Reacties op verbod rapen kievitseieren
De historische beslissing van de Raad van State heeft bij onze voor- en tegenstanders veel losgemaakt. De kievit mag dit jaar eindelijk zijn eerste legsel houden (afgezien van het illegale rapen van eieren natuurlijk). We kregen veel complimenten, maar ervoeren ook dat niet iedereen ons dat in dank heeft afgenomen. Hieronder een paar van de reacties per e-mail. Via Twitter en Facebook ontvingen de kieviten (en wij) ook veel gelukwensen.
Iemand met een echte Friese naam en wonende in Friesland schrijft: “Omdat ik volledig achter de doelstellingen van faunabescherming sta wil ik graag donateur worden“. Van harte welkom!
Een sympathisant uit Drenthe schrijft: “Hartelijk gefeliciteerd met het succes wat betreft het verbod op eierenzoeken in Friesland. Ik ben er nu meer dan ooit van overtuigd dat mijn jaarlijkse donatie goed besteed wordt.” Een hartverwarmende reactie.
Nog een mail uit Friesland: “Heel hartelijk gefeliciteerd met het behaalde succes. Sedert mijn man en ik naar Fryslân verhuisden heb ik de strijd gevolgd. Ik was al zo trots op burgemeester Gerard van Klaveren, ook een man van principes“. Bedankt voor de felicitatie!
De eierrapers zelf, daarbij gesteund door CDA lijsttrekker Sander de Rouwe, denken er natuurlijk heel anders over.
Een lid van de Friese Vogelwacht schrijft o.a.: “Vanwege het raapverbod zal ik, en velen met mij, nu stoppen met deze vrijwillige nestbescherming en met leedwezen constateren dat vele legsels platgereden worden wegens geen markering“. Het antwoord van onze secretaris: “Wij vinden het overigens wel vreemd dat uw inzet voor ‘bescherming’ van weidevogels direct is verbonden met het weghalen van eieren van weidevogels voor uw eigen genoegen. In alle andere provincies zetten vrijwilligers zich in, zonder dat daar een beloning in de vorm van eieren rapen tegenover staat”.
En nog zo eentje: “Fijn, jullie hebben het eindelijk voor elkaar, de kieviet in Friesland raakt de nazorg kwijt. (…) Echt, kotsmisselijk word ik van jullie.” Ook hier weer: geen natuurbescherming als er geen eieren geroofd mogen worden. Wij worden van dit argument soms ook wat onpasselijk.
Tenslotte een (niet gecorrigeerde) opmerking uit Facebook: “Mooi dat jullie zo blij zijn… ik niet nu wordt er zo illegaal gezocht en let maar op er worden dan meer eieren meegenomen als het quotum….“. Duidelijker kan de schrijver het niet maken, het gaat alleen om de eieren, en de wet is om aan je laars te lappen.
Resumerend: wij denken dat de weidevogels beter af zijn zonder deze vorm van “natuurbescherming”.