Ook dit jaar weer duizenden fazanten gefokt voor de jacht in Deurne e.o.
Dit verontrustende bericht bereikte ons vandaag. Wij willen dit onze lezers niet onthouden:
“Ondanks het feit dat het al jaren verboden is, worden er toch weer jaarlijks duizenden fazanten uitgezet en voor het plezier bejaagd. Drie fazantenkwekerijen bevinden zich allemaal rond “jachtdorp” Deurne. (Zie de foto’s) Op Klein Bruggen in Deurne, in Neerkant aan de Vuurlinie (toepasselijke naam) en in Elsendorp zitten momenteel duizenden fazanten onder netten om binnenkort illegaal te worden uitgezet ten behoeve van de plezierjacht. Zelfs een bestuurslid van WBE Deurne, op Klein Bruggen, kweekt deze dieren op voor de jacht. Rond 15 oktober halen jagers en drijvers de fazanten op bij de kwekerijen om ze in hun jacht los te laten, na eerst het jachtgebied te hebben gezuiverd van vos, roofvogel, bunzing en hermelijn…
Hoe gaat de illegale fazantenjacht in zijn werk? Omdat in meer dan 95% van de Nederlandse jachtvelden geen natuurlijke fazanten meer voorkomen, moet er toch op deze siervogel gejaagd kunnen worden, zeker gezien de kleuren op het tableau na zo’n jachtdag. Een jachtdag voor het plezier kan niet zonder fazant. (Zonder schot… geen genot.) De fazanten worden in de regel één dag voor de jachtdag opgekocht bij de kwekers. Die werken zo dus bewust mee aan deze illegale praktijken. Daarna worden de fazanten in de nachtelijke uren in kisten gedropt in het jachtgebied, waar de volgende dag het gebeuren plaatsvindt. Dit vervoer gebeurt in de regel door drijvers of goede bekenden van de jagers. Zij wagen hun akte hier niet aan en drijvers krijgen dan ook een stevige vergoeding voor deze taak. Enkele uren voor aanvang van de jachtdag worden de kisten, waarin zich de fazanten bevinden, opengezet. De dieren lopen eruit en krijgen op dat moment de juridische status van ‘wild’ en mogen dus tijdens een bepaalde periode wettelijk worden bejaagd. Geen haan die hier naar kraait, de politie heeft te weinig zicht op de gebeurtenissen en de NVWA kampt met tijdproblemen om op heterdaad de jagers te kunnen betrappen.
Wat kost zo’n jachtdag?? De fazanten worden gezamenlijk door de jagers ingekocht. Een ‘fatsoenlijke’ jachtdag gaat voor zo’n 100 uitgezette dieren. Deze kosten, levend, gemiddeld 15 euro per stuk. Inkoop dus 1500 euro. Omdat de dieren nauwelijks echte snelheid maken bij het vliegen of door de honden worden gepakt komt 80% op het tableau. Deze ‘beheerde’ dieren gaan dan weer terug naar de kweker, die nu plotseling poelier heet en de dode dieren opkoopt voor rond de 9 euro. Opbrengst bij de poelier dus ruim 700 euro. Kosten van de ‘jachtdag’ komen dan neer op 800 euro. Dit bedrag wordt door de gezamenlijke jagers gedeeld, meestal rond de tien en zie hier de kosten voor een complete schietdag: 80 euro per persoon…. Een prikkie in dat gefortuneerde milieu. Daarna nog samen goed aan de fles en de jachtdag is geslaagd. Zo zit alles in elkaar en het is goed dat het publiek dit eens gaat weten.
Gelukkig gaan rond Deurne nu vrijwillige natuurbeschermers posten bij fazantenkwekers en autonummers noteren, die daar vandaan rijden. Deze nummers worden direct doorgegeven aan bevoegde instanties, zodat er data ontstaan waar de fazanten blijven en in welke jachtvelden. Het is in en intriest dat dit anno 2016 nog gebeurt. Met natuurbeheer heeft het niets te maken, maar alles met vooropgezet dierenleed ten behoeve van schietgrage lui, die geen verstand van natuurbeleving hebben en eigenlijk ziek in hun hoofd zijn.”