Rechter wijst verzoek om voorlopige voorziening worteletende vossen af
Muizenetende vos mag tussen wortels worden bestreden
De voorzieningenrechter in Den Haag heeft ons verzoek om schorsing van de ontheffing voor het doden van vossen die wortels zouden beschadigen, afgewezen. De rechter baseert zich daarbij in feite volledig op het zeer summiere en niet op de situatie toegespitste advies van het Faunafonds.
Aangegeten wortels
In de aanvraag had de wortelkweker zelf aangegeven dat de schade ‘onder de 600 euro lag’! De schade was niet onafhankelijk getaxeerd. Hij had foto’s bijgevoegd van aangevreten wortels en hij gaf in de aanvraag zelf aan dat de schade betrekking had op ‘vraatschade aan peen’. Aangezien vossen geen wortels eten, kon de geconstateerde schade dus onmogelijk door vossen zijn aangericht.
Kunstlicht effectief?
Het Faunafonds negeert dit feit volledig. In haar advies aan de provincie stelt het Faunafonds dat de inzet van kunstlicht een effectief middel is om foeragerende, gravende en muizenjagende vossen in wortelvelden te bestrijden. Daarmee is natuurlijk allerminst aangetoond dat eventuele vossen die in een dergelijk veld op muizenjacht zijn, ook daadwerkelijk schade, laat staan belangrijke schade aanrichten. Maar zeker is dat deze vossen geen vraatschade aan wortels aanrichten. Dat had het Faunafonds ook helemaal niet geconstateerd. Bovendien blijkt uit het advies dat het Faunafonds ook geen idee heeft of deze methode effectief is. In het advies staat namelijk ook: “Het bestuur is benieuwd naar de resultaten en de effecten van de bestrijdingsacties.”
Kortom, een volstrekt ontoereikend advies dat onmogelijk kan dienen om een ontheffing te verlenen voor de inzet van zeer ingrijpende verboden middelen, te weten het gebruik van kunstlicht om ’s nachts te kunnen schieten.
Rechter verzint argument zelf
De rechter zag echter geen enkel probleem en vulde het advies van het Faunafonds op eigen gezag aan. In de uitspraak stelt hij: “Het betoog van verzoekster dat vossen geen wortels en penen eten, en de afwezigheid van vossen mogelijk de muizenpopulatie op het land van de wortelkweker toeneemt, maakt niet dat de vossen thans niet de schade aan het gewas veroorzaken. Immers voor het veroorzaken van schade is niet van betekenis of de vos de wortels aanvreet, maar is voldoende of door hun niet betwiste graven in de grond de wortels aan de oppervlakte komen, waardoor het groeiproces wordt vertraagd.”
Het gaat hier om een volstrekt onbegrijpelijke uitspraak. Een rechter mag niet op de stoel van de wetgever gaan zitten, maar volgens ons ook niet op de stoel van het Faunafonds.
Lees ook: Breaking: Vegetarische vossen in Noordwijkerhout
Lees ook: De volledige tekst van de uitspraak