Alkmaar pakt meeuwenoverlast goed aan
De gemeente Alkmaar is de overlast van meeuwen meer dan zat en iedereen moet dat weten. Van RTV Noord-Holland, tot Hart van Nederland en de schrijvende pers, de gemeente Alkmaar wil het verhaal graag toelichten. De vogels worden steeds brutaler en agressiever. Ze gaan bij de mensen op het terras zitten, vervuilen de straten en nu eten ze zelfs van de kazen op de traditionele kaasmarkt. Het probleem, zo geeft de gemeente Alkmaar aan, is de beschermde status van de meeuw en het ministerie is erg terughoudend met het verlenen van een ontheffing om de populatie ‘uit te dunnen’.
Er moet dus worden gezocht naar andere maatregelen om de overlast terug te dringen. Zo is de gemeente een campagne begonnen waarbij de mensen erop gewezen worden om de vogels niet te voeren en het aanbieden van afval wordt streng gecontroleerd, zodat afvalzakken niet te lang op straat staan. Ondergronds inzamelen van afval wordt ingevoerd en een nieuw middel in de strijd tegen de meeuwen is de inzet van een aantal megafoons. Via deze megafoons worden angstgeluiden van meeuwen de lucht in gezonden, maar ook geluiden van vijanden moeten de vogels doen afschrikken.
Het verhaal van de gemeente Alkmaar bewijst dat de gemeentes gemakzuchtig worden als er te snel een ontheffing wordt verleend voor het doden van dieren. De Flora- en faunawet gaat uit van het principe dat dieren pas mogen worden gedood als er geen alternatieve maatregelen aanwezig zijn om ‘het probleem’ op te lossen. Nu het ministerie terughoudend is met het verlenen van een ontheffing wordt de gemeente Alkmaar gestimuleerd om naar alternatieve oplossingen te zoeken. Inmiddels, zo stelt de gemeente Alkmaar, begint de nieuwe werkwijze zijn vruchten af te werpen. De provincie Gelderland en de gemeente Epe zouden een voorbeeld kunnen nemen aan deze werkwijze.