In de media zijn diverse artikelen gewijd aan het Alterra-rapport ‘Pilot onderzoek Grauwe ganzen op Texel’. Zonder uitzondering wordt daarin gesteld dat de conclusie van dit rapport is dat alleen het vergassen van ganzen effectief is. Deze conclusie is zeer voorbarig en vertelt maar de halve waarheid.
Conclusie genuanceerd
In het rapport wordt deze stelling, die zeer kort door de bocht is, zelf al sterk genuanceerd. Zo wordt aangegeven dat het vaststellen van effecten van de aantalsregulerende maatregelen zeer complex is. Dat komt omdat er op Texel tegelijkertijd verschillende maatregelen werden genomen, waardoor de effecten moeilijk te scheiden zijn. Bovendien is de lokale broedpopulatie gedurende een deel van het jaar afwezig en komen er gedurende delen van het jaar grote aantallen ganzen van elders naar dit eiland.
Ondanks deze beperkingen wordt in het rapport toch gesteld dat het vangen en doden van ruiende ganzen een effectieve manier is om het aantal op Texel broedende grauwe ganzen te reguleren.
Deze stelling blijkt uitsluitend te zijn gebaseerd op het feit dat er na het vangen en doden van 4461 ruiende ganzen in 2008 een trendbreuk was te zien in de aantallen, terwijl de groei tijdens de jaren daarvoor ondanks afschot en het schudden van eieren doorging. Uit het rapport blijkt overigens ook dat het gaat om een zeer kortdurende dip in de groei in de winter van 2009. Uit het rapport blijkt namelijk ook dat de groei daarna nog sterker was dan voor de vangst. Hoezo effectief?
Doel niet bereikt
Bovendien blijkt uit dit rapport dat de landbouwschade door deze vangactie niet werd beperkt. Sterker nog, de getaxeerde landbouwschade bleef zelfs toenemen. Daar konden de onderzoekers geen goede verklaring voor geven.
Uit dit rapport blijkt dan ook vooral dat het vangen en vergassen van ganzen helemaal niet effectief is, aangezien het doel niet het doden van zoveel mogelijk ganzen was, maar het beperken van schade. Dat doel werd niet bereikt.
Ook afschot niet effectief
In het Alterra-rapport wordt wel een andere conclusie getrokken, die veel opmerkelijker is, maar kennelijk niet interessant voor de media. In dit rapport wordt namelijk met zoveel woorden gezegd dat afschot van ganzen absoluut niet effectief is. Deze conclusie kan op basis van het onderhavige onderzoek wel duidelijk worden getrokken. Het zou dan ook deze conclusie moeten zijn die de provincies ertoe zou moeten doen besluiten de ontheffingen voor het massaal schieten van ganzen vanwege landbouwschade in te trekken.