Afschot reeën niet vanzelfsprekend
Jagers schieten graag op reeën. Zij vragen jaar in jaar uit om toestemming van de provincies om deze dieren te mogen bejagen en de provincies verlenen deze toestemming altijd. Als argument wordt door de jagers het voorkomen van landbouwschade genoemd. Maar de laatste jaren wordt daar het argument van de verkeersveiligheid bijgehaald. Omdat reeën op wegen worden doodgereden en het verkeer dus een gevaar voor deze dieren oplevert, moeten ze worden doodgeschoten. Niet echt logisch, maar de provincies accepteren de door de jagers geleverde onderbouwing klakkeloos.
Provincie Noord-Holland
De Faunabescherming heeft bij de rechtbank in Haarlem beroep aangetekend tegen het schieten van reeën in Noord-Holland. Ons argument was dat absoluut niet is aangetoond dat door reeën belangrijke landbouwschade wordt veroorzaakt. Met betrekking tot de verkeersveiligheid hebben wij aangegeven dat het schieten op reeën de verkeersveiligheid bepaald niet verhoogt. Het voorkomt in ieder geval niet dat er alsnog reeën zijn die wegen oversteken. Er bestaan echter wel degelijk alternatieve maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers onder reeën te beperken, die hun effectiviteit in de praktijk hebben bewezen. Wij denken daarbij aan het verlagen van de maximumsnelheid en daar ook op handhaven, het overzichtelijker maken van de wegbermen en het geven van goede voorlichting aan de weggebruikers over het gedrag van deze dieren. Nadat een ree de weg is overgestoken, volgen er vaak meer. Dat is het moment dat veel automobilisten juist weer gas geven.
Uitspraak rechter
Begin juni deed de rechtbank Haarlem uitspraak en stelde De Faunabescherming in het gelijk. De rechter zei dat de jagers niet duidelijk hadden gemaakt waar en in welke mate zich schade heeft voorgedaan. Met betrekking tot het verkeer stelde de rechter dat niet duidelijk is waar zich in het verleden aanrijdingen hebben voorgedaan en welke alternatieve maatregelen zijn getroffen om aanrijdingen te voorkomen. Bovendien was niet aangetoond dat deze alternatieve maatregelen niet effectief zouden zijn. Kortom, de provincie had de toestemming veel te makkelijk en niet gebaseerd op goede gegevens verleend.
De provincie moet nu een nieuw besluit nemen op het bezwaarschrift van De Faunabescherming. Als in dit besluit onvoldoende rekening wordt gehouden met onze bezwaren, zullen wij niet aarzelen om de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen.