Ganzenvergassingen werken niet
Overheden en ‘natuur’organisaties lijken vergeten te zijn dat de grauwe gans een beschermde diersoort is. Een vogel die nog niet zo lang geleden uitgestorven was als broedvogel in Nederland! Het nieuwste middel dat de overheid inzet tegen ‘de vijand’ is vergassing. Een tot nu toe verboden middel, waarvoor de staatssecretaris bij de Europese Commissie haar uiterste best gedaan heeft om het toch toegestaan te krijgen in Nederland. Om schade aan landbouwgewassen tegen te gaan, zegt ze. Ordinair populatiebeheer vindt De Faunabescherming. Een bewezen wreed middel dat ook nog eens ineffectief is.
Grootschalige vergassingen vinden onder speciale ontheffing al enkele jaren plaats rond Schiphol. Dat ze nog steeds plaatsvinden, is het beste bewijs dat massale dodingen niet resulteren in minder ganzen. Niet verwonderlijk, want aan de oorzaak van het groeiende aantal ganzen, het voedselaanbod en de broedgelegenheid, is niets veranderd. De overheid blijft blind voor alternatieve en preventieve maatregelen die uiteindelijk wél kunnen resulteren in een blijvend kleiner aantal standganzen. Liever gaan ze door op de heilloze weg.
Ontheffingen
Vanaf 1 juni is vergassing van ganzen in heel Nederland mogelijk. Het is de ruiperiode, wanneer de dieren niet kunnen vliegen. De provincies Utrecht en Gelderland hebben al ontheffing verleend om in de hele provincie ganzen te vangen en te vergassen. De Faunabescherming heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de Utrechtse ontheffing. Tegen vergassingen in Gelderland loopt een beroepsprocedure. Deze zaak komt op 1 juni voor de rechter. It Fryske Gea (het Friese Landschap) diende daags nadat de toestemming bekend werd, een aanvraag in voor het vergassen van ganzen op zijn gronden.
Verbod populatiebeheer
Het vergassen van ganzen is, net als het massale afschot, populatiebeheer. De Flora- en faunawet staat populatiebeheer in het geval van ganzen helemaal niet toe! De provincies verdedigen het door te zeggen dat populatiebeheer niet het doel is, maar een middel om beperking van landbouwschade te bewerkstellingen. De wet maakt schadebestrijding mogelijk, maar alleen om ganzen van schadegevoelige percelen te verjagen of te weren. Ongericht bestrijden, leidt ertoe dat ganzen nergens meer rust krijgen. Mogelijk worden ze juist naar schadepercelen toegejaagd. Bovendien verbruiken ze extra energie die ze weer moeten compenseren door extra te foeragen, mogelijk op landbouwgrond.
Ineffectief
Ruiende ganzen blijven doorgaans niet op schadepercelen, maar trekken zich terug in rustige (natuur)gebieden, waar ze helemaal geen schade veroorzaken! Hoe dan ook betekenen massale dodingen, met welk middel dan ook, dat er meer jonge ganzen volwassen worden: of door extra aanwas of door migratie uit andere gebieden of omliggende landen.
Stop de ganzenmoord en laat je stem horen!
Demonstraties: donderdag 28 mei: Lawaaidemonstratie bij Duke Faunabeheer in Lelystad en protest in Den Haag
Petities
Wat kun je nog meer doen?
Woon je in Friesland, laat dan It Fryske Gea weten wat je van de ganzenvergassingen vindt: info@itfryskegea.nl; @ItFryskeGea; https://nl-nl.facebook.com/itfryskegea
Woon je in Gelderland of Utrecht, laat dan de provincie weten wat je ervan vindt:
Provincie Gelderland: post@gelderland.nl; @provgelderland
Provincie Utrecht: info@provincie-utrecht.nl; @ProvUtrecht