Overlast: altijd direct grijpen naar jacht of gif
“Boeren in Noord-Nederland die last hebben van een muizenplaag mogen de komende maanden een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft daar een vrijstelling voor gegeven.” Dit lazen wij op internet. Weer een voorbeeld van hoe wij in Nederland omgaan met dieren en naar dodelijke middelen grijpen als ze ons in de weg zitten.Allereerst wijzen wij erop dat de muizen, die nu zo makkelijk worden bestreden, belangrijk zijn voor het overleven van roofvogels, ooievaars en andere vleesetende wilde dieren. Muizenpopulaties fluctueren van nature tussen de jaren. De jaren met relatief veel muizen zijn ook jaren met een piek aan roofdieren.
Een piek in het aantal muizen is weliswaar vervelend voor de betreffende agrariërs, maar het gaat slechts om economische schade en dus om geld. Dat kan nooit een reden zijn om gif in te zetten om deze dieren op grote schaal te doden. Het te gebruiken middel, Luxan mollentabletten, heeft als werkzame stof aluminiumfosfide (57%). Aluminiumfosfide wordt onder invloed van vocht omgezet in het gas fosforwaterstof. Fosforwaterstof werkt als een ademhalings-, metabolisme- en zenuwgif, waardoor de mollen en/of woelratten komen te sterven. De werkingsduur is maximaal 48 uur. Waarschijnlijk is het middel niet eens effectief tegen muizen, omdat die een ander soort gangenstelsel hebben met veel uitgangen.
Uit onderzoek blijkt overigens dat het bestrijden van de muizen tijdens een piek zinloos is, omdat de opengevallen plaatsen snel worden opgevuld. Het beleid zou erop gericht moeten worden om grote pieken te voorkomen. Dat is heel goed mogelijk bijvoorbeeld door het kort houden van de vegetatie door middel van maaien of beweiden en het verhogen van het waterpeil in de winterperiode. Maar aanpassing van de landbouwmethoden lijkt nooit te worden overwogen zolang er jagers en gifstoffen zijn.
Lees ook het bericht in de Leeuwarder Courant