de opening van het jachtseizoen en de actie van SKF en Dierenbescherming.
8 Niko Koffeman: over jagen en het schieten van bokken De schrijver constateert dat, nu de argumenten van jagers voor hun hobby zelfs in hun eigen ogen te kort schieten, roddel en achterklap gebruikt wordt om de aandacht af te leiden.
12 Jan Bouterse: een discussie-avond over de jacht Een verslag van de op 17 oktober jl. gehouden discussie-avond, georganiseerd door de Utrechtse Biologen Vereniging.
15 Gé-Jan van Leeuwen: jonkers en jonkvrouwen… De heerschappij van de familie Barnaart in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
16 Pauline de Jong en Rita Stockmann: zitting tuchtraad knjv: luchtballon De tuchtrechtspraak door de ‘onafhankelijke’ Raad van Toezicht is meer lucht dan recht.
21 jaarvergadering kritisch faunabeheer 1994 Een kort verslag.
21 kort nieuws Waterschapsverkiezing.
22 Ton Ebben: ‘oeverture’ De schrijver bespreekt de nota van Rijkswaterstaat en komt tot de conclusie dat men ontdekt heeft, dat de oevers van vaarwegen een enorm ‘natuurlijk’ potentieel hebben.
Argus 1995-1
Download Argus 1995-1 (pdf 959.2 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: wie bedonderd wie? In twee delen over wildschade en de rookgordijnen.
4 Paula Bormans: mis is mis De St Hubertusmis is een overblijfsel van geen ‘goeie ouwe tijd’.
6 Gerard Ellenbroek: een kerstbestand voor dieren Beschrijving van zowel de voorbereiding als de actie zelf.
10 De redactie: omstreden vonnis Een redactioneel artikel over de juridische kant van wildschadebestrijding. Veel terreineigenaren en -beheerders moeten kiezen tussen afschieten of afkopen.
12 René Absil: ‘wij zijn schimmen geworden’ Een verslag van een KNJV-bijeenkomst in het Limburgse, door onze speciale verslaggever.
16 A.J. Cnoop Koopmans: edelherten op de noord-veluwe A.J. Cnoop Koopmans op werkbezoek op een schietkamp van Defensie, waar conform beleid van het ministerie in de toekomst alleen nog op oefendoelen wordt geschoten.
19 Harm Niesen: ganzenconvenant Jacht als hobby mogelijk gemaakt door demissionaire staatssecretaris middels convenant.
21 mededelingen
22 argumentum
23 jachtkalender
Argus 1995-2
Download Argus 1995-2 (pdf 950.8 kb)
Inhoud:
4 Harm Niesen: nog steeds geen zicht op een verantwoord natuurbeheer De boeren als landschapsbeheerders.
5 Roelof de Beer: wilde ganzen: schade en preventie Kritische kanttekeningen bij huidige schadebestrijding op basis van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken van schade.
8 Ton Ebben: wildbeheereenheden: staatjes in de staat Hoe jagers zich aan iedere democratische controle onttrekken middels wildbeheereenheden.
10 Heinz R. Stockmann: wbe: lees knjv Achtergrond van – en relatie tussen wildbeheereenheden en de jagersvereniging.
16 René Absil: wilde zwijnen en vergiftigde roofvogels Over jachtopziener en roofvogelhaat.
18 Jan Bouterse: presentatie van de rode lijst
20 Niko Koffeman: gered van de rimmert-methode Over jagers, hun honden en de hetze tegen vossen.
23 Ton Ebben: jagersvereniging ziet af van jachtrechten Afgezien van jachtrechten omdat beheer als voorwaarde de jagersvereniging te zwaar valt.
Argus 1995-3
Download Argus 1995-3 (pdf 804.1 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord… Het versluierende ‘predatorcontrole’ als vorm van natuur- en wildbeheer blijft het stokpaardje van jagers om hun hobby een respectabel aanzien te geven.
4 game??? fair??? De 10e Game- Fair was weer een waar ‘feest’ voor de liefhebber. Kritisch Faunabeheer was aanwezig om namens de slachtoffers van de jagers de feestvreugde wat te temperen en de commercie in kaart te brengen.
6 Jeen Poeder: het ‘nee, tenzij…- principe Een doorsnede uit het rapport van de Dierenbescherming, aangeboden aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, dat de juridische vormgeving van het principe behandelt.
8 A.J. Cnoop Koopmans: commentaar Enige kritische kanttekeningen bij de inhoud van het bovenstaande rapport.
12 ‘jachtvrije’ natuurgebieden Hoewel er op papier in talloze natuurgebieden geen jacht wordt toegestaan blijkt de praktijk vaak anders. Soms lijkt het of ontheffingen eerder regel dan uitzondering zijn. Kritisch Faunabeheer somt en roept op …
16 A.J. Cnoop Koopmans: zelfregulatie in het nationaal park veluwezoom Langzaam lijkt Natuurmonumenten bij haar terreinbeheer naar zelfregulatie te willen streven. Komt het dan toch nog goed met de natuurgebieden?
18 Jan Bouterse: ‘sustainable use of wildlife’ Duurzame wildbenutting in Afrika. De oprichting van nationale parken is geen garantie dat de fauna ter plekke ook beschermd wordt.
20 Weidmansbijl: rimmert zoals rimmert denkt dat rimmert is
Argus 1995-4
Download Argus 1995-4 (pdf 1.0 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een beter verantwoord… Het versluierende ‘predatorcontrole’ als vorm van natuur- en wildbeheer blijft het stokpaardje van jagers om hun hobby een respectabel aanzien te geven.
4 Harm Niesen: aalscholvers: ‘er zijn te veel vissers’ De bestrijding van de aalscholver omdat de stand van IJsselmeervissers bedreigd wordt is onzin. SKF verzoekt Van Aartsen niet in de gaan op de eisen van de vissers.
6 stichting ‘doen’ helpt kritisch faunabeheer Financiële steun voor SKF om juridische procedures te kunnen blijven voeren tegen afschotvergunningen.
7 Rita Stockmann & Pauline de Jong: symposium ‘handhaving groene wetgeving’
10 Harm Niesen: participatie Argumenten op een rij tegen de participatie van jagers en jachtclubs in natuurbeschermingsprojecten.
11 Maria Quist: stop roofvogelvervolging! Roof- vogelvervolging is moeilijk uit te roeien. WRN en haar strijd tegen de vervolgers, waarvan sommigen zelfs aanbieden te helpen bij het opsporen van andere vervolgers.
14 A.J. Cnoop Koopmans: valkerij Kritische kanttekeningen bij het houden van wilde dieren en het bedrijven van jacht daarmee. Geen natuurliefhebbers, zeker geen dierenliefhebbers maar gewoon personen met een schadelijke en schandelijke hobby.
17 Ton Ebben: dagvlinders in de knel Dagvlinders staan in de belangstelling. Dit voorjaar is er een Rode Lijst Dagvlinders verschenen. Beiden zijn meestal een teken dat het niet goed gaat met de soort.
18 jacht en publiciteit
20 Ton Ebben: lnv, steeds meer rapporten: ook meer natuur? Dwingt de enorme berg rapporten die het Ministerie produceert nu ook een beter natuurbeleid af en vinden we dit terug in meer natuur.
23 boekbespreking
Argus 1996-1
Download Argus 1996-1 (pdf 913.4 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord faunabeheer Natuurmonumenten heeft het nog steeds moeilijk met het voeren van een verantwoord faunabeleid met name als het op uitvoering aankomt. Hopelijk de laatste in de serie over Natuurmonumenten.
4 Niko Koffeman: over het ‘genot’ van de hofjacht Achtergronden van de al lange tijd lopende actie van Kritisch Faunabeheer tegen de drijfjacht in de Kroondomeinen. Uit de fax-actie en marktonderzoeken blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat het afgelopen moet zijn met dit ‘genot’.
7 uitslag opinie-onderzoek
8 Pauline de Jong: de winter van 1995/1996 In de strengste en meest langdurige winter van de afgelopen kwart eeuw besloot het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het welzijn van de in het wild levende dieren op de onvoorbereide schouders van provincies te leggen. Zoals gebruikelijk wisten de jagers handig van dit bestuurlijk onbenul gebruik te maken om de hobby gewoon voort te zetten.
13 Tom Loorij: gemeente voorburg veroordeeld in samenwerking met de politie hebben burgers en de Haagse Vogelbescherming de gemeente Voorburg veroordeeld gekregen. Relaas van de zaak en tips voor gebruik in eigen omgeving.
17 A.J. Cnoop Koopmans: eendenkooien in noord-holland Hoewel eendenkooien ogenschijnlijk uitermate natuur- en milieuvriendelijk lijken, wordt door de commerciële exploitatie behalve menig eend ook andere natuur de nek omgedraaid.
19 Heinz Stockmann: kroonprins maakt zich schuldig aan uitlokking De drijfjachten op Het Loo vinden plaats omdat de zwijnen er voor gefokt worden. Hoewel de activiteiten niet rechtstreeks strijdig zijn met de letter van de wet wordt de geest van de wet met voeten getreden.
22 Ton Ebben: vogels en de wet Boekbespreking.
23 jachtkalender
Argus 1996-2
Download Argus 1996-2 (pdf 1.1 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord faunabeheer Beleidsmakers zullen door de pro-jacht lobby onder druk gezet worden met opgepoetste (oude en niet relevante) argumenten. De voornaamste bezwaren blijven.
4 Pauline de Jong: aalscholvers contra vissers Verminderde vangsten worden toegeschreven aan de ‘vraatzucht’ van de aalscholver. De oorzaak van de verminderde vangsten door de vissers ligt eerder bij de ‘vangstzucht’ van de visserij. Hoe nu verder?
7 Niko Kojfeman: jagers in het geweer tegen rol van ‘schadebestrijders’ De langverwachte Memorie van Antwoord van minister Van Aartsen geeft hoop voor de tegenstanders van plezierjacht. Zes diersoorten blijven echter vogelvrij. Voor de jagers onacceptabel dus wordt er door de KNVJ kostbaar publiciteitsoffensief tegen aan gegooid; ’het is één minuut voor twaalf voor de jacht in Nederland.
15 Jan Bouterse: herintroduktie kritisch bekeken Herintroduktie van soorten wordt steeds meer populair. De natuur wordt immers ‘beter’ door soortrijkdom. Er zijn echter kritische geluiden te horen geweest op een symposium over herintroduktie.
20 Piet de Jong: vergunning De aanvraag voor een jachtvergunning wordt vaak onderbouwd met slechte en met elkaar in tegenspraak zijnde argumenten. Een analyse van de gemiddelde aanvraag.
21 kort nieuws Vossendrama; Nijlgans en rossestekelstaart; ING Bank/Postbank steunt SKF; Provincie Noord-Holland tegen plezierjacht.
23 gedicht
Argus 1996-3
Download Argus 1996-3 (pdf 1.2 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord faunabeheer jagers klagen over de inhoud van de nieuwe Flora- en faunawet omdat het lijkt dat jacht sterk wordt ingeperkt. Toch valt het te bezien of onder de nieuwe wetgeving minder dieren het loodje zullen leggen.
5 Pauline de Jong: eerste toetsing jachtvergunning op Walcheren aan nieuw beleid De vergunningaanvraag door de WBE ‘Manteling van Walcheren’ blijkt niet te zijn getoetst aan het ‘nee, tenzij-beleid’ en wordt derhalve door de Raad van State vernietigd.
6 Pauline de Jong: lichtbakvergunningen in Friesland in de al lang slepende kwestie van de vergunningen om met een lichtbak op vossen te jagen boekt Kritisch Faunabeheer succes. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de provincie Friesland, die de beoordeling van vergunningen niet alleen genuanceerder, maar ook met meer kennis van zaken dan het ministerie van Landbouw lijkt aan te pakken.
12 Niko Koffeman: koning, keizer, admiraal, stoppen zullen ze allemaal Het vervolg in de serie over de (zwijnen-)jacht op de Kroondomeinen en de akties van Kritisch Faunabeheer.
17 Ton Ebben: nota jacht in Peelland wekt beroering Korte bespreking van de Nota jacht in Peelland van de Dierenbescherming. De reakties van de jagers laten zich raden….
18 Ton Ebben: wildbeheerplan maas & waal oost: oude wijn in nieuwe zakken in de vorige ARGUS hebben we al gemeld dat de kwaliteit van een gemiddeld wildbeheerplan niet veel vertrouwen wekt. Het wildbeheerplan van de WBE ‘Maas & Waal Oost’ is zo’n gemiddeld plan waarvan wij u graag laten meegenieten of huiveren.
21 column Majesteit
22 kort nieuws Rimmert haalt bakzeil; Anti-jacht en Majesteit betrapt bij wildschouw.
23 gedicht
Argus 1996-4
Download Argus 1996-4 (pdf 1.1 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord faunabeheer De balans na een aantal jaar geopend te hebben met dit nobel streven.
5 Homme Krol: ‘jagen, dat zit de heren in de genen’ Om aan te geven dat jagers nooit beheerders zullen worden een overgenomen artikel dat de psyche van de jager doorgrond.
10 Catelijne Verhoeven: het interview Het eerste van een serie interviews met bekende en minder bekende dierenbeschermers opent met twee SKF-ers van het eerste uur.
12 Rita Stockmann: wild eten; een alibi om te blijven jagen De consument die wild eet is er de oorzaak van dat jagers moeten jagen, aldus de jagers. Een stuk achtergrond.
14 H. Swinkels: samenwerking vogelwerkgroep en wildbeheereenheden midden-limburg mislukt Omdat er aanwijzingen waren dat de oorzaak van roofvogelvervolging in Midden-Limburg in jagerskringen gezocht moest worden, is vanaf eind jaren tachtig gepoogd tot samenwerking te komen. De afloop is duidelijk.
16 Niko Koffeman: mag een 85- jarige prins jagen? en een 29-jarige? Onder de kop ‘mag een 14-jarige prins jagen’? deed Tine van Houts in het AD van 2 december verslag over de commotie die de deelname van prins William in Groot Brittannië teweeg brengt. Ook het feit dat Prins Charles een gepassioneerd jager blijkt, het moeilijk te rijmen met z’n vermeende liefde voor dieren en de natuur. Dichter bij huis zien we soortgelijke situaties.
18 Niko Koffeman: jagers lopen te hoop in den haag Een fotoreportage.
21 Leo Backbier: de hamster Doordat de hamster in Nederland niet als een bedreigde soort wordt beschouwd blijkt het dier vrijwel verdwenen uit het akkerlandschap.
22 kort nieuws
Argus 1997-1
Download Argus 1997-1 (pdf 2.1 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord vossenbeleid…
6 Gerard Ellenbroek: Kraaien en vossen: de zelfkant van onze fauna
11 Gerard Ellenbroek & Rita Stockmann: Jagers verspreiden dodelijke infectieziekte
14 Niko Koffeman: Jagers scoren in Den Haag
19 Pauline de Jong: Uitvoering vergunningenbeleid
22 Pauline de Jong: Jacht in rustgebieden
28 Niko Koffeman: Groeten van de Hoge Veluwe
32 Harry Voss & Gerard Ellenbroek: Rouwen om de Hofjacht
38 De jachttraditie van de Oranjes
42 Niko Koffeman: Juppé zou niet met volle mond moeten praten
44 Antoinette Hertsenberg: Van wettelijke naar werkelijke bescherming
21 en verder Roofvogelmoord
40 Norman van Selm: De boer is geen natuurbeheerder
46 In het kort
47 Jacht kalender
Argus 1997-2
Download Argus 1997-2 (pdf 833.6 kb)
Een nieuwe naam: De Faunabescherming (zie pagina 3) en de vaste rubriek van Harm Niesen staat deze keer op pagina 22.
Inhoud:
4 Pauline de Jong en Rita Stockmann: Rotganzen onder vuur De jarenlange strijd van SKF tegen de jacht op een beschermde trekvogel op Terschelling is voorlopig weer beslecht.
8 Niko Koffeman: De dader lag niet op ‘t Kerkhof Relaas van de affaire rond het wel of niet bestaan van de man die model stond voor de SKF- postercampagne tegen de vossenjacht.
11 AJ. Cnoop Koopmans: Reeën in de Amsterdamse Waterleidingduinen Beheersjacht gestopt: Eindelijk rust voor de reeën in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
15 Maartje van Putten: Franse jachtlobby staat alleen in europa Over het (niet) naleven van Europese richtlijnen inzake trekvogels door Frankrijk.
17 Niko Koffeman: Nee maar, Prins Bernhard in actie tegen de jacht Heeft de prins, die bekend staat als een verwoed jager, zijn geweer nu écht aan de wilgen gehangen?
19 Vleermuizenatlas Nieuwe uitgave: Mysterieuze, vliegende nachtdieren in de schijnwerpers gezet.
21 Catelijne Verhoeven: Eenzame jager zoekt hert om af te schieten Interview met de natuurminnende, veelzijdige cabaretier Ivo de Wijs, presentator van VARA’s zondagochtendprogramma ‘Vroege Vogels’.
22 Harm Niesen: naar een verantwoord faunabeheer ‘Tuinieren’ in de natuur: De toenemende aandacht voor de natuur dreigt uit te lopen op méér in plaats van minder ingrijpen door de mens.
23 kort nieuws
Argus 1997-3
Download Argus 1997-3 (pdf 1.7 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: naar een verantwoord faunabeheer De Flora- en faunawet: een merkwaardig compromis waarin jagers en boeren de dienst blijven uitmaken.
4 Pauline de Jong: Mariapeel jachtvrij De strijd om afschotvergunning voor een natuurgebied op de grens van Brabant en Limburg beslecht.
7 Gezocht: Faunabeschermers Een verzoek om de ansichtkaarten te versturen aan vrienden en bekenden met de vraag of zij De Faunabescherming willen steunen.
8 Remi Poppe: Ook gewapende vervuiler betaalt Remi Poppe, 2e kamerlid van de SP, doet een suggestie om het probleem van de lood- en PAK- vervuiling door kleiduiven op te lossen.
10 Pieter Eibers: Gejammer in het Jammerdal Over de dreigende teloorgang van een natuurgebied bij Venlo door de aanleg van een autoweg.
14 Niko Koffeman: Situatie op de Hoge Veluwe toont feilen jachtwet Hoe ongeoorloofde jachtpraktijken zich in ons nationale park aan het zicht van de wetgever onttrekken.
16 Niko Koffeman: Ansichtkaarten voor parkbezoekers Verslag van de activiteiten op de Hoge Veluwe rond de perspresentatie van het rapport ‘Groeten van de Hoge Veluwe’.
18 Catelijne Verhoeven: Met realisme bereik je het meest Interview met de voorzitter van de Limburgse afdeling van De Faunabescherming.
20 A.J. Cnoop Koopmans: Kraaien en jacht Over de invloed van de jacht op en relatie tussen territorium kraaien en weidevogels.
21 A.J. Cnoop Koopmans: Lepelaars en vossen Een verslag van het symposium ‘Lepelaars in de Lage Landen’ toegespitst op de relatie lepelaar – vos.
21 Behandeling van de Flora- en faunawet Verslag van het ‘wetgevend overleg’ inzake de Flora- en faunawet op 29 september jl. in de Tweede kamer.
22 Oproep Bont voor Dieren
Argus 1997-4
Download Argus 1997-4 (pdf 1.1 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: Naar een verantwoord faunabeleid Zijn jagers slechtere mensen dan sportvissers of slagers?
4 Pauline de Jong: De Flora- en faunawet, de geschiedenis van een wetsvoorstel Na een korte bespreking van de totstandkoming van het wetsvoorstel voor de Flora- en faunawet worden de verschillen tussen de huidige en de toekomstige wetgeving toegelicht.
9 Pauline de Jong & Heinz Stockmann: Overzicht van de stemming in de Tweede Kamer over de Flora- en faunawet
10 John van Vliet: De jacht op het Zeeuws duinkonijn Relaas van de strijd tegen het verlenen van een afschotvergunning voor konijnen in het Zeeuws duinreservaat ‘De Manteling van Walcheren’.
14 A.J. Cnoop Koopmans: ‘Prooi-predator relaties bij vogels en zoogdieren’ Verslag van het op 11 oktober jl. onder de gelijknamige titel in Wageningen gehouden symposium van het Nederlandse Ornithologische Unie en de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming.
17 Jan Bouterse: Jaarvergadering Verslag van de jaarvergadering van De Faunabescherming op 11 oktober 1997: Sfeerverslag en samenvatting ochtendvergadering in Brielle.
18 Norman van Swelm: De zeehond terug op zijn bank Korte weergave van de lezing, gehouden tijdens de jaarvergadering van De Faunabescherming.
20 Catelijne Verhoeven: ‘Van Aartsen is voor de gek gehouden door zijn ambtenaren’ Interview met Tweede Kamerlid voor Groenlinks, Marijke Vos.
22 Harm Niesen: WeI of niet ingrijpen in de natuur: Over de bemoeizucht van de mens Samenvatting van en commentaar op twee onlangs gehouden symposia over prooi- predator-relaties en over ganzen.
Argus 1998-1
Download Argus 1998-1 (pdf 746.4 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: Naar een moreel en wetenschappelijk verantwoord faunabeleid
4 Norman van Swelm: Rust rond visquota begint bij nul Heeft het nog wel zin om vangstquota voor vissen te laten berekenen als de politiek zich laat leiden door belanghebbenden?
6 Hans van Lieshout: Het sprookje van de havikfokkers Ondanks de wetgeving, ringsystemen en controles wordt in de valkerij nog steed illegaal gebruik gemaakt van havikken uit de natuur.
10 Lodi Nauta: Geen recht van spreken Over onterechte kritiek op niet-vegetariërs die zich tegen de jacht verzetten.
12 Gerard Ellenbroek: Het genadeschot Inleiding op een reeks artikelen over de invloed van de jacht op het uitsterven van diersoorten.
14 Niko Koffeman: Protocol Hofjacht buigt voor acties Een uitgebreide terugblik op de acties van De Faunabescherming tegen de Hofjacht.
20 A.J. Cnoop Koopmans: Over ethiek bij geïntroduceerde dieren Aanzet tot een discussie over het beleid inzake grote grazers in natuurgebieden.
22 Bob Hagen: Jagers en stroper, één pot nat?
23 De buit van vos(s) Een vaste rubriek.
Argus 1998-2
Download Argus 1998-2 (pdf 1.1 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: Naar een moreel en wetenschappelijk verantwoord faunabeleid De lichtbakkenjacht en de ‘noodzaak’ om te mogen jagen in de nacht.
4 Pauline de Jong: Dier in de politiek Woordvoerders van de politieke partijen in de Tweede Kamer discussieerden over het dierenwelzijn in Nederland. Een verslag van onze vertegenwoordiger.
6 Over ethiek bij geïntroduceerde dieren Lezers reageerden op het verzoek om hun mening te geven over het artikel van A.J. Cnoop Koopmans over dit onderwerp in Argus 98:1.
7 Jan Bouterse: Zorgplicht en het recht op een natuurlijke leefwijze De visie van De Faunabescherming op het omgaan met uitgezette dieren, in het bijzonder de ‘grote grazers’.
9 Boerenbedrog Rubriek over corruptie, vriendjespolitiek, lafheid en incompetentie in de wereld van landbouw en natuurbeheer..
12 Pauline de Jong Natuurmonumenten pest ganzen weg Onder het mom van bestrijding van een uitheemse soort verstoorde en vernielde Natuurmonumenten half april nesten van de Grauwe gans in staatsnatuurmonumenten rond het Haringvliet.
14 Gerard Ellenbroek: De dierenwereld van Europa in de greep van de jacht Deel 2 van de serie ‘Het genadeschot’ over de invloed van de jacht op het uitsterven van diersoorten.
20 Column: Kiezer straft discriminatoir gedrag hard af Waarom het de Nederlandse ‘Groenen’ maar niet lukt om een zetel in de Tweede Kamer te veroveren.
21 Pauline de Jong: Erasmus-universiteit en de Flora- en faunawet Korte reactie op de eenzijdige manier waarop door de Erasmus-universiteit de Flora- en faunawet belicht in het rapport dat zij in opdracht van de KNJV opstelde.
22 Bob Hagen: Mensen laten wij toch mededogen hebben met de plezierjager Een droevig verhaal over het sociale leven van plezierjager Harm.
23 De buit van vos(s) Vaste rubriek over actuele zaken rond de jacht en faunabescherming..
24 Geurt Besselink: Vosjes
Argus 1998-3
Download Argus 1998-3 (pdf 1.0 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: Naar een verantwoord faunabeheer? Wie profiteert er nu eigenlijk van de nieuwe Flora- en faunawet?
4 Pauline de Jong: Jagen in een Ridderkerks natuurgebied Zuid Holland geeft klakkeloos vergunningen af om in een natuurgebied te jagen.
6 Jan Bouterse: De Faunabescherming en integraal visstandbeheer Bespreking van het rapport ‘Waterwerk in uitvoering’ van de sportvissersfederaties.
10 Gerard Ellenbroek: De dierenwereld van Azië gevangen tussen heilig ontzag en bijgeloof Deel 3 van de serie ‘Het genadeschot’ over de invloed van de jacht op het uitsterven van diersoorten.
15 Pauline de Jong: Vogelmoord in Amstelveen Gemeente schiet zonder vergunning kauwtjes af.
16 Norman van Swelm: Dynamiek in de delta Over de ontwikkeling van industrie en natuur in ‘s werelds grootste havengebied.
18 Pauline de Jong: Uitholling van de jachtwet in de Flevopolders Hoe de Flevopolders worden omgevormd tot één groot jachtgebied.
19 E. de Boer: Bio-industrie en politiek Ingezonden mededeling.
20 Boerenbedrog Over corruptie, vriendjespolitiek, lafheid en incompetentie in de wereld van landbouw en natuurbeheer.
20 Bob Hagen: Laat ze toch rustig hun gang gaan Het wel en wee van de Koninklijke Nederlandse Zagers Vereniging.
22 Høken met de Amsterdamse jachttram Column.
23 De buit van vos(s) Vaste rubriek over actuele zaken rond de jacht en faunabescherming..
24 Geurt Besselink: Tommy
Argus 1998-4
Download Argus 1998-4 (pdf 905.4 kb)
Inhoud:
4 Harm Niesen: Naar een verantwoord faunabeheer? Faunabeheereenheden en Faunafonds tegenover Wildbeheerseenheden en Jachtfonds: Een verbetering voor de dieren?
5 G. C. Van Leeuwen: Reeën in de Amsterdamse waterleidingduinen Verslag van de gang van zaken rond het reeënonderzoek in de AWD.
5 Norman van Swelm: Nederland distributieland De Nederlandse politiek en het falende milieubeleid
6 Niko Koffeman: Nunspeet verbiedt drijfjacht op wilde zwijnen De gevolgen van het drijfjachtverbod in de gemeente Nunspeet reiken verder dan de gemeentegrenzen van deze Veluwse plaats.
8 Gerard Ellenbroek: Afrika en het trauma van de blanke jagers Het genadeschot 4a van de serie over de invloed van de jacht op het uitsterven van diersoorten.
12 Niko Koffeman: Faunavervalsing: over zwemmende reeën en blaffende herten Jagen en faunavervalsing zijn begrippen die nauw met elkaar verbonden zijn. De auteur legt uit waarom.
15 Niko Koffeman: Jagers, het blijven nomaden Nu het ‘genieten’ van de jacht in Nederland steeds moeilijker wordt, moeten de jagers steeds verder weg voor de ware kick.
16 Ton Ebben: De wolf in Nederland Over de activiteiten en de noodzaak van de SWN.
18 Natuurmonumenten: Ganzen met roze snavels moeten wij niet! Hoe één van onze grootste terreinbeheerders uit angst voor schadeclaims van boeren zijn terreinbewoners verloochend.
19 Niko Koffeman & Harry Voss Welja, een dagje Welna Faunabeschermers waren getuige van een jachtpartij in het natuurgebied Welna bij Apeldoorn.
20 Frank Wassenberg: Haal de nerts uit het ‘verdomhokje’ De stichting ‘Bont voor dieren’ houdt een pleidooi voor het beëindigen van de nertsenfokkerij.
21 Mercedes column
22 Bob Hagen: Een bezoek aan een ‘nette’ drijfjacht Een ooggetuige verhaalt over zijn ervaringen tijdens een drijfjacht op de Veluwe.
23 De buit van vos(s) Vaste rubriek.
24 Geurt Besselink: Kwakkelwinterochtend
Argus 1999-1
Download Argus 1999-1 (pdf 968.2 kb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: Naar een verantwoord faunabeheer? Waarom het hoog tijd wordt dat Nederland de Europese Vogelrichtlijn ook toepast als het gaat om rapen van kievitseieren.
4 Catelijne Verhoeven: Interview Interview met een belangrijke steunpilaar voor De Faunabescherming in de Haagse politiek.
5 Harm Niesen: Jaarvergadering 1998 Verslag van een informatieve en sportieve dag voor donateurs.
6 Gerard Ellenbroek: Afrika en het trauma van de blanke jagers Het genadeschot 4b van de serie over de invloed van de jacht op het uitsterven van diersoorten.
10 Koos Dijksterhuis: Wildernis Een natuurminnende vakantieganger wordt in Noord-Frankrijk geconfronteerd met de jacht.
11 Niko Koffeman: Een fotosafari op Weina Sprekende beelden van een jachtfestijn in de bossen bij Nunspeet.
16 Pauline de Jong: Knobbelzwanen kogelvrij? De geschiedenis van de jacht op de knobbelzwaan in Noord-Holland.
19 Clovis Cnoop Koopmans & Niko Koffeman: Hof laat dieren in kroondomein vrij De ware reden waarom de hekken rond de Kroondomeinen moeten verdwijnen.
21 De buit van vos(s) Vaste rubriek.
22 Bob Hagen: De ethiek van het IOC, de jacht en onze kroonprins Over sportiviteit, corruptie en jacht.
23 ANWB column.
24 Geurt Besselink: Damhert
Argus 1999-2
Download Argus 1999-2 (pdf 1.2 mb)
Inhoud:
3 Harm Niesen: Uitstervend Over het uitsterven en het beschermen van bedreigde diersoorten en het uitzetten van (uitgestorven) diersoorten in Nederland.
6 Clovis Cnoop Koopmans & Pauline de Jong: De Flora- en faunawet: Enige kritische opmerkingen over de uitvoering Beschouwing van de voorstellen voor Algemene Maatregelen van Bestuur waarin de details van de Flora- en faunawet moeten worden geregeld.
8 Rudie Kagie: ‘Bromsnor’ versus ‘dierenvriend’ Verhaal over hoe vriendjespolitiek en kleingeestig provincialisme kan leiden tot een jarenlange strijd om iemands naam na een valse aanklacht weer ‘gezuiverd’ te krijgen.
11 Jachtkermis Foto-reportage van de anti-jachtdemonstratie van de SP-jongeren en een impressie van de jachtreisstands op de twaalfde Game Fair.
12 Niko Koffeman: Hof jacht, bel voor de laatste ronde? Recapitulatie van de gebeurtenissen rond de hofjacht in de afgelopen jaren.
15 Pauline de Jong: Rapen van eieren op Terschelling De Faunabescherming bestrijdt met succes de vergunning voor het rapen van meeueneieren door Staatsbosbeheer.
16 Niko Koffeman: Melding fazanterieën De Faunabescherming verzamelt informatie over illegale praktijken rond de fokkerij en het uitzetten van fazanten voor de jacht.
18 Pauline de Jong: Piraterij van kokkelvissers Over de desastreuze gevolgen van leegroof van schelpenbanken door de beroepsvisserij.
19 Gerard Ellenbroek: Beterschap Over de nieuwe tournee van jager/zanger Bennie Jolink.
20 Boerenbedrog Vaste rubriek over corruptie, vriendjespolitiek en incompetentie in de wereld van landbouw en natuurbeheer.
21 De buit van vos(s) Vaste rubriek.
22 Bob Hagen: De schijnheilige naamsverandering De steeds kwader wordende reuk van de woorden jacht en jagers noopt de jagers zelfs de naam van hun vereniging te veranderen.
23 Gerard Ellenbroek: De grootste potentiële vriend column.
24 Geurt Besselink: Kappen
Argus 1999-3-4
Download Argus 1999-3-4 (pdf 2.6 mb)
Special: Het Nationaal ‘Eet geen wild diner’
Uitgebreide aandacht voor het bijzondere diner dat De Faunabescherming op 18 oktober 1999 in Kasteel Doorwerth organiseerde tegen het eten van wild (pagina’s 13 – 21)
Inhoud:
4 Harm Niesen: Naar een verantwoord faunabeheer? Vaste rubriek: Het verlenen van vergunningen voor het afschieten van (beschermde) diersoorten lijkt steeds meer regel dan uitzondering te worden….
5 Ingezworen Bijzonder beeld van de hofjacht
6 Harm Niesen: Eerlijk hamsteren De strijd om het behoud van de Limburgse hamsters ontaardt in een ordinair gevecht om publiciteit en geld.
6 Marijke Santen: ‘Hengelsport’ Ingezonden mededeling
6 Niko Koffeman: Jagers worden ‘natuurbeheerders’
8 Pauline de Jong: Holenduiven opgeofferd voor onkunde jagers Om bij de houtduivenjacht in de Flevopolder problemen te voorkomen wordt de holenduif zijn beschermde status ontnomen.
10 Jan Bouterse: De Faunabescherming op (een) plezierjacht Verslag van de varende jaarvergadering van De Faunabescherming.
13 Special: Verslag Nationaal ‘Eet geen wild diner’
22 Natuurmonumenten worstelt met vossen Steeds meer dreigt de vos de dupe te worden van het soortengerichte terreinbeleid van Natuurmonumenten. Met alle gevolgen van dien…
28 Pauline de Jong: Jachtvergunningen in strijd met de wet
37 Niko Koffeman: Internist waarschuwt voor ernstige lichamelijke risico’s van jacht
37 Faunabescherming vraagt koninklijke houtvester om opheldering over kans op vervuiling en besmetting fauna Je
38 Gerard Ellenbroek: Ongerepte Noord-Amerikaanse natuur in record tempo ten onder Deel 5 van de serie ‘Het Genadeschot’.
43 De buit van vos(s) Vaste rubriek.
44 Bob Hagen: Millennium-jachtoverpeinzingen van een jager
45 Gerard Ellenbroek: Jachttoerisme column.
46 Tom Bade & Niko Koffeman: Terlet vlieg op naar Teuge Waarom een nieuw pachtcontract voor een zweefvliegcentrum midden in de Veluwse natuur ongewenst is.
48 Geurt Besselink: Jonge vossen voor de lens
Verder naar Argus 2000 – 2009