Hieronder vindt u de letterlijke tekst van het antwoord dat de PvdA heeft gestuurd aan de inzenders van de protestmails. Ons commentaar:
Het lijkt wel of de PvdA in een parallelle wereld leeft. Uit de goedkeurende reacties van de jagers en de negatieve van de dierenwelzijnsorganisaties is intussen wel gebleken dat de situatie niet zo rooskleurig wordt als de PvdA stelt. Verschillende dierenwelzijnsorganisaties hebben al gezegd niet te zullen meewerken omdat zij vooraf geen enkele invloed hebben op het soort en het aantal af te schieten dieren en achteraf blindelings moeten vertrouwen op oncontroleerbare door jagers zelf aangeleverde afschotcijfers. De conclusie blijft dus: “De PvdA heeft de dieren laten schieten”.
Lees verder: Teleurstelling overheerst na aanname Wet natuurbescherming
Lees verder: NOJG is blij met uitkomst stemming amendementen Natuurwet
Hartelijk dank voor uw bericht aan de PvdA waarin u uw zorgen rondom de jacht uit. Wij stellen het op prijs dat u de moeite hebt genomen en kunnen ons uw gevoelens ook voorstellen. Jacht moet in dienst staan van de natuur, bijvoorbeeld om populaties op peil te houden of schade aan de natuur te voorkomen. Het puur voor je eigen plezier afschieten van dieren moet afgelopen zijn.
In de nieuwe Wet natuurbescherming, die we deze week hebben aangenomen, wordt jagen voor het plezier aan banden gelegd. Jagers moeten gaan werken met een faunabeheerplan, volledig controleerbaar zijn, en tellen en verantwoorden wat ze hebben geschoten. Op deze wijze regelen we dat overal waar het geweer wordt gebruikt, dat alleen uit noodzaak gebeurt en de natuur en het dierenwelzijn voorop staan.
Een probleem was nog wel dat in dit wetsvoorstel jagers vooral verantwoording moesten afleggen aan zichzelf, omdat de faunabeheereenheden geen afspiegeling zijn van de samenleving. In deze faunabeheereenheden worden afspraken gemaakt rondom de noodzakelijke jacht. In het amendement Leenders/Heerema krijgen natuurorganisaties daarom stemrecht in het bestuur van deze faunabeheereenheden, naast de jagers en de eigenaren van het gebied. Jagers en natuurorganisaties moeten onderling afspraken gaan maken over welke jacht noodzakelijk is in een bepaald gebied. Hierdoor zijn een paar extra bureaucratische regels, zoals het verplicht maken van een ‘afschotplan’, niet meer nodig.
De extra regels rondom jacht die in de nieuwe wet staan en het stemrecht voor de groene organisaties dat het amendement regelt, zorgen ervoor dat de jacht aan banden wordt gelegd. Jagers moeten vooraf een faunabeheerplan maken, op basis daarvan moeten ze met de groene organisaties afspraken maken over wat er nou nodig is in een gebied, en ze moeten gaan tellen en verantwoorden wat er is geschoten. De inbreng en de stem van deze natuurorganisatie zorgt ervoor dat jacht in dienst staat van de natuur. En daar was het ons om te doen.
Wij hopen u zo iets meer duidelijkheid te hebben gegeven.
Mocht u nog andere vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om nogmaals contact op te nemen. De afdeling Voorlichting heeft ook een telefonisch spreekuur op werkdagen van 11:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00 uur (070 – 318 30 25). Op woensdagmiddag van 13:00 tot 14:00 uur is er telefonisch spreekuur door Kamerleden (070 – 318 27 42).