Afschot ganzen omgeving Schiphol gaat door
Op 28 september jl. deed de Raad van State uitspraak in het hoger beroep van De Faunabescherming tegen het schieten van grote hoeveelheden ganzen in de omgeving van Schiphol. Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland verleende ontheffing om tot en met 2018 in de tien kilometerzone rond Schiphol zoveel ganzen te doden dat er nog maar 1000 grauwe gans overblijven en dat de aantallen brandganzen, kolganzen en Canadese ganzen zelfs geheel tot nul wordt gereduceerd. Dit betekent dat er jaarlijks tienduizenden vogels zullen worden gedood. Daarnaast hebben GS ontheffing verleend om tot april 2018 in de twintig kilometer zone rond Schiphol de nesten van de grauwe gans, brandgans, kolgans en Canadese gans te vernietigen.
De Raad van State heeft overwogen dat GS zich op het standpunt hebben mogen stellen dat aannemelijk is dat afschot van ganzen en het toepassen van nestbeheer bijdragen aan beperking van de ganzenpopulatie in de omgeving van Schiphol en dat beperking van de ganzenpopulatie rond Schiphol in het belang is van de veiligheid van het luchtverkeer. Ten onrechte, zo meent De Faunabescherming. Uit de praktijk van de afgelopen jaren blijkt dat ondanks de intensieve bestrijding het aantal ganzen nog toenam. Dat er lokaal inmiddels sprake lijkt te zijn van stabilisatie, kan het gevolg zijn van allerlei factoren. Gezien de ervaringen in het verleden is het zeer onaannemelijk dat dit het gevolg is van de bestrijding. Het is ook logisch dat bestrijding niet werkt, aangezien er op die manier niets wordt gedaan aan de oorzaak van de grote aantallen ganzen, te weten de zeer ruime broed- en foerageermogelijkheden die de omgeving van Schiphol biedt. Schiphol is geen geïsoleerd eiland. Elke gedode gans wordt snel vervangen door een nieuwe gans uit de omgeving.
Dit brengt ons meteen op de kern van het probleem: de aantrekkelijkheid van de omgeving van Schiphol voor ganzen. In 2012 is er een pakket aan maatregelen overeengekomen in het ‘Convenant Reduceren risico vogelaanvaringen Schiphol’. Het gaat daarbij om populatiereductie, beperken van foerageermogelijkheden van ganzen in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen, beperking van rust- en broedgebieden in de omgeving van Schiphol en technische maatregelen gericht op radardetectie van vogels en vogelbewegingen. De praktijk is dat men voornamelijk heeft ingezet op bestrijding van ganzen en de overige maatregelen niet of slechts ten dele heeft uitgevoerd. Er worden nog steeds granen, bieten en aardappelen verbouwd in de directe omgeving van de luchthaven, terwijl het deze gewassen zijn die ganzen uit de wijde omgeving aantrekken. Zolang deze gewassen worden verbouwd, zullen er ganzen over de start- en landingsbanen blijven vliegen, zelfs als de aantallen wel zouden kunnen worden verlaagd. Inzetten op populatiereductie is derhalve een heilloze weg. De Raad van State stelt dat de omslag naar een andere bedrijfsvoering met voor ganzen onaantrekkelijke gewassen een kostbaar en langdurig proces is. Tien jaar geleden werd er door deskundigen al op gewezen dat deze omslag plaats moest vinden. Dit betekent dat men daar al tien jaar de tijd voor heeft gehad. Desondanks vindt de Raad van State de maximale inzet op nestbehandeling en afschot gerechtvaardigd, omdat het college de ontheffing verleende op basis van de feiten en omstandigheden ten tijde van de aanvraag. Dat betekent dus dat zolang de overheid de agrariërs in de omgeving van Schiphol er niet toe dwingt om over te stappen op andere gewassen, dit soort ontheffingen tot in lengte van jaren zullen kunnen worden verleend. Wij betreuren het zeer dat de overheid blijft geloven in bestrijding, terwijl er structurele en diervriendelijke maatregelen voorhanden zijn.
Voor een overzicht van onze standpunten en de alternatieven verwijzen wij naar onze folder ‘Schipholganzen‘ en het bericht Werkbezoek Statenleden diervriendelijke alternatieven.