Kievitseieren zoeken in Friesland nu toch echt verboden
De Bond van Friese Vogelwachten ( BFVW ), de vakbond van de eierrapers, kan het maar niet verkroppen, dat het rapen van kievitseieren sinds 2015 verboden is. En dat de kans, dat het verbod ooit nog zal worden opgeheven in feite nul is. Want daarvoor is nodig, dat de aantallen broedende kieviten in de gangbare weilanden sterk toenemen en dat zit er niet in.
Uitvlucht
Als alternatief heeft de BFVW op 4 maart besloten om direct na het vinden van het eerste Friese kievitsei ruim 4000 eierzoekers 14 dagen lang in alle vrijheid overal “hun” eerste eieren te laten zoeken. Zonder dat er enig verband is met het beschermen van de nesten, het gaat vooral om het wedstrijdelement. Volgens de BFVW is het wedstrijdelement noodzakelijk om mensen te werven voor de bescherming van weidevogels. De BFVW heeft aangegeven, dat de nazorg in april zal beginnen.
Onwettig, handhaving via de RVO
Dat is in strijd met de Flora- en faunawet. Die staat het zoeken van weidevogelnesten uitsluitend toe in het kader van nestbescherming. Wij hebben daarom de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO ), die daarop toezicht moet houden, gevraagd handhavend op te treden. De RVO eist van de BFVW dat zij binnen twee dagen na dagtekening ( vrijdag 18 maart ) haar leden schriftelijk op de hoogte brengt van het verbod om op deze wijze naar kievitseieren te zoeken. Na 20 maart wordt bij niet-nakomen hiervan € 2500,- per dag verbeurt, met een maximum van €15.000,- . Rendert Algra, de voorzitter van de BFVW is woedend en moedigt de eierzoekers aan om dit weekend nog gewoon overal te gaan zoeken omdat de dwangsom pas 20 maart van kracht wordt. Het verbod is echter wel degelijk onmiddellijk van kracht en de voorzitter roept in feite dus op tot illegale activiteiten.
Lichtpuntje
Lichtpuntje is, dat bijna de helft van de eigen leden ook tegen de ongebreidelde zoekacties en de daarmee gepaard gaande onnodige verstoring van de weidevogels is. 115 leden stemden weliswaar voor, maar 96 waren tegen.